Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vyšumí debata o zákone o zahraničných agentoch? Podľa politológa to nie je také isté
Zdielať na
Archív

Vyšumí debata o zákone o zahraničných agentoch? Podľa politológa to nie je také isté

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zákon o zahraničných agentoch vzbudzuje rôzne reakcie politického spektra. Bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš si myslí, že debata o tomto zákone vyšumí. No politológ Miroslav Řádek predpokladá, že vládna garnitúra môže zákon v nejakej podobe schváliť, keďže mimovládne organizácie môžu plniť funkciu politickej opozície vzhľadom na roztrieštenosť tej parlamentnej.

Politický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš predpokladá, že diskusia o zákone o zahraničných agentoch vyšumí, lebo mala slúžiť ako kladivo na mimovládky, ktoré boli aktívne v predvolebnej kampani. Podľa neho je to nezmysel, ktorý sa pozráža s realitou príchodu financií na Slovensko. Myslí si, že sú tu inštitúcie, ktoré by mohli pomocť svojím zapojením. "Veľkú úlohu v racionalizácii a detoxifikácii tejto debaty môžu zohrať i cirkvi a charitatívne organizácie, ktoré tiež získavajú zdroje aj zo zahraničia. Nemali by zostávať ticho a tváriť sa, že sa ich to netýka," doplnil na sociálnej sieti.

K téme mimovládok sa vyjadrila aj šéfka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. V relácii Na hrane označila zákon o zahraničných agentoch ako nálepkovanie mimovládok. Poznamenala, že na čerpaní prostriedkov zo zahraničia, ako sú eurofondy, nie je nič zlé a robí to aj Slovenská republika. Slovenská legislatíva je podľa nej nastavená tak, že práve nadácie musia mať detailne a transparentne zverejnené prostriedky. "Možno sú to skôr občianske združenia, ktoré majú volnejšie pravidlá," doplnila. "Skôr mi to príde ako šírenie nenávisti a podkopávanie spoločnosti," doplnila šéfka nadácie Zastavme korupciu. V prípade iných organizácií a občianskych združení by to podľa Petkovej mohlo mať zásadný dosah, keďže veľa z nich financuje Orbánovský Fidesz, ale aj ďalšie štáty. 

Mimovládne organizácie môžu byť tŕňom v oku budúcej vláde, myslí si politológ

Podľa politológa Miroslava Řádka zatiaľ nemôžeme poznať presný dopad tohto zákona na Slovensko, keďže ho nemáme v paragrafovom znení a ani v návrhu zákona. Poznamenal, že si nie je istý, či by dala prichádzajúca vládna garnitúra tento zákon k ľadu. "Je možné, že predsalen niečo schvália, aby ukázali svojmu obecenstvu, že tých mimovládkových agentov riešia. Ale svojím spôsobom môžu byť mimovládne organizácie tŕňom v oku vznikajúcej koalícii, lebo nie je isté že budú mať proti sebe kompaktnú parlamentnú opozíciu v podobe opozičných politických strán," doplnil. Podľa politológa vláda koalícia vie, že čiastočnú prezentáciu pred svojimi voličmi majú ošetrenú v podobe alternatívnych médií, čo sa ukázalo ako veľmi efektívny nástroj v tejto predvolebnej kampani. "Posledný, kto tu môže byť reálna politická opozícia, sú mimovládne organizácie, ktoré kontrolujú verejný sektor a mapujú ho," dodal. Podľa Řádka nejaká kontrola mimovládok bude, no v akej forme a pomocou akých nástrojov zatiaľ nie je isté.

Zdielať na