Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ďalšia legitimizácia? Podpis memoranda medzi ZMOS a Republikou čelí kritike
Zdielať na

Ďalšia legitimizácia? Podpis memoranda medzi ZMOS a Republikou čelí kritike

BRATISLAVA / Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísalo memorandum o spolupráci okrem iných strán aj s hnutím Republika. Zatiaľ čo niektorí odsudzujú toto konanie ako nešťastné a nepochopiteľné, predseda hnutia Milan Uhrík hovorí o konštruktívnej spolupráci. Podpis pritom prišiel deň pred výročím Židovského kódexu, ktorý patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia v Európe.

ZMOS v rámci predvolebnej kampane podpísalo memorandá s viacerými politickými stranami, ako napríklad Hlas-SD, KDH alebo SNS. Na najbližšie dni majú v pláne podpísať toto memorandum tiež strany Progresívne Slovensko a Sme rodina. Podpisom memoranda prejavujú strany záujem presadzovať a podporovať priority, ktoré vyplývajú z potrieb miest a obcí. Nie všetky sa však zaviazali k plneniu záväzkov v plnom znení.

Nešťastné načasovanie?

Hnutie Republika podpísalo memorandum v piatok 8. septembra, čo bolo ostatnými politickými predstaviteľmi označené ako nešťastný dátum. Je to totiž v predvečer výročia zavedenia Židovského kódexu vtedajším Slovenským štátom. Tento zákon je označovaný za jeden z najtvrdších protižidovských zákonov vo vtedajšej Európe, aký nemalo ani nacistické Nemecko.

Kritika od konkurencie

Predseda konkurenčnej Únie miest Slovenska Richard Rybníček to nazval ako nešťastný a nepochopiteľný čin. Obavy z legitimizácie hnutia prejavili aj ďalší politici. Predseda OĽaNO a priatelia Igor Matovič sa vyjadril, že "pred voľbami sa budú všetci snažiť maľovať fašistov na bielo" a ako dôvod tohto konania uviedol, že ich Robert Fico potrebuje do koalície. Taktiež pre predsedu Sme Rodina Borisa Kollára to nie je najšťastnejšie načasovanie, pričom povedal, že mali byť prezieravejší. 

Hnutie Republika sa v poslednej dobe snaží legitimizovať pred verejnosťou, napríklad zúčastnením sa na oslavách SNP a spoluprácou so Zväzom protifašistických bojovníkov, ako aj stretnutím s detským ombudsmanom. Združenie miest a obcí Slovenska je preto ďalším dôležitým hráčom, ktorý Republiku považuje za normálny subjekt a umožnuje jej začnenenie medzi klasické politické subjekty.

Uhrík hovorí o nariekaní

Predseda hnutia Republika sa na margo podpisu so ZMOS vyjadril, že všetci "kvíkajú a nariekajú, keď hnutie Republika normálne, konštruktívne a seriózne spolupracuje s relevantnými inštitúciami." Rozhovory so ZMOS označil za konštruktívne a pripomenul, že Republika chce komunikovať s obcami a mestami na návrhoch, ktoré im pomôžu. Podľa hovorcu hnutia Ondreja Ďuricu sa Republika zaviazala nad rámec konkrétnych bodov memoranda presmerovať viac eurofondových projektov na mestá a obce.