Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Týždeň v politike: Stoka, cielenie na ultrakonzervatívcov a rozruch okolo kauzy Oblúk
Zdielať na

Týždeň v politike: Stoka, cielenie na ultrakonzervatívcov a rozruch okolo kauzy Oblúk

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Ďalšie prerazenie politického dna, odmietnutie liberálneho a progresívneho programu, ako aj problémy v kauze Oblúk. Dianie druhého septembrového týždňa zhodnotili politológovia a sociologička.

Bitka Igora Matoviča so smerákmi

V stredu 13. septembra narušil Igor Matovič tlačovú konferenciu strany Smer- SSD pred Úradom vlády SR, na ktorej rozprávali o migrácii a o uzatvorení hraníc. V terénnom aute s pripojenými megafónmi im pripomenul, že sú to ich zákony, ktoré môžu za súčasnú situáciu.

Verbálne útočil na predstaviteľov strany a menovite aj na exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého opakovane označoval za mafiána a zlodeja. Kaliňák sa následne vybral k autu hnutia OĽaNO a nastala slovná potýčka, ktorá neskôr eskalovala do plytkých verbálnych nadávok a bitky medzi Matovičom a Kaliňákom, ktorý od predsedu OĽaNO dostal kopačku na hruď. Matovič neskôr dostal facky od Richarda Glucka, ktorý je na kandidátke Smeru na 53. mieste. Situáciu musela upokojovať Mestská polícia.

V Štúdiu JOJ24 sa k incidentu vyjadrila sociologička Silvia Porubänová, podľa ktorej správanie politikov môžeme prisúdiť frustrácii, úzkosti a depresii časti spoločnosti zo všetkých udalostí posledných rokov. Ako príklad uviedla covid, ale aj vojnu na Ukrajine.

Pripomenula, že situácia eskaluje kvôli blížiacim sa voľbám, a práve kvôli nim by mali byť takéto veci neospravedlniteľné a nepremlčateľné. "Ak sa predvolebný boj zmení na stoku, tak bežný volič sa pýta - čo bude ďalej? Fyzické útoky? Útoky strelnými zbraňami?" Podľa sociologičky existuje hranica, za ktorou sa istý typ správania musí zastaviť.

"Aj politici sú len ľudia, ako ktokoľvek iný, a aj medzi nimi sú ľudia ktorí sú excelentní, priemerní a podpriemerní. A je výzvou pre voličov, aby nás tie podpriemerné charakteristiky nereprezentovali." 

Ostré programové vyhranenie

Hnutie OĽaNO a priatelia predstavilo svojich 10 kľúčových podmienok pre vstup do demokratickej vlády pod názvom Zmluva so Slovenskom. Medzi podmienkami nechýbali "staré klasiky" ako 200 eur na dieťa alebo 500 eur za voľby. V poslednom bode sa však Matovičove hnutie ostro vyhranilo proti programu Progresívneho Slovenska.

Igor Matovič sa ostro vymedzil proti konkrétnym bodom, ako napríklad kondómy pre mladých nad 16 rokov, alebo bezplatná antikoncepcia pre mladých taktiež nad 16 rokov. Kritizoval aj vyučovanie LGBTI na školách a vyjadril sa, že nepodporí ani manželstvá pre homosexuálov a transsexuálov, či ich možnosť adopcie detí.

Sú to rétorické cvičenia, hodnotí politológ

Program zhodnotil v Štúdiu 24 politológ Samuel Abrahám, podľa ktorého sa populistické opatrenia nachádzajú v programoch všetkých strán, avšak v prípade OĽaNO to bije do očí. Pripomína, že podmienky hnutia pre vstup do vlády by nás ešte viac zadĺžili. Označil ich za rétorické cvičenie, ktoré stratí zmysel deň po voľbách. K vyjadreniam Igora Matoviča o kondómoch a interrupciách namieta, že to vyzerá ako "keby sme boli v nejakej ťažko konzervatívnej krajine." 

Podotkol, že u nás "máme skúsenosť s týmito vecami ako dostupnými a drvivá väčšina občanov si praje, aby zostali dostupnými aj naďalej." Vyhranenie proti Progresívnemu Slovensku je podľa politológa normálne, keďže ho vidí ako hrozbu. Politológ si myslí, že tým cieli na svojich voličov, ktorí prešli k PS, avšak pripomína, že takouto rétorikou sa sústreďuje na ultrakonzervatívneho voliča, ktorý si radšej môže vybrať Republiku alebo Kotlebovcov.

Výzva na zadržanie Pavla Ďurku

Predseda Smeru Robert Fico vyzval na zadržanie Pavla Ďurku z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), a to z dôvôdu, že mal inštruovať kajúcnika Petra P., ako má vypovedať na NAKA. Odvoláva sa pri tom na nahrávku rozhovoru medzi Ďurkom a Petrom P. zo septembra 2023.

Fico taktiež poukázal na prepojenie ÚIS na stranu Demokrati, a to cez kandidátku Natáliu Svítkovú. Smer tvrdí, že to bol práve jej manžel Svítek, ktorý mal sexuálne obťažovať svoju podriadenú Dianu Santusovú. Za dianie v polícií obviňuje Smer-SD nielen vedenie policajných zložiek, ale aj premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Podľa politológa Miroslava Řádka zapadajú tvrdenia Roberta Fica do obrazu, ktorý tu vytvára niekoľko rokov, a to tým že všetci obvinení predstavitelia z éry jeho vládnutia boli obvinení len na základe výpovedí kajúcnikov. 

"Konanie Roberta Fica má len utvrdiť verejnú mienku v prospech jeho politickej strany a to, či niekto má alebo nemá byť vzatý do väzby, je čisto v gescii orgánov činných v trestnom konaní. A ak zaznievajú v predvolebnom boji, tak majú čisto politický účel." Na margo prepojenia na stranu Demokratov poznamenal, že sú to tažšie overiteľné fakty. 

"Na Slovensku sa pozná každý s každým, čiže hľadať prepojenia nie je až také ťažké. Smer sa tým snaži dokázať, že trestné konania voči ľuďom blízkym Smeru majú politickú motiváciu. Z politického a predvolebného hľadiska sú to tvrdenia proti tvrdeniam."