Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Politológ o lidrovi OĽaNO: Kedysi insitný politóg Igor Matovič je Sulíkovým danajským darom
Zdielať na

Politológ o lidrovi OĽaNO: Kedysi insitný politóg Igor Matovič je Sulíkovým danajským darom

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč hovorí o Igorovi Matovičovi, ako o danajskom dare Richarda Sulíka. Práve na jeho kandidátke sa v roku 2010 dostal do parlamentnej politiky.

"Občan Matovič je bezpochyby krstným otcom anti-systémovej politiky na Slovensku. Na začiatku svojej politickej kariéry sa prezentoval ako insitný politológ, keď na stránkach svojich inzertných novín prezentoval svoj boj s "establišmentom"," napísal politológ na sociálnej sieti. 

Dodal, že ním inšpiroval nie len celú škálu dnešných alternatívnych médií, ale v mnohom aj súčasnú krajnú pravicu. "V neposlednom rade je priamo zodpovedný za vulgarizáciu verejného priestoru. To všetko sme mohli vidieť v jeho ostatnom rozhovore s Petrom Bielikom. To všetko bolo zrejmé už v roku 2010, keď v sandálkach a kapsáčoch vstúpil do budovy národnej rady. Len to skoro nik nechcel vidieť," dodal politológ s tým, že "ak by v tom prípade vôbec niekto zo Sulíkovho politického zoskupenia prežil, bol by to asi len jeho danajský dar Národnej rade – poslanec Obyčajných ľudí Igor Matovič," uviedol Lenč citujúc Michala Horského z roku 2011.

Slová politického znalca Horského označil za prorocké a doplnil, že v tom čase si ich takmer nikto nevšimol a len málokto im pripisoval vážnosť. "Občan Matovič bol od začiatku posadnutý konšpiráciami a osobnou pomstou. Tá sa stala podstatou jeho politického pôsobenia a ide ruka v ruke so snahou, zarobiť na nevedomosti, závisti a pomstychtivosti obyčajných voličov," pokračoval Lenč. 

Utekali všetci, čo mohli?

Podľa politológa to na "vlastnej koži pocítili ako prví ľudia okolo prvého a jediného lídra kandidátky OĽaNO, Martina Mojžiša, ktorí po výzvach Igora Matoviča, aby absolvovali test na detektore lži, radšej odišli z kandidátky."

Lenč opäť citoval Horského, ktorý v roku 2012 o konflikte povedal toto: "Tento konflikt až nečakaným spôsobom odhalil mentálne predispozície mladého politika Igora Matoviča, ktorý použitím policajného inštrumentu na kandidátov strany zašiel pomaly tak ďaleko, ako Pol Pot, ktorý riadil Červených Khmérov v Kambodži."

Odborník pokračoval s tým, že občan Matovič sa do politiky dostal vďaka politickej naivite Richarda Sulíka - duchovného otca "strany odborníkov". "Pri moci ho postupne držali mnohí, ktorí sa domnievali, že s "Pol Potom" z Bukovej sa dokážu vyrovnať. Uverili tomu, že mu ide o naše spoločné dobro. Akceptovali, že šírenie nenávisti, dehumanizácia oponentov, lož, ako pracovná metóda a uplakané tlačovky či emocionálne vydieranie slúžia účelu, ktorý posvätí tieto prostriedky," dodal ďalej. 

Lenč zdôraznil, že v SaS uverili, že ho skrotia, nahradia a budú žať plody "očisty spoločnosti". "Nič z toho sa nestalo. Okrem faktu, že politika zhrubla, spoločnosť sa ešte viac rozdelila a rezignovala na štandardnú, podľa Petra Pitharda, nudnú - politiku. Verejnosť dnes uprednostňuje šou, konšpirácie a agresiu. A potom sa čuduje, že tieto sa stávajú podstatou, zmyslom politiky. Za to, že dnes si Igor Matovič dovolí to, čo predviedol v diskusii s Petrom Bielikom nesú rovnakú mieru zodpovednosti politici a média, ktorí legitimizovali a v mnohom kopírovali jeho štýl politiky a komunikácie. Všetci tí, ktorým nevadí, že sa k nim prihovára v tričku s nápisom, ktorým im do očí klame," uzavrel trnavský politológ Jozef Lenč.