Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Robert Fico obvinil prezidentku z naťahovania času pri menovaní vlády. Podľa neho sa mimovládky Huliaka boja
Zdielať na
Archív

Robert Fico obvinil prezidentku z naťahovania času pri menovaní vlády. Podľa neho sa mimovládky Huliaka boja

BRATISLAVA / Predseda Smeru Robert Fico obvinil prezidentu Zuzanu Čaputovú z naťahovania času pri menovaní vlády. Podľa neho na to nie sú žiadne dôvody, keďže jej doručil všetky mená nominantov. Popritom obvinil mimovládne organizácie z kradnutia eurofondov a povedal, že sa Rudolfa Huliaka boja. Podľa Márie Kolíkovej z SaS má prezidentka právo nevymenovať hocijakého kandidáta.

"Keď prezidentke jej chlebodarcovia zakázali opätovne kandidovať vo voľbách, pretože po katastrofálnom výkone je nezvoliteľná, zabili dve muchy jednou ranou. Zbavili sa prezidentky a súčasne jej uvoľnili ruky na špinavú prácu," reagoval Fico vo videu na sociálnej sieti. Podľa neho predlžovala termín volieb, pričom najprv súhlasila s dátumom 30. júna. Následne o úradníckej vláde povedal, že je tu len na to, aby kupovala nezmyselné americké zbrane, pričom dal za príklad vrtulníky pre námornú pechotu. Taktiež naznačil, že bývalý minister vnútra Šimko musel odísť po tom, čo išiel proti jej obľúbencom Čurillovcom. 

Z naťahovania času obvinil Fico prezidentku kvôli nominácii Huliaka na post ministra životného prostredia. Podľa neho je argument prezidentky, že nevymenuje vládu s Huliakom, absurdný a nemá základ v ústave Slovenskej republiky. Fico tvrdí, že mať iný názor než mimovládne organizácie nie je dôvod pre nevymenovanie novej vlády. Tiež obvinil mimovládne organizácie z kradnutia eurofondov a dodal, že sa Huliaka boja. "Prezidentka zneužíva svoje postavenie, lebo vie, že v ústave nie je žiadna sankcia za takéto marenie výsledkov parlamentných volieb. Keby prezidentka chcela, ale ona nechce, tak by vymenovala celú vládu okrem Huliaka a poverila by niektorého z ministrov, aby dočasne riadil ministerstvo životného prostredia," dodal. Prezidentka podľa Fica vie, že na odmietnutie Huliaka nemá žiadne ústavné dôvody a za nezmyslené označil aj jej tvrdenie, že nevymenuje vládu pokiaľ nebude kompletná, lebo on je pripravený jej navrhnúť vládu v kompletnom zložení. 

Reakcie opozície

Na spor Roberta Fica a prezidentky Čaputovej reagovali aj predstavitelia opozície. Mária Kolíková z SaS je presvedčená, že prezidentka má právo nevymenovať hocijakého ministra a v prípade Huliaka oceňuje rozhodnutie prezidentky o nevymenovaní. Podľa Milana Majerského nemá človek z dezinfo-scény čo robiť vo vysokej štátnej funkcii. Ten tiež pochválil prezidentku za jej konanie.

Celý záznam z reakcií opozície si môžete pozrieť vo videu:

Zdielať na