Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Politici si pripomínajú Medzinárodný deň proti násiliu páchanému na ženách, pridali sa aj k medzinárodnej kampani
Zdielať na
Archív

Politici si pripomínajú Medzinárodný deň proti násiliu páchanému na ženách, pridali sa aj k medzinárodnej kampani

BRATISLAVA / Verejní činitelia si dnes pripomenuli Medzinárodný deň proti násiliu páchanému na ženách. V tejto súvislosti zdôraznili, že násilie na ženách nepatrí do našej spoločnosti a niektorí sa pridali aj k medzinárodnej kampani 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanom na ženách.

K medzinárodnej kampani sa pridalo aj ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Na sociálnej sieti uviedli, že cez granty EHP a Nórska, ktoré MIRRI spravuje, budú v Bratislave organizovať medzinárodnú konferenciu odborníkov o podpore služieb pre obete domáceho a rodovo podmieneného násilia. Predstavia tam podporené projekty, ktoré majú ženám v núdzi pomôcť v ich situácii. 

V prezidentskom paláci sa včera zišlo takmer 100 osobností s odkazom zastavenia násilia na ženách. Podľa aktuálnych prieskumov zažila takmer polovica žien nejakú formu psychického, fyzického alebo sexuálneho násilia. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej môžeme ísť príkladom všetci, a to vyjadrením podpory pre dievčatá a ženy, aby mohli žiť bezpečne a v rovnoprávnosti.

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách podporila aj strana Progresívne Slovensko, ktorá zdôraznila, že násilie na ženách je problém, ktorému sa nevenovala žiadna doterajšia vláda. Podľa PS nepomôže, pokiaľ si pred násilím budeme zatvárať oči a akcentovalo potrebu dostupnej psychologickej pomoci, ako aj dostatok sprevádzajúcich osôb, ktoré by v prípade potreby vedeli odprevadiť danú osobu na určité miesto.

Podľa KDH tento medzinárodný deň odzrkadľuje utrpenie, ktoré zažilo veľké množstvo žien a mal by spoločnosť motivovať k zmene správania. Zdôraznili, že násilie páchané na ženách nie je len abstraktný problém, ale realita v prípade životov mnohých žien.

Medzinárodný deň si pripomenula na sociálnej sieti aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Podľa nej je boj proti násiliu na ženách záväzkom pre všetkých. Pripomenula, že obete násilia sa môžu obrátiť na zdravotnícke zariadenie ako aj organizácie, ktoré sa tomu venujú. Zároveň dodala, že silnejšiu a bezpečnejšiu spoločnosť pre ženy vieme vytvoriť všetci spoločne.

Pre Máriu Kolíkovú z SaS je konkrétnym krokom pomoci aj zmena právnej úpravy trestného činu znásilnenia. Doplnila, že spolu so svojimi kolegyňami zo strany budú tému ochrany žien opakovane otvárať a prinášať konkrétne zákony. 

Kriticky sa k pripomínaniu Medzinárodného dňa proti násiliu páchanom na ženách postavila Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá poukázala na pokryteckosť vládnych predstaviteľov. Pripomenula, že kvôli SNS neschválilo Slovensko Istanbulský dohovor a dodala, že ani nezbierame štatistiky o týraných ženách. Podľa nej je na Slovensku stále nedostatočne nastavená legislatíva na ochranu žien.

Zdielať na