Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
VOĽBY NAŽIVO: Politici neskrývajú sklamanie z pomalého sčítavania hlasov
Zdielať na

VOĽBY NAŽIVO: Politici neskrývajú sklamanie z pomalého sčítavania hlasov

BRATISLAVA / Politici sa s voličmi pomaly lúčia. To, že sa nebudú vyjadrovať k priebežným výsledkom a nebudú komentovať možné koalície, priznalui všetci.Ešte stĺe sa totiž čaká na výsledky.

PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY SLEDUJTE TU

Smer-SD bude reagovať zajtra

Smer-SD sa k voľbám vyjadrí až po oficiálnych výsledkoch v nedeľu ráno. Informovali o tom predstavitelia strany Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Poznamenali, že sčítavanie hlasov ide pomaly a ešte sa môže veľa zmeniť. Preto nechceli robiť predčasné závery a komentovať priebežné výsledky. "Nechceme robiť uzávery, ktoré by boli predčasné. Spočítavanie ide naozaj veľmi pomaly," uviedol Blanár.

Skonštatoval, že aktuálne sa pohybuje viacero strán okolo hranice piatich percent a až po zrátaní všetkých hlasov sa uvidí výsledok. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák skonštatoval, že zverejnené exit polly nechcú komentovať, pretože aj v minulosti sa ich výsledky líšili od finálnych. Náladu medzi predstaviteľmi strany v centrále označil za dobrú. Predseda Smeru-SD Robert Fico na výsledky čaká spolu so straníckymi kolegami, k médiám zatiaľ neprišiel.  

PS nechce hodnotiť predčasne

Z postupného sčítavania výsledkov parlamentných volieb je vidno, že Progresívne Slovensko (PS) postupne rastie, ale je ťažké predpovedať, s akým výsledkom. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Zásadnejšie stanovisko k ďalšiemu postupu chce oznámiť až v nedeľu ráno, respektíve dopoludnia. "Je mi ľúto, že v tejto chvíli nemáme jasnejší obraz o tom, aké budú výsledky volieb. Nepredpokladám, že sa to v najbližších minútach alebo hodinách dozvieme," povedal Šimečka.

"Ani neviem povedať zásadné politické stanovisko smerom k tomu, ako to bude vyzerať," povedal s tým, že cieľom zostáva, aby Slovensko malo po voľbách stabilnú proeurópsku vládu, ktorá bude dbať na právny štát a bude investovať do oblastí, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť krajiny.

"Uvidíme, akú silu v tom PS bude mať," dodal. Teší ho, že aj iné demokratické strany budú v parlamente, spomenul napríklad SaS. Ambíciou každej strany má byť podľa Šimečku podieľať sa na zodpovednosti. "Ale zatiaľ je to príliš skoro na to, aby sme vôbec hodnotili, či je výsledok úspešný alebo neúspešný," doplnil. S viacerými predsedami politických strán si šéf PS vymenil esemesky.

"Všetci čakajú, ako to dopadne. Predpokladám, že niektoré telefonické rozhovory prebehnú ešte dnes v noci," doplnil. Nič sa podľa neho nemení na tom, že predsedu vlády nominuje najsilnejšia koaličná strana, nevidí dôvod na tom čokoľvek meniť.

​Bývalí lídri Progresívneho Slovenska (PS) Michal Truban aj Irena Bihariová sú pri hodnotení exit pollov a prvých výsledkov parlamentných volieb opatrní. Truban pripomenul, že exit poll nie je žiaden reálny prieskum. Myslí si, že skutočný výsledok bude "trošku a možno aj veľmi iný".

​Bihariová tvrdí, že je poučená z výsledkov spred troch rokov. Podpredseda PS Tomáš Valášek si chce počkať, kým bude sčítaných aspoň 20 až 30 percent okrskov. "Vnímam to aj poučený spred troch rokov, keď sa ukazovali exit polly. Vnímal som to iba ako ďalší prieskum, vôbec nič reálne. Ani som netlieskal, ani som sa nejako extra neradoval. Výsledok vo voľbách v skutočnosti bude podľa mňa trošku alebo možno aj veľmi iný. Poposúva sa to," povedal Truban.

Finálny výsledok nechcel odhadovať. "Aj pred tromi rokmi som všeličo odhadoval, teraz som úplne v pokoji, čakám, ako to bude postupne nabiehať a hlavne, aký bude posledný finálny súčet všetkých hlasov," povedal Truban, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2020 viedol koalíciu PS-Spolu, ktorá sa napokon tesne do parlamentu nedostala. Bihariová nechce výskať ani skandovať.

"My sme už v tejto rieke boli, pamätám si, že sme mali priaznivé čísla, eufória trošku gradovala, očakávali sme, že sa to prejaví aj v konečnom výsledku a nestalo sa tak, preto som tentoraz poučená, radšej sa držím pri zemi," okomentovala. Len amatéri zostavujú koalície z exit pollov, skonštatoval Valášek. Pripomenul, že exit polly sa mýlili o tri percentá v prípade koalície PS-Spolu vo voľbách v roku 2020. "Exit polly vyzerajú nádejne, ale nie je za tým nič viac ako nádej. Reálne výsledky sa len teraz zrátavajú," doplnil.

Boris Kollár to na parlament nevidí, ale tvrdí, že život ide ďalej

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si po predbežných výsledkoch predčasných parlamentných volieb nemyslí, že to jeho strana dotiahne do parlamentu. Nízky podiel hlasov si vysvetľuje vysokou účasťou vo voľbách a antikampaňou. "Na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí, takže vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať, musíme sa s tým vysporiadať," povedal.

​Uhrík pripúšťa, že Republika môže zostať mimo

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti.

"Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov," skonštatoval Uhrík. Ako možnú príčinu nízkych preferencií hnutia uviedol, že veľká časť voličov Republiky sa rozhodla zachraňovať SNS, čo v konečnom dôsledku ohrozuje samotnú Republiku.

Druhým dôvodom nízkych preferencií je podľa jeho slov fakt, že množstvo voličov sa rozhodlo voliť Smer-SD, aby zabránili výhre Progresívneho Slovenska. "Nakoniec to môže dopadnúť tak, že Smer nebude mať s kým zostaviť vládu alebo bude tá vláda veľmi krehká," domnieva sa Uhrík.

A čo KDH?

Matovič a jeho viera​

Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič verí, že sa zobudíme do rána, kde nebude mať Smer-SD, Hlas-SD, Republika a SNS, ktoré nazýva "mafiou", jasnú väčšinu. S lídrami iných strán zatiaľ nekomunikoval. "Myslím si, že je úplne zbytočná nejaká komunikácia pred tým, ako budeme všetci poznať definitívne výsledky," zdôvodnil.

Treba podľa neho počkať do rána. Po čase vo vláde a predvolebnej kampani hovorí o pocite gladiátora, ktorý tri a pol roka bojoval zápas so všetkými možnými nepriateľmi a krízami, ktoré Slovensko zažilo. Zopakoval, že dostať sa po tom všetkom do parlamentu považuje za malý veľký zázrak.

​SNS hovorí o vďake