Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Otázky Na hrane s Tomášom a Majerským: Rodičovské dôchodky ako aj plnenie predvolebných sľubov
Zdielať na
Archív

Otázky Na hrane s Tomášom a Majerským: Rodičovské dôchodky ako aj plnenie predvolebných sľubov

BRATISLAVA / Časť relácie Na hrane sa tradične venuje diváckym otázkam. Tentokrát na ne odpovedali minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a predseda KDH Milan Majerský. Rozprávali sa o rodičovských dôchodkoch a ich kompatilibite s 13. dôchodkom, ako aj o dvojitej kvalite potravín.

Na margo rodičovských dôchodkov sa koaličná strana SNS prostredníctvom poslanca Rudolfa Huliaka vyjadrila, že trvajú na ich zachovaní. Ministra práce toto vyjadrenie prekvapilo, keďže ešte pred tým, než tieto zmeny predstavil, tak ich komunikoval s lídrami koaličných strán vrátane Andreja Danka, ktorý podľa neho vyjadril podporu navrhovaným zmenám. "Keď pán Huliak hovorí o senioroch s deťmi, tak sa ho chcem opýtať, že čo seniori, ktorí deti nemajú, ktorým deti zomreli alebo ktorých deti sú ťažko zdravotne postihnuté? Oni nemajú nárok na jeden jediný cent?" doplnil. Podľa Tomáša sa táto téma vytrháva z kontextu, lebo všetkých 315 miliónov eur určených na rodičovský dôchodok sa pretavuje do trinásteho dôchodku, ktorého celková suma je 800 miliónov eur.

Minister deklaroval snahu Smeru aj Hlasu o danie príspevku všetkým dôchodcom, aj tým s deťmi a aj tým bez detí. "Viac ako 80 percent všetkých poberateľov dôchodkov si naším riešením polepší alebo ich stav zostane zachovaný," zdôraznil Tomáš. Zároveň si nemyslí, že dôkážu byť popri sebe zachované aj trináste dôchodky a aj rodičovský dôchodok, keďže dohromady by to robilo sekeru vo výške približne 1,1 miliardy eur. Doplnil, že o všetkom budú ešte rokovať v rámci koalície. "Ako minister práce chcem osobne deklarovať, že prijmeme také riešenie, že mimovládne organizácie neprídu ani len o jeden cent. Tých riešení je hneď niekoľko, od jednoduchších až po zložitejšie, ale cleý prípadný potenciálny problém, ktorý ani problémom nemusí byť, nastane až v roku 2025, takže máme dosť času na to, aby sa to celé vyriešilo."

Milan Majerský kontroval konkrétnym prípadom dôchodkyne s ktorou sa rozprával a ktorá ocenila rodičovský príspevok, že vďaka nemu mohla ísť na kúpeľný pobyt. "Medzigeneračná solidarita je skvelá vec. Ďakujme za to, že to tu bolo posledný rok. Zachovajme to. Je tu aj motivácia, aby rodičia chceli mať deti, lebo raz tie deti budú prispevať na ich dôchodok." dodal. Podľa predsedu KDH nemôžeme siahnuť na financie organizáciám, ktoré v mnohom suplujú štát. Akcentoval potrebu kontroly, aby sa financie nerozdeľovali do mimovládok, ktoré neplnia svoje úlohy. 

Predvolebné sľuby alebo kampaň?

Na otázku, ako štát plánuje riešiť problém s dvojitou kvalitou potravín, Tomáš odpovedal že sú vo funkciách len štyri týždne a poprosil ľudí aby im dali čas na splnenie ich celého volebného programu. Spomenul Programové vyhlásenie vlády, podľa ktorého štát bude monitorovať ceny potravín a zasiahne v prípade nerzovnalostí alebo výkyvov. Ohľadom otázky, či extra peniaze pre dôchodcov nie sú už predvolebná kampaň pre Petra Pellegriniho do prezidentských volieb a že či množstvo jeho získaných preferenčných hlasov v parlamentných voľbách nie je neúctivé zahodiť, Tomáš kontroval prieskumami preferencií do prezidentských volieb a povedal, že názor týchto ľudí nemá byť ignorovaný. 

Zdielať na