Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Taraba a Gröhling o vysokých cenách energií, ako aj o problémoch v školstve a zdravotníctve
Zdielať na
Archív

Taraba a Gröhling o vysokých cenách energií, ako aj o problémoch v školstve a zdravotníctve

BRATISLAVA / Pravidelnou súčasťou relácie Na hrane sú aj divácke otázky. Tentokrát na ne odpovedali Tomáš Taraba z SNS a Branislav Gröhling z SaS. Dotkli sa opatrení s vysokými cenami energií, riešenia problémov v školstve a zdravotníctve, ako aj kandidátov na prezidenta.

Opatrenia proti vysokým cenám energií

"To, čo budeme musieť otvoriť, je energetický zákon, pretože ten spôsob výpočtu, na základe ktorého musí ÚRSO určovať ceny domácnostiam, je posunutý do polovice roka, kedy to zachytáva vyššie ceny," poznamenal Taraba. Argumentoval, že následne bude ten výpočet výhodnejší a k nárastu nebude musieť prísť. 

"Ale to je už neskoro, aby ste to teraz otvárali, lebo už to nezachytí túto sezónu," oponoval Gröhling. Dodal, že vláda bude musieť urobiť ďalšie opatrenia na kompenzáciu cien energií, ak budú neúnosné. "Ten zákon sa dá zmeniť kedykoľvek," kontroval Taraba. Výpočet podľa neho nastavia tak, aby reflektoval situáciu.

Zlepšenie podmienok v školstve

Podľa Branislava Gröhlinga by sa mali systémovo nastaviť platy tak, aby bolo každý rok garantované zvyšovanie platov a aby bola stabilita v rámci učiteľského povolania. Potrebná je na to podľa neho diskusia s odbormi, ako aj so zástupcami škôl.

Tomáš Taraba spomenul, že bude treba riešiť problém s nadbytkom vysokých škôl, čo by následne otvorilo otázky o tom, či má Slovensko kvalitných učiteľov. Načrtol aj tému podporných mechanizmov pri zlučovaní škôl, pričom by napríklad zlúčenie niektorých stredných škôl prinieslo vyššiu kvalitu, ako aj ušetrené financie. Taraba očakáva, že nový minister školstva Drucker predstaví komplexný balík riešení na zlepšenie kvality školského prostredia.

O regionálnych príspevkov pre učiteľov na vyrovnanie nákladov v rozdielnych častiach republiky Gröhling pripomenul, že pokiaľ sa zákonom skokovo zvýšia platy učiteľov, tak si vie predstaviť aj takéto regionálne prerozdelenie. "Nemôžeme to ale urobiť teraz, keď nástupný plat učiteľa je okolo 1 200 eur v hrubom a my teraz povieme, že v Bratislave pridáme o 140 eur a Košiciam a Prešovu pridáme nulu. Toto je pre mňa neakceptovateľné," doplnil. 

Taraba je tiež za systémové riešenie problému, no pripomenul, že sa nedá každé štyri roky redefinovať nový systém vzdelávania a kontinuita musí byť v určitých veciach zachovaná.

Opatrenia pre zdravotníctvo

"My sme prezentovali komplexný program pre zdravotníctvo, ktorý bol vyhodnotený ako najlepší medzi stranami. Dokonca sme prezentovali 100 bodov, ktoré by sa dali implementovať okamžite a pri ktorých by nebol dosah na verejné financie," poznamenal Gröhling.

Podľa Tarabu je výrazný posun pre zdravotníctvo systémové navýšenie financovania cez zvýšené percentá, ktoré musí štát odvádzať za poistenca. Podľa neho sa podarilo presadiť, že financie nebudú smerované len na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Systém to spraví predvídateľnejším. Na porovnanie dal výšku príspevku na poistenca v Českej republike a u nás, pričom tam je to okolo 70 eur a u nás okolo 25. "My potom nedokážeme dať atraktívne podmienky pracovníkom v zdravotníctve. Takže toto je to, čo my chceme obhájiť," dodal. Spomenul aj cenník výkonov, kde je podľa neho katastrofou, že to ani za 15 rokov nemáme presne implementované. Podľa neho to treba okopírovať z Českej republiky, aby to začalo okamžite fungovať. Sprehľadnilo by sa tým, kto je ziskový a kto stratový, a ušetrené financie by sa mohli použiť na výstavbu nemocníc.

Koho podporia za prezidenta?

"Čo sa týka mojej osobnej podpory, tak pán Korčok je mojím prezidentom," ozrejmil Gröhling. Tiež pripomenul, že si musíme počkať na všetkých kandidátov na prezidenta a potom bude možnosť si vybrať toho najlepšieho. Najbližšie majú podľa neho v SaS momentálne ku Korčokovi.

"Myslím, že my sa budeme v koalícii baviť o spoločnom kandidátovi," stručne reagoval Taraba.

Zdielať na