Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Spálené tváre a hlboké jazvy, aj to prináša do Bratislavy výstava Odhalení/ Zranení hudobníka Bryana Adamsa
Zdielať na

Spálené tváre a hlboké jazvy, aj to prináša do Bratislavy výstava Odhalení/ Zranení hudobníka Bryana Adamsa

BRATISLAVA / Spálené tváre, hlboké jazvy, či chýbajúce končatiny. Aj to je výsledok vojnových konfliktov a mladých profesionálnych vojakov, ktorí sa zo služby v Iraku či Afganistane vrátili zmenení navždy. A aj o tom sú fotografie kanadského speváka a fotografa Bryana Adamsa. Výstavu jeho diel si môžete pozrieť aj v Bratislave na festivale Mesiac fotografie.

Dedičstvo vojny

Bolo to práve stretnutie s 19-ročným britským veteránom Craigom Woodom, ktoré svetoznámym spevákom a fotografom bytostne otriaslo. Craig prišiel o obe nohy, ruku a zostala mu znetvorená tvár, Práve počas fotenia mladého muža v ateliéri sa spevák a fotograf takmer zosypal a po prvý raz pochyboval, či podobný projekt dokáže uskutočniť.

Šokovala ho nielen mladosť, ale aj to, že kvôli cvičným, krátkym protézam mal Craig približne meter päťdesiat a vyzeral, ako dieťa. Otec mladého veterána ho však presvedčil, že ak dokáže byť silný jeho syn, musia to dokázať aj ľudia okolo neho.

Portréty Bryana Adamsa mapujú dva spoločenské protipóly. Na jednej strane je to žiarivá bublina plná mediálnych osobností, na druhej strane zachytáva civilné a intímne portréty veteránov vojny.

 "Tam je dobré to, že keď pozeráte na tie fotografie, ten Bryan Adams to urobil tak, že tí ľudia na ktorých sa pozeráte, tak sú pyšní na to, akí sú. Nie je to snaha schovať sa, ukryť sa niekde a nariekať nad tým, aký mám spackaný život," povedal na tlačovej konferencii Václav Macek, riaditeľ festivalu Mesiac fotografie.

Výstava očami kurátora

"Bryan kedysi povedal, že keď tvorí hudbu, je medzi ním a publikom istá vzdialenosť. Keď však fotografuje ide o intímny vzťah s jeho predmetom," vyjadril sa Matt Humphrey, kurátor výstavy, ktorý spolupracuje s Bryanom Adamsom už dvadsať rokov. 

"Fotografie hviezd prinášajú šťastie a ľudia sú radi, že ich vidia. Na druhej strane fotografie zranených veteránov sú pre diváka náročné, najmä keď si uvedomí, že zranenia sú výsledkom aktívnej služby," dodal Humphrey.

Portréty hviezd

Portréty slávnych na druhej strane umožňujú nahliadnuť do sveta a pocitov tých, ktorí stratili právo na súkromie. Mená ako Mick Jagger, Renée Zellweger, ale aj ďalšie slávne osobnosti na fotografiách odhaľujú svoj do veľkej miery štylizovaný život

Výstavy na festivale Mesiac fotografie si môžete pozrieť tu.