Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Na hrane so Sulíkom a Majerským: Prehovorili o Hlase aj ich budúcej spolupráci
Zdielať na

Na hrane so Sulíkom a Majerským: Prehovorili o Hlase aj ich budúcej spolupráci

BRATISLAVA / Na politickej scéne sa aktuálne bojuje o každý voličský hlas a práve tomu sa venoval aj aktuálny prieskum agentúry AKO o druhej voľbe voličov. Hosťami v relácii Na hrane TV JOJ bol Richard Sulík (SaS) a Milan Majerský (KDH).

Čo prezradil prieskum a ako to je s preferenciami?

"Stabilizované sú už niekoľko mesiacov," povedal Sulík na margo toho, že SaS má aktuálne 6 %. Akcentoval aj to, že SaS má dlhodobo najlepší program a je presvedčený, že u voličov to zarezonuje.

Nad 6 % sa drží aj KDH a nerastie. "Každá strana by chcela rásť, ale nepreceňoval by som ani tieto prieskumy," uviedol líder Majerský s tým, že v uliciach dostávajú informácie, že ich ľudia majú v pláne voliť. "Sú to jednotlivci," špecifikoval Majerský po otázke, či KDH tieto informácie dostávajú od celých námestí alebo poloprázdnych. 

"Zakážeme prvú voľbu a potom budú ľudia voliť len druhú možnosť," zavtipkoval Sulík na margo prieskumu, ktorý odhalil, že v druhej voľbe by SaS volilo okolo 11 % ľudí. Majerský dodal, že on si želá, aby ľudia volili KDH v prvej voľbe. 

SaS sa dlhodobo vyjedá s PS. Progresívnemu Slovensku by dala prednosť väčšina voličov SaS. "Máme ešte šancu väčšinu voličov stiahnuť k nám," doplnil líder SaS a akcentoval poukazovanie jeho strany na odborné riešenia. "Bič plieska na konci," uzavrel. 

KDH by vedelo brať voličov od Hlasu-SD (38 %) a v OĽaNO a priatelia. "Práve z OĽaNO prebiehajú voliči ku KDH," komentoval Majerský. 

Ako je to so spoluprácou KDH a HLASU?

Majerský zdôraznil, že registrované partnerstvá sú pre KDH červenou čiarou a s takou stranou do vlády nevstúpia. "Politickú blízkosť určia voliči," reagoval Majerský na margo spolupráce s Hlasom. Ďalšou podmienkou pre KDH je udržanie Špeciálnej prokuratúry. "Mne je pán Majerský ako koaličný partner bližší, než Peter Pellegrini," odpovedal Sulík. 

Sulíka kritizoval v Analýzach 24 aj bývalý saskár, dnes OĽaNO, Ľubomír Galko. Sulík jeho výhrady odmietol komentovať. 

Čo bude s cenami energií?

Práve v tomto období prišla SaS so siedmimi riešeniami energetickej krízy. Adresnú pomoc označila za nerealistickú, ale zároveň akcentovala šetrenie v domácnostiach. "To nie je žiadna umelo nízka cena," uviedol Sulík na margo vyjadrení premiéra Ódora.

Dodal, že za 61 eur za megawatthodinu nie je žiadna umelo nízka cena. Dodal, že elektrárne vyrábajú za 38 eur za megawatthodinu. Zopakoval, že podľa neho fatálne zlyhal jeho nástupca Karel Hirman. "Mám podozrenie, že to robil zámerne a nechal sa opiť rožkom," posťažoval sa Sulík a Hirmana označil za "lobistu súkromnej firmy".  

"Pán Ódor naznačil, že pomoc má byť adresná," zopakoval Majerský s tým, že za týmto stojí aj KDH. Aj líder kresťanských demokratov uviedol, že treba stanoviť, kto spadá do rámca chudoby. Akcentoval aj to, že peniaze sa mali ľuďom dávať dopredu a tí si mohli zatepliť domácnosti. "Ak by sme dali 20-tisíc pre 30-tisíc domácností, aby si zateplili domácnosti, mohli sa pripraviť na drahú zimu," zdôraznil šéf KDH. 

Domácnosti však najviac platia za teplo a práve preto KDH presadzuje zateplenie domácností a zlepšenie energetiky v domácnostiach. Chcel by riešiť najmä kombináciu financií aj z eurofondu. Sulík mu pripomenul, že tie financie sú súčasťou štátneho rozpočtu. 

Ďalším problémom sú hypotéky

Hypotéky porastú ľuďom o 100 až 200 eur. "Znovu sme pri adresnej pomoci," poznamenal Majerský s tým, že štát dáva bonifikáciu a tú by mal rozšíriť. "Bonifikácia úrokov zo strany štátu, kde by štát zagarantoval o koľko môžu úroky stúpnuť," akcentoval Majerský. 

"Približne 600-tisíc ľudí podpísalo hypotéku a približne v 98 % prípadov nepríde k dramatickému nárastu," uviedol Sulík s tým, že rastú aj mzdy. "Priemerná mzda za tri roky vzrástla o 27,6 %," pokračoval Sulík s tým, že pomôcť treba tým, ktorí to budú naozaj potrebovať. "Navrhujeme, aby po dobu 12 mesiacov bolo možné splácať úrok, ale nie istinu," špecifikoval Sulík a zdôraznil, že rastú aj nominálne mzdy. "Je primerané povedať, že do rastu mzdy to ľudia zvládnu," pokračoval. 

"My už teraz platíme určitý odvod. To treba určite nechať a dali sme ďalšie 0,2 %," uviedol líder KDH s tým, že 0,2 % by mali ísť smerom k ľuďom a ak by išlo o korektnú dohodu, banky by nemuseli toto pretavovať do ďalších poplatkov. 

Podľa Sulíka je bankový odvod hlúposť a SaS presadzuje mäkké riešenia. "Snažili by sme sa o dohodu s bankami, aby sme vyriešili ten problém. Našou červenou čiarou sú vyššie dane," reagoval Sulík s tým, že aj KDH chce "skásnuť všetky banky"