Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Analýzy Na hrane s Hamranom a Miklošom: Za súčasný stav nesie vinu aj Smer, vládol 12 rokov
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Hamranom a Miklošom: Za súčasný stav nesie vinu aj Smer, vládol 12 rokov

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Vláda má svoj program, je to cesta rastu pre Slovensko? Alebo naopak, nesprávny Smer pre ekonomiku a iné sféry? Sú riešenia efektívne a prinesú rast alebo nie? A kto zaplatí opatrenia, ktoré si vláda zapísala do programu? V polícii sa dejú zmeny, seizmológovia by možno dokonca hovorili o otrasoch. Čo sa deje v bezpečnostných zložkách a kam smeruje nielen polícia? A z akej pozície sa na vývoj bude pozerať bývalý policajný prezident?

Čo bude so slovenskou ekonomikou

V prvej polovici v štúdiu hodnotil program exminister financií Ivan Mikloš. "Je tam veľa omáčky, ktorá hovorí, ako zlepšíme, zefektívnime," poznamenal Mikloš na úvod s tým, že mu v Programovom vyhlásení vlády chýba konkrétnosť a vysvetlenie, ako chce vláda jednotlivé kroky dosiahnuť.

"Problém je v tom, že oni sa pri kreovaní vlády vôbec nevenujú programovým, ale iba mocenským záležitostiam," poznamenal s tým, že vláda vedela, že bude mať menej peňazí, ale nediskutovala o tom, ktoré záväzky sa dajú splniť. Exminister financií povedal, že s ohľadom na financie, ktoré má vláda k dispozícii, sú jej ciele úplne nereálne. 

Opatrenia idú proti sebe

Mikloš vysvetľoval, že všetko, čo vláda sľúbila, bude extrémne drahé. Hoci označil, že zvyšovať dane a výdavky je síce správne, ale nie je konkretizované, akým spôsobom sa to stane. "Z týchto daní by sa dalo riešiť možno 600 miliónov," poznamenal s tým, že sú tam opatrenia, ktoré idú proti sebe a vláda chce urobiť dane progresívnejšie a zložitejšie, čo ide proti zlepšovaniu podnikateľského prostredia.

"Tie opatrenia nebudú ľahké," poznamenal s tým, že síce daň z nehnuteľností plánujú, ale my dodnes nemáme cenové mapy. "Tie kritické veci, ktoré kritizujú, môže za nich vláda Igora Matoviča, ale ešte vo väčšej miere za ne môžu oni, lebo vládli tri volebné obdobia," zhodnotil ďalej a zopakoval, že tie ciele nie sú reálne. 

Čo sľuby a kde na ne vziať?

"Ja by som nesľuboval veci, ktoré nie je možné splniť a ešte viac rozvrátia verejné financie," povedal a pripomenul, že raz, keď chcel Smer zosekať verejné výdavky, tak sa to skončilo ako fiasko. "Keď pomáhame plošne, tak to nie je férové a ani zdravé, lebo pomáhame všetkým," uviedol Mikloš a dodal, že prejsť k adresnej pomoci nie je ľahké. Opäť pripomenul, že vládli 12 rokov a tento adresný systém mohli vytvoriť a rovnako zopakoval, že takisto nedokázali za 12 rokov nastaviť systém DRG v zdravotníctve. 

Na 13. dôchodky podľa exministra financií nemáme a verejné výdavky máme obligatórne – teda vychádzajú zo zákona. "Sme v začarovanom kruhu života na dlh," pokračoval Mikloš s tým, že všetko ide na účet ďalších generácií. Spomenul aj hypotekárnu pomoc, ktorá ide priamo proti inflácii. Nižšej inflácie sa teda nedočkáme, lebo vláda ďalej zaťažuje ekonomiku tým, že do nej nalieva viac peňazí. 

"Cieľom zlúčenia Rozhlasu a TV bolo znížiť náklady," poznamenal a dodal, že ministerstvo cestovného ruchu má jediný účel a to, aby dostalo na palubu Andreja Danka. Rovnako sa podľa Mikloša vláda snaží ovládnuť verejnoprávne médiá a "ani sa tým netají"

Hamran o bezpečnostných zložkách

"Sledujem, čo sa deje v našej krajine, s nemým úžasom," poznamenal Hamran a dodal, že alternatív o svojej budúcnosti má dosť. "Až som z toho prekvapený," povedal, ale nechcel bližšie špecifikovať a vyvrátil len advokáciu a politiku. "V blízkej budúcnosti nie," dodal s tým, že občania ho tlačia nejakým smerom, ale nedá sa vyhovieť každému. Nevylúčil spoluprácu s ďalšími subjektmi vrátane Progresívneho Slovenska. "Nemám na to veľkú chuť sa s nimi miešať," povedal na konto slovenských politikov. 

To, že nedal výpoveď, nepovažuje za chybu, lebo aj Šutaj Eštok si podľa neho zaslúžil šancu na to, aby odchod Hamrana normálne vydiskutovali. Personálny rozkaz mu ani premiér neodovzdal osobne a ani si s ním nesadol tak, ako to bolo v minulosti. "Jeho tá vnútorná bezpečnosť nezaujímala," povedal Hamran a dodal, že toto riešil aktuálny minister len v rámci kampane. 

Poprad ho neurazil

Zároveň poprel, že by ho preradenie do Popradu urážalo. "Keby to bolo bližšie, tak by som nastúpil," povedal s tým, že bol chorý. Dodal, že minister Šutaj Eštok ukončil jeho 25-ročné pôsobenie v PZ nedôstojne, tak on nechcel ešte viac znevažovať prácu polície. Ministrovi vyčíta, že narozdiel od svojich predchodcov nemá on žiadne skúsenosti v policajnom zbore, bezpečnostných zložkách a dokonca nebol ani na vojne. 

Čo hovorí o vývoji v PZ  a o kauzách?

O aktuálnom poverenom šéfovi polície povedal, že on by tento post za týchto podmienok nevzal. "Ako o sebe môže povedať, že je len poštár?" kritizoval Hamran s tým, že je evidentné, že sa ho na názor nikto nepýta. Vyjadril sa aj k tomu, prečo sa otvorene pýta, či vytvárame totalitný štát a koľko ľudí odmietlo robiť policajného prezidenta.

Viac sa dozviete vo videu:

Aká bude nová policajná inšpekcia?

Akcia proti policajtovi Kotekovi bola podľa Hamrana prízemná a "cez čiaru". O Diane Santusovej sa vyjadril, že ide o toxickú nomináciu. Očakáva upokojenia, alebo rast tzv. "vojny v polícii"? A čo si myslí o Zurianovi?

Dozviete sa vo videu:

Ako vníma vládne kroky?

Vláda avizuje prehodnotenie istých inštitúcií ako medzi Generálnou prokuratúrou a Špeciálnou prokuratúrou. Pôjde o ďalší politický revanš? "Čierne na bielom máte jasne napísané, čo sa tu udeje," poznamenal Hamran s tým, že 40 ľudí je usvedčených a okolo 100 je obvinených. Argumentoval tým, že ani jeden súd netvrdil, že by išlo o nedôvodné stíhanie. 

Viac vo videu: