Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Otázky na hrane so Šutajom Eštokom a Krúpom o rodičovských dôchodkoch ako aj o platoch policajtov
Zdielať na
Archív

Otázky na hrane so Šutajom Eštokom a Krúpom o rodičovských dôchodkoch ako aj o platoch policajtov

BRATISLAVA / Súčasťou relácie Na hrane sú tradične aj divácke otázky na rôzne témy. Tentokrát na ne odpovedali minister vnútra matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD a Juraj Krúpa z SaS. Diskutovali o dočasne poverenom policajnom prezidentovi, ako aj o platových a materiálnych podmienkach pre policajtov. Dotkli sa aj témy vyplácania rodičovských dôchodkov a financovania mimovládnych organizácií.

Ohľadom menovania povereného policajného prezidenta Soláka sa Šutaj Eštok vyjadril, že je to človek, ktorý prinesie do policajného zboru poriadok a disciplínu a ktorý bude mať úctu voči bežným radovým policajtom, "a ktorý nebude robiť politické tlačovky." Na otázku, či by si ho vedel predstaviť ako riadneho policajného prezidenta odpovedal, že to nevylučuje, ale najprv to musí prejsť so svojimi koaličnými partnermi a až potom sa vyjadrí pre médiá. Podľa Juraja Krúpu prišlo v prípade Soláka k niekoľkým porušeniam predpisov, ako aj to že musel opustiť policajný zbor, na čo Šutaj Eštok dodal že to tak bolo na vlastnú žiadosť. Podľa poslanca za SaS je zaujímavé, že si minister vnútra vybral človeka mimo polície a zamyslel sa, či v polícii nie je dostatok slušných ľudí ktorí by vedeli vykonávať svoju činnosť apoliticky. 

Hostia sa dotkli aj témy nahrávky prokurátorov Šúreka a Repu, ktorá je podľa posudku Kriminalisticko-expertízneho ústavu zmanipulovaná na niektorých miestach. Minister vnútra ozrejmil, že manipulácia sa konala v prípade utlmenia šumov a zvýšenia hlasitosti, ale ničoho vecného sa nedotkla. Zároveň dodal, že nebude obhajovať kolegov zo Smeru a verí, že to vysvetlia sami na nejakej tlačovej konferencii. Na otázku, či verí slovám špeciálneho prokurátora Lipšica ozrejmil, že mu nikdy neveril. Krúpa dodal, že "je jedno, či to povie Janko a Marienka alebo Daniel Lipšic. Raz keď tu máme expertízny nález, tak ho beriem a musím ho akceptovať. Čo znamená, že celý tento hon na prokurátorov je jeden podvod."     

Vyplácanie rodičovských dôchodkov

Na otázku, či pri ich vyplácaní nebude nikomu uškodené, odpovedal minister vnútra záporne a dodal, že dôchodcom bude výrazne pridané a dostanú viac ako 600 eur. "Garantujem, že žiadnej mimovládke, ktorá sa stará o chorých, slabých a ľudí v núdzi, nebude nijako ublížené," doplnil. Podľa Krúpu a výpočtov ktoré spomenul, to bude menej a kontroval otázkou, prečo sa dôchodcom nemôže dať mesačne viac, nakoľko príspevky, ktoré boli vyplácané robia dohromady vyššiu sumu ako na konci sľubovaných 660 eur.

Padni komu padni aj vo vláde?

Ohľadom zodpovednosti členov vládnej koalície sa Šutaj Eštok vyjadril, že "neplatí, aby niekto stál nad zákonom a ktokoľvek poruší zákon, ktokoľvek bude mať tendencie ku korupčnému správaniu pre mňa skončil."   

Čistky v policajnom zbore a zlepšenie jeho podmienok

"Keď tu minulá vláda vyhadzovala policajtov, tak hovorili o očiste spoločnosti, takže aj v tomto prípade hovorme o očiste zboru a nie o čistkách. Jednou z mojich kľúčových priorít je zvýšenie platov policajtov, aby sme im tu zabezpečili to, že ľudia budú mať bezpečnosť na uliciach, aby tu nebol podstav a aby mohli aj okresné oddelenia vysielať hliadky. Nielen platy, ale oni potrebujú aj materiálno-technické prostredie," dodal minister.

Zdielať na