Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Symbol Igora Matoviča: Nepoužiteľný, nebezpečný, s bakšišom
Zdielať na

Symbol Igora Matoviča: Nepoužiteľný, nebezpečný, s bakšišom

Zdroj: TASR

Na volebný vehikel Igora Matoviča nikdy nenaskakovali kvalifikovaní či kompetentní ľudia, doposiaľ sa mu však vždy podarilo zverbovať solídne množstvo naivných jedincov s dobrými úmyslami, ktorí boli výraznými tvárami nejakej konkrétnej agendy. Starožitný Fiat 500, ktorý si zvolil za symbol súčasnej kampane, je teda skvelým výberom. Nápadný veterán, ktorým ďaleko nezájdete a väčší človek sa doň vlastne nezmestí.

Keďže Milý Vesmír (alebo bohovia, podľa svetonázoru) má cit pre iróniu, lacné auto neprakticky malých rozmerov, bez akýchkoľvek moderných bezpečnostných prvkov a náchylné na poruchy, so sebou rovno priviezlo aj korupčnú kauzu. Keby aspoň nejakú dôstojne lukratívnu, no to iba človek, ktorý mal tragáčiky dovezené z Talianska pre OĽaNO prihlásiť, ponúkol podľa úradníka úplatok, aby administratívny proces urýchlil. Rurálne malicherný pokus o poskytnutie bakšišu je takmer dokonalým symbolom vlády obyčajných.

Tristné je, že Igor Matovič žiadnu uveriteľnú agendu nemá, zostala mu iba propaganda o boji proti korupcii a mafii. Je to hlavná téma jeho volebného marketingu, ktorá mohla fungovať do okamihu, kým nebolo v jeho moci s korupciou niečo naozaj urobiť. Bol pri moci tri roky, on rozhodoval o reálnej náplni práce vlády, aj keď jej formálne predsedal jeho biely kôň Eduard Heger. V holých rukách, sťa späťvzatú demisiu, pevne zvieral kompletne celú moc štátu, no úroveň korupcie zostalá taká, že keď idú prihlasovať jeho volebné autá, automaticky pri tom ponúknu úplatok. Keby ste o schopnostiach Igora Matoviča nevedeli nič iné, mohlo by vám to stačiť nielen na volebné rozhodnutie, ale aj na to, aby ste prešli na druhú stranu ulice, keby ste ho stretli osobne.

Vstúpiť na kandidátku OĽaNO je dnes už samo osebe kompromitácia. Kto chce zlepšovať život v krajine, a je jedno podľa akých hodnotových kritérií, má na výber z množstva iných politických subjektov, v ktorých to aspoň v nejakej miere robiť môže. Slušní kresťanisti sú v KDH, slušní kšeftári v Hlase, slušní fašisti v Republike a slušní populisti v Sme rodina. Osoby na kandidátke OĽaNO sú toxicky závislé od Igora Matoviča a nazvať kohokoľvek z nich obyčajným by hraničilo s urážkou každého, kto sa snaží menej prestížnou no poctivou prácou uživiť rodinu a vychovať deti. Kto sa ani v roku 2023 nehanbí s spolčiť s trnavským mesiášom antisystémového populizmu, je za bežných okolností aspoň neškodný. Z podstaty veci nemá schopnosti, aby dokázal naozaj ublížiť, ak si to samotný volič neželá a nevloží mu do rúk naozajstnú moc.

Päťdesiatročný Fiat 500 je starožitnosť pochybnej hodnoty. Ďaleko s ním nedocestujete, na každodenné jazdenie sa nehodí, aj pri drobných nehodách v ňom riskujete život. No stále je užitočnejší i bezpečnejší než celá flotila matovičov. Až ten vehikel niekde stretnete, pozrite si ho zblízka a s rozvahou si premyslite, či by ste doň posadili svojich blízkych a poslali ich na štvorročný výlet.