Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Andrej Danko je ochotný podporiť každú vládu, ktorej premiérom bude Robert Fico. Podľa politológa je na to viacero dôvodov
Zdielať na
Archív

Andrej Danko je ochotný podporiť každú vládu, ktorej premiérom bude Robert Fico. Podľa politológa je na to viacero dôvodov

BRATISLAVA / Po mimoriadnom sneme Slovenskej národnej strany vyhlásil jej predseda Andrej Danko, že je pripravený podporiť každú vládu, ktorej premiérom bude Robert Fico. Pre SNS je prioritné zastabilizovanie štátu po turbolentnom období a ukončenie chaosu.

Pre Danka je dôležité, aby vznikla vláda založená na národných, kresťanských a sociálnych pilieroch. Taktiež pripomenul, že vláda Ľudovíta Ódora už musí skončiť, pričom vyhlásil, že Slovensko potrebuje inú vládu, ktorá nebude spojená s Progresívnym Slovenskom. Pre SNS je prioritou vznik novej vlády, kde si za prijateľnú kombináciu predstavujú Smer, Hlas a SNS. No zároveň zdôraznil, že keby sa Smer rozhodol pre vládu s KDH, tak by podporili aj ju. "Aj keby sa predseda Smeru-SD rozhodol pre spojenie spolu s Hlasom a KDH, akceptovali by sme to a takúto vládu by sme podporili," dodal. Taktiež je v hre možnosť podpory menšinovej vlády.

Na budúci týždeň je naplánované stretnutie predstaviteľov Smeru, Hlasu a SNS. Zároveň Danko pripomenul, že je teraz na Petrovi Pellegrinim, ako sa zachová a že či bude ochotný ísť do koalície so Smerom.

Problémy s jednotnosťou v strane

Po voľbách sa vyskytli otázniky o jednotnosti strany, keďže za SNS sa prekrúžkoval iba Andrej Danko a zvyšok jeho poslancov pochádza z ostatných strán, ktoré sa spojili zo SNS. To môže spôsobovať potencionálnu nestabilitu pri príjmaní zákonov, ako aj ich tvorení. Andrej Danko uistil, že poslanecký klub bude jednotný a že aktívne komunikuje so všetkými členmi ohľadom ďalšieho postupu. V mene SNS sa ohradil voči útokom médií a ich tlaku, ktorý voči strane ohľadom tejto témy vytvárajú.

Danko sa snaží zblížiť so Smerom, tvrdí politológ

Pre Andreja Danka je koalícia so Smerom dôležitá, lebo je to jediná možnosť obhájiť jeho pôsobenie na čele strany, tvrdí politológ Juraj Marušiak. Podľa neho nemá SNS šancu na zloženie vlády v inej zostave, než so Smerom a Hlasom. Nejednotnosť strany je podľa politológa dôkazom, prečo je Andrej Danko ochotný podporiť aj koalíciu Smer, Hlasu a KDH, prípadne menšinovej vlády. "Zdá sa, ako keby týmto konaním rezignoval na dianie vo svojej strane a jej budúcnosť, a chce sa dostať do priazne Roberta Fica a prípadne aj do samotnej strany Smer," dodal. Podľa politológa je práve poslanecký klub SNS najväčšou slabinou potencionálnej koalície. Pripomenul, že pre SNS bude najdôležitejšie v tomto volebnom období prežiť bez trieštenia.

Na margo toho, či bude premiérom Robert Fico a Pellegrinimu zostane post predsedu parlamentu, dodal že pre Pellegriniho sú tieto voľby poslednou možnosťou, ako sa stať premiérom. V takomto prípade by však kohabitácia medzi predsedami Smeru a Hlasu nebola ideálna. Politológ tiež dodal, že tu existuje možnosť Pellegriniho kandidatúry na prezidenta, avšak pripomenul, že dôvera voličov Smeru a SNS voči lídrovi Hlasu nie je taká vysoká, čo by mu voľbu mohlo skomplikovať.

Zdielať na