Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Matovič tvrdí, že prezidentka zrádza svoju vlasť. Asi si nevšimol demokratické voľby, odkazuje mu Řádek
Zdielať na

Matovič tvrdí, že prezidentka zrádza svoju vlasť. Asi si nevšimol demokratické voľby, odkazuje mu Řádek

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Igor Matovič obviňuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že stratila odvahu. Chce, aby nevymenovala Roberta Kaliňáka za šéfa rezortu obrany.

Kaliňák je podľa Matoviča vinný za všetko zlo a hlave štátu vyčítal aj to, že nechcela vymenovať Daniela Lipšica za generálneho prokurátora. V tomto prípade to však bol rozdiel, keďže minister obrany je politickou funkciou, čo by generálny prokurátor byť nemal. Matovič sa zastrájal, že on si plní svoju povinnosť "chrániť verejný záujem"

Prezidentku obvinil, že pácha "vlastizradu" a zradila milión voličov, ktorí jej dali hlas. "Aj ja som Vás volil," povedal Matovič, ktorý v politike vždy hral na emócie a to najmä svojich voličov a verejnosti. 

Odkaz odborníka

"A čo by si asi tak pán poslanec predstavoval? To sú smiešne reakcie," reagoval politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že s Matovičom nechce mať nikto nič spoločné ani v opozícii, ani v koalícii. "Zrejme si nevšimol, že tu prebehli demokratické voľby," povedal ďalej. "Tým, že akceptovala posledného nominanta Tomáša Tarabu, môže vzniknúť normálna legitímna vláda a opozícia ju môže hodnotiť za jej výkony," uzavrel odborník. 

Prezidentka schválila Tarabu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámila, že v stredu o 14.00 h vymenuje novú vládu Roberta Fica (Smer-SD). V utorok dostala hlava štátu kompletný zoznam nominácií na členov novej vlády. Ešte v utorok popoludní prijme prezidentka v Prezidentskom paláci ministrov odchádzajúcej vlády odborníkov a premiéra Ľudovíta Ódora.

Členov novej vlády nominovali koaličné strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Premiérom bude šéf Smeru-SD Robert Fico. Jeho strane má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jeden s účinnosťou od 1. januára 2024.