Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na hrane so Šutaj Eštokom a Krúpom: V štúdiu to miestami poriadne vrelo. Prečo si skočili do vlasov?
Zdielať na

Na hrane so Šutaj Eštokom a Krúpom: V štúdiu to miestami poriadne vrelo. Prečo si skočili do vlasov?

BRATISLAVA / Deň boja za slobodu a demokraciu bude mať špecifickú príchuť. Poznačí ho pachuť boja proti slobodným a zodpovedným médiám, ozvali sa mimovládky, ale aj súdy, ktoré spochybnili vyhadzov policajtov. O tom, čo sa u nás 34 rokov od nežnej revolúcie deje, diskutovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu a Juraj Krúpa, člen výboru pre obranu a bezpečnosť za SaS. Zverejnili sme aj prvý prieskum preferencií agentúry AKO.

Chaos v parlamente?

Vládny program sa vo štvrtok neschválil hoci boli úvahy, že by ho koalícia rada schválila. "Zaskočila" ich aj hodina otázok a odpovedí, ktorou "stratili" z rokovania hodinu. Koaličná väčšina je pomerne tesná a viacero poslancov vraj nebolo prítomných v NR SR.

Šutaj Eštok argumentoval tým, že nechceli urobiť to, čo v minulosti kritizovali - rokovanie do neskorých nočných hodín. Doplnil aj to, že vláda dala viac ako 24 hodinovú lehotu poslancom na to, aby sa s PVV dostatočne oboznámili. "Boli sme pripravení," poznamenal a odmietol špekulovať o tom, kde boli poslanci. 

Krúpa na úvod povedal, že situácia na Slovensku sa neuberá najlepším smerom, ak pozeráme na základné ľudské práva a slobody. Reagoval špecificky na právo na informácie. "Za neadekvátne správanie jedného poslanca sú kolektívne trestané všetky média, dokonca pod hrozbou straty akreditácie," poznamenal Krúpa. 

Debata k PVV podľa Juraja Krúpu prebiehala konštruktívne. "Nemyslím si, že by to išlo do osobnej roviny, čo sú veci, ktoré sa občas stanú," dodal. 

Minister konanie Petra Pellegriniho schvaľuje

"Rešpektujte aj vy výsledky parlamentných volieb," reagoval Šutaj Eštok s tým, že ľudia bývalú vládnu koalíciu vyhnali. "Boli to demokratické voľby," poznamenal Šutaj Eštok a reagoval, že mal mať živý vstup poslanec za Smer-SD Ján Mažgút a Igor Matovič. "Všetci videli, čo sa dialo," pokračoval minister a obhajoval kroky Petra Pellegriniho. Matoviča označil za šaša a dodal, že poslanci nebudú so strachom "čakať na kopačku do chrbta od Igora Matoviča". Šutaj Eštok zopakoval, že novinári by mali apelovať na Šipoša aj Matoviča, čo však nie je práca novinárov. 

"Ja budem trošku reagovať aj na Vás, tu nie je pochybnosť, že by sme neakceptovali výsledky volieb," odpovedal Krúpa s tým, že to neznamená, že nemôžu mať obavy aj z oklieštenia slobody médií a odmietol princíp kolektívnej viny. "Zaňho sa môže zaručiť Šipoš, ale on za tri dni opäť urobí niečo iné," dodal na konto Igora Matoviča s tým, že tak isto môže Matovič pol dňa stáť v priestoroch vyhradených pre médiá a tým im znemožniť prácu. "Toto je jeden z atribútov, ktoré chce vykonávať voči médiám," doplnil s tým, že koalícia koketuje s popretím liberálnej demokracie.

Obmedzovanie novinárskej práce odmieta

Šutaj Eštok odmietol, že by on akokoľvek obmedzoval prácu novinárov, pretože je z tých, ktorí vždy odpovedajú na otázky. Odmietol kádrovať médiá, ale akoby nechcel pochopiť, že štandardné a mainstreamové médiá musia spĺňať normatívy a sú regulované. 

Krúpa argumentoval tým, že sa už dva razy nepodarilo otvoriť obrannobezpečnostný výbor, pretože koalícia ho ignoruje a bojkotuje. Doplnil, že on každý jeden výbor vždy zvolal a ten výbor bol uznášania schopný. "Ja som ten priestor opozícii vždy vytvoril," poznamenal. Šutaj Eštok argumentoval, že bývalá koalícia opozícii neumožnila otvoriť niekoľko schôdzí, kde chceli z opozície odvolávať viacerých členov vlády. V štúdiu sa strhla hádka o tom, kto z polície komu vykopol dvere. 

Čo odhalil prieskum? Aktuálne preferencie nájdete v článku:

Podľa Krúpu bude naozajstná relevancia prieskumov tak o mesiac, lebo je ešte príliš skoro. Šutaj Eštok sa vyjadril, že výsledky prieskumu potvrdzujú, že ich rozhodnutie vstúpiť do tejto koalície bolo správne. Na to, či čísla ovplyvní ak by Peter Pellergrini kandidoval na prezidenta, reagovať odmietol. Označil to za hypotetickú otázku, ktorú ešte neriešili. 

Čo bude s vojnou v polícii?

Čo prezradil o novom policajnom prezidentovi?

Matúš Šutaj Eštok prezentoval nového šéfa polície Soláka, ako človeka, ktorý bude mať úctu svojich kolegov. "Nevylučujem to," povedal na otázku, či si ho vie predstaviť ako vymenovaného policajného prezidenta. Minister však zdôraznil, že to najprv preberie s koaličnými partnermi. 

Krúpa povedal, že o pánovi Solákovi vie to, čo bolo medializované a to sú kauzy ohľadom slepých nábojov, ale aj s firmami, ktoré majú podľa Krúpu pofiderné väzby. Obaja hostia sa vyjadrovali aj k prešľapom Smeru, ale aj k nahrávke, ktorú priniesol na včerajšom tlačovom brífingu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Ja som pánovi Lipšicovi nikdy neveril," zdôraznil minister za Hlas-SD.