Jasno
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Politici narábajú s ekonomickou negramotnosťou voličov
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Politici narábajú s ekonomickou negramotnosťou voličov

BRATISLAVA / Mala by budúca vláda pokračovať v obedoch zadarmo pre všetky deti? To je téma ďalšieho dielu Volebnej encyklopédie Slovenska na JOJ24.

Obedy "zadarmo" pre všetky deti rodičov potešia. Tento záver vyplynul z prieskumu, ktorý pre JOJ24 vyhotovila agentúra AKO. Výsledky v štúdiu rozobral šéf agentúry AKO Václav Hřích. Hoci Slováci nie sú od obedov zadarmo závislí, nerušili by ich. 

Čo prezradili čísla?

Celkom 70,9 %, čiže sedem z desiatich opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala naďalej poskytovať plošne všetkým žiakom s povinnou školskou dochádzkou obedy zadarmo:

  • 49,3 % si myslí, že by určite mala,
  • 21,6 % uviedlo, že by asi mala poskytovať žiakom obedy zadarmo.

Celkom 25,1 % si myslí, že budúca vláda by nemala naďalej poskytovať plošne všetkým žiakom s povinnou školskou dochádzkou obedy zadarmo:

  • 12,1 % si myslí, že by určite nemala,
  • 13,0 % uviedlo, že by asi nemala poskytovať žiakom obedy zadarmo,
  • 3,6 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,4 % nechcelo odpovedať.

Politici narábajú s ekonomickou negramotnosťou občanov

Podľa Hřícha je kľúčové, že občania si neuvedomujú, že vlastne nič nie je zadarmo a preto sa im tieto "odpustky darí sľubovať". Strany sa pretekajú v rozdávaní a práve ľavicové témy aktuálne v politike dominujú. "Strany musia hľadať iný spôsob, ako sa odlíšiť," zhodnotil Hřích. 
Aj preto sa politici pretekajú v tom, "kto ponúkne viac", ale aj v tom, že my sme vám chceli pomôcť, ale nám v tom zabránili. Nájomné byty pred Sme rodinou nikto neriešil desiatky rokov. 

Čo si myslia osobnosti? 

Podľa osobností je obed zadarmo fajn, pokiaľ aj spĺňa kvalitatívne normy. Štát by ho však mal primárne dotovať pre tých, ktorí si ho nemôžu dovoliť. 
Viac vo videu: