Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Šimečka je ochotný prenechať prípadné premiérske kreslo Pellegrinimu
Zdielať na
Archív

Šimečka je ochotný prenechať prípadné premiérske kreslo Pellegrinimu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je v rámci rokovaní o zostavení budúcej vlády ochotný prenechať premiérske kreslo Petrovi Pellegrinimu z Hlasu. Branislav Gröhling z SaS dodáva, že Hlasu treba okrem premiéra ponúknuť aj ministerstvo vnútra.

Michal Šimečka na sociálnej sieti ocenil rozhodnutie predsedníctva strany KDH o odmietnutí koalície so Smerom a ich ochotu pokračovať vo vyjednávaniach. Podľa Šimečku je PS pripravené zabojovať o to, aby tu nevládol Robert Fico a aby Slovensko bolo proeurópskou a demokratickou krajinou. 

"Zároveň chcem potvrdiť, že v záujme vytvorenia štvorkoalície som pripravený vzdať sa postu predsedu vlády v prospech Petra Pellegriniho, pričom PS bude trvať na obsadení postu ministra vnútra," ozrejmil na socálnej sieti.

Gröhling si myslí, že ponuka musí byť lepšia

Podpredseda strany SaS Branislav Gröhling si myslí, že ponuka pre Hlas by mala byť väčšia. "Už na utorkovom stretnutí s PS sme s Richardom Sulíkom hovorili, že Hlasu treba okamžite ponúknuť pozíciu predsedu vlády a ministra vnútra, aby Robert Fico nemal náskok." Zároveň aj on ocenil prístup KDH a ich návrat za rokovací stôl. "Ak nám ide o budúcnosť Slovenska, ponuka pre Hlas sa nemôže tákať len postu premiéra."

Náročné, ale potrebné kompromisy

Podľa Márie Kolíkovej je premiérsky post a ministerstvo vnútra v rukách Hlasu lepšiou cestou pre Slovensko, než keby to mal mať v rukách Smer. Podľa nej sú to nevyhnutné kompromisy, aj keď to sama vníma ako veľmi citlivú tému. "Rozloženie silových rezortov a bezpečnostných zložiek v koalícii PS, Hlas, KDH a SaS môže mať rozumnú rovnováhu, aj keď vnútro ostane Hlasu," pripomenula na sociálnej sieti.

Zdielať na