Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pamiatky v ohrození: Dokáže vláda zabrániť katastrofe, akou bol požiar Krásnej hôrky?
Zdielať na

Pamiatky v ohrození: Dokáže vláda zabrániť katastrofe, akou bol požiar Krásnej hôrky?

BRATISLAVA / Dokáže vláda zabrániť podobnej pohrome ako bol požiar hradu Krásna hôrka, alebo ten posledný v Banskej Štiavnici? Dočasne poverená ministerka kultúry prezradila, ako plánuje ochrániť naše kultúrne dedičstvo, ale aj zabrániť tomu, aby sa opakovali zničujúce momenty minulosti.

S ochranou pred požiarmi sú problémy dlhodobo. Ešte v marci tohto roku uvádzal hasičský zbor, že požiar hrozí každej pamiatke, ktorá nie je udržiavaná. Hasiči upozorňovali, že najčastejšie sa počas kontrol v kultúrnych pamiatkach stretávajú s neaktualizovanou dokumentáciou ochrany pred požiarmi, ale aj chýbajúci hasiacimi prístrojmi.

Plány rezortu kultúry

To chce zmeniť dočasne poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová, ktorá oznámila, že vzniká skupina, ktorá sa bude zaoberať protipožiarnou ochranou kultúrnych pamiatok a umeleckých diel. "Aktuálne sme požiadali všetky naše rezortné inštitúcie, aby protipožiarnym opatreniam venovali zvýšenú pozornosť, ale vytvára sa aj medzirezortná pracovná skupins, ktorá bude systémovo hovoriť vo všetkých ministertvách o tom, ako zabezpečiť systémovo novú protipožiarnu ochranu," povedala dočasne poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová.

Ministerka kultúry sa rozhodla konať aj pod vplyvom požiaru v historickom centre Banskej Štiavnice, kde došlo k poškodeniu štyroch budov. Vláda schválila na sanáciu pamiatok v Banskej Štiavnici do 11 miliónov eur. 

Hrad Krásna hôrka so stredovekým jadrom zachvátil v roku 2012 požiar po tom, čo sa dvaja chlapci pokúšali zapáliť si cigaretu a podpálili trávu na hradnom kopci. Rekonštrukčné práce by mali finišovať na prelomoch rokov 2025 a 2026.

Zbierkové fondy z hradu Krásna hôrka sú pritom unikátom nielen doma, ale aj v zahraničí, kedže rod Andrássyovcov sa aktívne venoval zberateľstvu a v týchto priestoroch vzniklo aj prvé múzeum na území Slovenska.

"Všetky zbierkové predmety, ktoré tvorili fond hrádu Krásna hôrku sú uložené v depozitároch Slovenského národného múzea," reagovala riaditeľka múzea Krásna hôrka a múzea Betliar Máteová. 

Čo čaká kaštieľ Zichy-Ferrarisa v Rusovciach

Naše moderné dejiny sa nezachovali najlepšie ani ku kaštieľu Emanuela Zichy-Ferraris v bratislavských Rusovciach. Rekonštrukcie sa posúvali až do bodu, kedy nádherný neogotický kaštieľ schátral. KOM 5 V súčasnosti je naplánovaná jeho rekonštrukcia, pričom v rámci projektu sa počíta aj s najmodernejšími systémami ochrany pred ohňom.

"Čo sa týka samotnej rekonštrukcie, samozrejme je to zodpovednosť zhotoviteľa a tak je to aj naplánované v projekte rekonštrukcie, sa protipožiarne opatrenia samozrejme nachádzajú," povedal šéf Úradu vlády SR Michal Luciak.