Jasno
18°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Analýzy Na hrane s Mikulášom Dzurindom: Najväčšie zlyhanie v programe vlády je zahraničná politika
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Mikulášom Dzurindom: Najväčšie zlyhanie v programe vlády je zahraničná politika

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Vládny program je schválený 78 hlasmi, ak sa pretaví do reality, bude krokom vpred alebo brzdou demokratického vývoja? Je to cesta rastu pre Slovensko? Alebo naopak, nesprávny smer?

Dzurinda o výsledkoch volieb: Dostali sme šupu

Na úvod bývalý dvojnásobný premiér okomentoval výsledky parlamentných volieb 2023. "Dostali sme šupu vo voľbách. Vrátil som sa k práci, ktorú vykonávam pre najväčšiu frakciu v europarlamente," okomentoval svoju aktuálnu pracovnú situáciu v úvode bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Priznal, že sa po prehre v septembrových voľbách zotavovali. "Otriasli sme sa. Nepoviem, že už stojíme, ale už sme sa narovnali. Čaká nás kongres," reagoval Dzurinda. Budú sa venovať budovaniu strany a jednotlivým politikám.

Viac o prioritách a budúcnosti strany Mikuláš Dzurindu vo videu:

Vládny program schválilo 78 poslancov

Programové vyhlásenie vlády schválilo 78 poslancov. Potrebných bolo aspoň 75 hlasov. "V mojej hlave je to celkom pohodlná väčšina. Zažil som, keď som sa tešil, že z ústavnej väčšiny, ale prežil som aj v menšinovej vláde," okomentoval aktuálne schválenie vládny program. "Nekupoval som poslancov," zdôraznil Dzurinda. ​

​Aký bude Robert Fico premiér?

"Neočakávam nič prevratné. Nielen preto, že som prečítal vládny program. S Ficom som hral futbal ešte v 1990. Chcem tým povedať, že ho poznám. Bude sa snažiť ukázať, že mu záleží na chudobných." Dzurinda ale hovoril o iných prioritách. Najmä o migrácii. "Má veľa peňazí v Pláne obnovy, a bude s tým šibovať, aby sa vyhýbal bolestivým miestam. Slovenská ekonomika na tom nebude dobre," povedal Dzurinda. 

Viac vo videu:

​"Primerané ceny voči komu? Švajčiarom?"

"Prekvapuje ma ako v priamom prenose sa predseda parlamentu prihlásil k tomu ako brutálne oklamal voličov. On hovorí o primeraných cenách? Ja som všade na bilbordoach čítal, či chcete lacnejšie energie. On teraz nepovedal, že budú lacnejšie. Čiže už nehovoríme o nižších cenách?" reagoval na vyjadrenie predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a opýtal sa, či sú tie ceny primerané pre Švajčiarov. 

​"Opatrenia zaplatia občania a najmä stredná trieda"

Zaplatia sľuby o nižších cenách veľké spoločnosti? Je riešenie zobrať veľkým inštitúciám? "Je to dychavičné a krátkozraké," odpovedal jednoznačne. Ako príklad uviedol chudobnú rodinu, v ktorej majú nejaké malé úspory a chcú si uľaviť. "Dva dni vám je dobre, ale tretí deň zistíte, že je zle. Vláda si môže krátkodobo uľaviť, tak, že zavedie mimoriadny bankový odvod alebo zavedie progresívne zdanenie. To sa urobiť dá, ale zaplatí to občan, najmä stredná trieda," konštatoval Dzurinda s tým, že tie inštitúcie, ktoré toto budú musieť splatiť, začnú chradnúť. "Veď toto robili komunisti s bankami 40 rokov. Nakoniec sme ich zdedili tak zadĺžené, že nás to stálo 100 miliárd korún. Banky zo zákona majú vytvárať zisk, z toho platia do štátnej kasy," vysvetlil bývalý premiér. 

