Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Exposlanec Žiak: Údajný ruský pas Blahu mi prišiel anonymne. Podpredseda Smeru-SSD reaguje trestným oznámením
Zdielať na

Exposlanec Žiak: Údajný ruský pas Blahu mi prišiel anonymne. Podpredseda Smeru-SSD reaguje trestným oznámením

BRATISLAVA / Miroslav Žiak prišiel s obvinením voči podpredsedovi Smeru-SSD Ľubošovi Blahovi, ktorý má mať podľa tvrdení Žiaka ruský pas. Ak by sa táto informácia potvrdila, prišiel by o slovenské občianstvo a nemohol by si ani uplatňovať mandát poslanca. či kandidovať do NR SR.

Na začiatku stál jeden anonymný e-mail, ktorý do rúk poslanca Miroslava Žiaka (SaS) doručil obrázky (údajného) pasu a dokumentu pre ruskú ambasádu na Slovensku. V ňom sa uvádza, že pre to, aby nedošlo k ohrozeniu ruského vplyvu na Slovensku, treba udržiavať komunikáciu s predstaviteľmi Smeru a SNS. Televízia JOJ požiadala o stanovisko aj SNS. Správu budeme o vyjadrenie aktualizovať. 

Plním si len občiansku povinnosť, zdôraznil Žiak

Poslanec pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že mail mu prišiel pred dvoma týždňami a dlho premýšľal nad tým, či s tým pôjde von. "Mail mi prišiel z protonmail, je to doména, ktorá sa nedá overiť," poznamenal s tým, že sa rozhodol vec posunúť OČTK. 

"V rámci mojich možností som to overil tak, ako som to vedel. Ak je to fake, je to veľmi dôveryhodný fake," zhodnotil poslanec, ktorý sa o možnej pravosti dokumentu snažil zistiť čo najviac. "Najviac ma zarazili informácie, že je verejným tajomstvom, že ľudia predpokladajú, alebo si myslia, že tieto strany sú podporované Ruskou federáciou," dodal Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Celý rozhovor s Miroslavom Žiakom si môžete pozrieť tu:

​Ľuboš Blaha podá trestné oznámenie

Tlačový odbor Smeru-SSD zareagoval videom, ktorý vyhotovil Ľuboš Blaha počas cesty do Ružomberka. Vo videu hneď v úvode zdôraznil, že sa spolu s "Lacom Kamenickým chechtali".  

"Ja ani nehovorím po rusky, ja som ročník 79, my sme sa už po rusky neučili," argumentoval Blaha s tým, že ide o fake a "Žiak tomu uveril, ako malé decko". Zároveň dodal, že na ruskom GMO prednášal, ale v angličtine. "Som na to hrdý," poznamenal na margo obvinenia z úst saskára. 

"Okamžite, ako sa vrátim z východu, podám na saskára trestné oznámenie," reagoval Ľuboš Blaha a označil to nielen za nezmysel, ale aj za "najdivokejší hoax v slovenských dejinách"

Viac vo videu: