Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Hamran povedal, že exminister Šimko si ho zavolal na koberec. Podľa exministra vnútra šéf policajtov preháňa
Zdielať na

Hamran povedal, že exminister Šimko si ho zavolal na koberec. Podľa exministra vnútra šéf policajtov preháňa

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Po včerajšom odobratí poverenia Ivanovi Šimkovi sa o slovo prihlásil aj policajný prezident Štefan Hamran, práve ten čelí ostrej kritike zo strany opozície.

Minister sa ku kauze vyjadril v Analýzach 24 na našej spravodajskej TV JOJ24. Ivan Šimko uviedol, že Hamran podľa neho preháňa. Povedal, že minister pôdohospodárstva sa naňho obrátil a keďže nemal o situácii vedomosť, tak zavolal Hamrana. "S tým, že nech mu on povie, lebo on vie, čo je možné povedať, alebo keď sa sťažuje, tak nech sa jemu sťažuje, lebo čo ja s ním...," uviedol Ivan Šimko. 

​Na úvod poznamenal, že premiér aj hlava štátu sa snažili o čo najlepšie riešenie situácie. Odmietol, že by išlo z jeho strany o stratégiu, ale odvolal sa na princíp. "Nikdy nešlo o ultimátum," reagoval a doplnil, že to potvrdila nielen hlava štátu, ale aj premiér. 

"Mali sme šancu pani prezidentke vysvetliť naše názorové rozdiely a výhrady," pokračoval a uviedol, že jediný, kto nemal v záujme si ich vypočuť, bol Ivan Šimko. Podľa Hamrana neprejavil žiaden záujem dozvedieť sa, ktoré výhrady sú také závažné, aby bolo vedenie polície ochotné kvôli nim odísť. 

Hamran citoval aj staršie vyjadrenie Šimka, kde hovoril, že už má za vedenie polície náhradu. Podľa Hamrana však nemohol vedieť, kto presne je ochotný vstať a odísť. 

"Stíhame všetkých gaunerov, aj tých na najvyšších poschodiach," uviedol na margo vyjadrení exprezidenta polície Gašpara. Odvolal sa aj na ďalší status, v ktorom Ivan Šimko spochybnil konanie polície v prípade vraždy v Dubnici. Hamran mal v súvislosti s týmto statusom prijímať negatívne ohlasy z prostredia opozície a mali ho znepokojiť aj ministrove vyjadrenia o systémových krokoch.

"Zdá sa mi, že občania pochopili, že sme schopní udrieť aj do vlastných radov," dodal s ohľadom na vlády Roberta Fica. 

Práve s predmetnými statusmi sa spája konflikt medzi ním a exministrom vnútra, ktorého policajný šéf upozorňoval, že nimi exminister podrýva prácu polície. 

Štefan Hamran zdôraznil, že Ivan Šimko sa chcel oboznámiť s jedným korupčným prípadom, kedy si ho mal zavolať exminister do svojej kancelárie, kde mal byť nadriadený zadržaných osôb. Štefan Hamran uviedol, že ísť k ministrovi rozprávať o prípade odmietol a zakázal tam ísť aj jeho podriadeným. 

Nepáčilo sa mu aj to, že minister tvrdil, že sa nesmú zastávať policajtov v prípade vraždy v Dubnici. Ďurka zase vysvetlil, že mu prišlo neadekvátne, aby sa Ivan Šimko o jeho menovaní na post šéfa inšpekcie radil s generálnym prokurátorom. 

K záveru tlačovej konferencie prezident policajného zboru poznamenal, že aktuálne polícia obvinila aj jedného poslanca NR SR. Odmietol však špecifikovať, o ktorého poslanca ide a ani či je z bývalej koalície, alebo opozície.