Dzurinda o zmene volebného systému: Nie som proti, len dôležitý je účel a pohnútka

Mikuláš Dzurinda si myslí, že v rámci opozície budú ťažko odolávať Ficovi najmä ľudia z politickej strany KDH. Napríklad aj v prípade zmeny volebného systému, pretože KDH už reagovalo, že by reformu aj mohli podporiť. "Ja sa domnievam, že jasná väčšina opozície, či parlamentnej, či mimoparlamentnej bude opozíciou principiálnou. Na strane druhej, bude to nesmierne ťažké pre kamarátov z KDH odolávať, pretože Fico je šikovný hráč a bude manévrovať. Bude ťažké odolávať niektorým pokušeniam. Ale keď sa raz spolčíte nechcem povedať, že so zlom tak potom sa z toho ťažko cúva. Pokušenie bude veľké," skonštatoval Dzurinda. 

O tom, čo by zmena volebného systému znamenala nájdete viac vo videu:

Máme na zaplatenie 13. dôchodkov?

"Populizmus. Ak je to len o zatrasení ministrom, kde sme sa to dostali," reagoval na tlačovú konferenciu ministra práce, rodiny a sociálnych vecí Erika Tomáša, na ktorej informoval, že vyplatia do konca roka všetkým poberateľom dôchodkov jednorázovo 300 eur.

"Je to nehodné reprezentantov štátu," povedal Dzurinda a dodal, že musíme uťahovať opasky a konsolidovať. "Veľmi nepopulárne a bolestivé. Títo to nechcú urobiť a keď budú musieť, budú hľadať omrvinky, aby klamali ľudí, že to nerobia. Toto je nesystémové, neprincipiálne. Povedal by som, že handrkovanie, aby oblbovali ľudí," uzavrel Dzurinda. 

Viac o finančných injekciách vo videu:

Aké bude zdravotníctvo po ministrovaní pani Dolinkovej?

"Aj keď je to vláda, ktorú som nevolil a voči ktorej som nastavený principiálne opozične, rád by som veril, že sa pani Dolinkovej a tejto vláde bude dariť," povedal Dzurinda. Aktuálny stav zdravotníctva okomentoval príbehom zo svojho života, keď volá so svojim kamarátom lúčia sa so slovami, aby jeden neochorel. "To nie je dobré, keď sa bojíme v dnešnej dobe ochorieť, lebo nevieme, aké dlhé sú lehoty na čakanie na operáciu," priznal Dzurinda. 

"Je mi nepríjemné rozprávať sa s kolegami v zahraničí o Slovensku"

Mikuláša Dzurindu sa pýtajú v Bruseli, čo sa stalo so Slovenskom, s ekonomickým tigrom a vzorom. "Dôkazom, že to nie je v poriadku, je reakcia samotnej rodiny, do ktorej Robert Fico patril. Potom, čo sa dohodli na spojení s Pellegrinim a SNS európski socialisti vypovedali členstvo. Aj oni si uvedomujú, že to nie je dobré," vysvetli Dzurinda. Podľa neho správanie Ľuboša Blahu, ktorý vo svojej kancelárii zvesil vlajku Európskej únie, nikoho nezaujíma. "Che Guevara a Blaha nikoho nezaujíma. Ani v Námestove nie ešte v Bruseli. Čo ale každého zaujíma je ako sa môže Fico tváriť, že na Ukrajine je páchateľom Ukrajina a obeťou Rusko. Toto nedokážem vysvetliť."

Viac vo videu: 

​"Ak Pellegrini vyhrá prezidentské voľby, strany Smer a Hlas splynú"

V prezidentských voľbách sa strana Dzurindu dohodla na tom, že včas a bez fanfár podporia kandidáta Ivana Korčoka. "Pre mňa takéto úvahy dávno nie sú prekvapením. Ja som už pred voľbami hovoril o Hlase a Smere ako o Smere A a Smere B. Mne bolo dlho jasné, že môžu ísť len oni spolu. Ja som si myslel, že Pellegrini pôjde na prezidenta už na jar. Nič nové pod slnkom. Schyľuje sa k tomu, že bude kandidovať. Má veľké šance uspieť. Ak sa tak stane, že vyhrá, bude len otázkou času, že tie dve strany splynú," okomentoval možnú kandidatúru predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.