Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Valášek a Šipoš o LGBTI+ ako aj o zastropovaní cien energií
Zdielať na
Archív

Valášek a Šipoš o LGBTI+ ako aj o zastropovaní cien energií

BRATISLAVA / V relácii Na hrane odpovedali na divácke otázky Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska a Michal Šipoš z OĽaNO a priatelia. Témou otázok bola podpora LGBTI+ ľudí, adresná pomoc zraniteľným skupinám, ako aj zastropovanie cien energií.

Pomoc pre LGBTI+

Na otázku, či sú za ich základné osobné práva a registrované partnerstvá, odpovedal Michal Šipoš, že nie je za registrované partnerstvá, ani za manželstvá homosexuálnych párov a ani za adopcie detí týmito ľuďmi. Myslí si, že základné práva, ktoré majú, sú dostačujúce. Ak by potrebovali pomoc pri dedení alebo nahliadnutí do lekárskej karty, tak tam si vie predstaviť nejakú formu pomoci.

"Progresívne Slovensko niečo také dva krát navrhlo, rozsiahlu a ambicióznu definíciu partnerstiev," reagoval stručne poslanec za PS.

Pomoc ZŤP pri zdražovaní

"Počas našej vlády sme pomohli niekoľkými zákonmi osobám so ZŤP, či už to bolo príspevkom na kúpu auta alebo na prerábanie kúpeľní. Zvyšovali sme aj príspevok pre asistenta týchto ľudí. A ak to rozpočet dovolí, budeme s týmito návrhmi prichádzať aj naďalej," ozrejmil Šipoš. Tiež pripomenul ich poslanca Drdula, ktorý túto komunitu zastupuje tak, aby títo ľudia mohli žiť dôstojný život.

Podľa Tomáša Valáška je táto téma veľmi dôležitá pre PS a tiež dal do pozornosti poslankyňu Veslárovú, vďaka ktorej bude strana tieto témy riešiť aj naďalej. Podľa neho je nedôstojné, ako sa v 21. storočí štát správa k týmto ľudom a určite by sa s tým niečo malo robiť.

Opatrenia pre domácnosti ohľadom vysokých cien energií

"Naše opatrenie nie je žiadnou záhadou, predložili sme ho aj v parlamente, no bol to jeden z návrhov, ktoré neprešli bývalou vládnou koalíciou. Voláme ho príspevok na bývanie, ale v podstate znamená, že keď nejaká rodina vynakladá viac než 30% príjmov na bývanie a energie, tak sme za to aby do toho štát vstúpil a pomohol im," povedal Tomáš Valášek. Podľa neho by toto opatrenie malo byť zastropované tak, aby ho nevyužívali milionári a aby bolo adresné, čím by sa podľa neho ušetrili veľké sumy peňazí.

Michal Šipoš si myslí, že adresná pomoc je veľmi náročná z dôvodu nedostatku dát. Podľa neho je tam viacero premenných, ako napríklad presne stanovená suma príspevku alebo rôznorodosť bývania, ktoré si vyžaduje rôznu energetickú náročnosť. Spomenul, že je hrdý na predošlú vládu, že aj v ťažkých časoch vedel Matovič zatlačiť na elektrárne a zastropovať silovú zložku energií. Za príklad dal porovnanie s Českom, kde ľudia platia za energie o 136 % viac.

Zdielať na