Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Týždeň v politike podľa Miroslava Řádka: Schválenie PVV, odvolávanie ministra vnútra, ako aj nový policajný prezident
Zdielať na
Archív

Týždeň v politike podľa Miroslava Řádka: Schválenie PVV, odvolávanie ministra vnútra, ako aj nový policajný prezident

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň priniesol niekoľko významných politických udalostí, ktoré majú vplyv na ďalšie smerovanie štátu. Od schválenia Programového vyhlásenia vlády, cez odvolávanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, až po vymenovanie nového policajného prezidenta Ľubomíra Soláka. Dianie posledných dní komentoval pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek.

Schválenie Programového vyhlásenia vlády

Podľa Řádka síce opozícia tvrdí, že PVV nie je konkrétne, ale to nie je problém iba toho posledného, lebo programové vyhlásenia vo všeobecnosti nebývajú preplnené dátami. "Byť si istý tým, ako bude situácia vyzerať o štyri roky a čo všetko sa podarí naplniť, si celkom prirodzene žiadna vláda na seba neušije," dodal. Politológ zároveň doplnil, že kopíruje niektoré časti, ktoré bývajú notoricky súčasťou v každom jednom PVV a sústredí sa aj na tie oblasti, ktoré predchádzajúce Ficove vlády nezvládli. "Napríklad hovoriť v roku 2023 o digitalizácii sú podľa mňa veci, ktoré mali byť už dávno za nami, ale stále vo fungovaní štátu chýbajú. Školstvo a zdravotníctvo sú oblasti, ktoré sa v dokumentoch tiež opakujú." Řádek dal do pozornosti, že sa PVV veľmi často odvoláva na znenie ústavy a nápadne pripomína znenie programového vyhlásenia prvej Ficovej vlády z roku 2006. 

Odvolávanie ministra vnútra

Podľa politológa je dôvod na odvolávanie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) legitímny kvôli jeho zaobchádzaniu s tzv. čurillovcami alebo aj s odvolanými viceprezidentami. Minister vnútra sa síce odvoláva na zákon, ale odignoroval ďalšiu legislatívu, ktorá hovorí o ochrane svedkov a svoje konanie nemal ani potrebu odkonzultovať. V tomto podľa Řádka nahral minister opozícii a z dôvodu celkovej citlivosti ministerstva vnútra si nemohla nechať ujsť príležitosť na takéto odvolávanie, inak by sa prejavila jej slabosť. "Zrejme by sa verejnosť potom mohla dôvodne pýtať, že načo je nám takáto opozícia, ktorá dôsledne nekontroluje verejných funkcionárov," doplnil.

Nový policajný prezident

V súvislosti s menovaním nového policajného prezidenta politológ dodal, že Ľubomír Solák je "tabula rasa". Podľa Řádka bude policajný prezident loajálny voči ministrovi vnútra. "Ale keďže si bývalá vládna koalícia postavenie policajného prezidenta práve takto nastavila, že to za akýchkoľvek okolností má byť fukncionár loajálny ministerstvu, tak to asi nie je nič prekvapujúce." poznamenal.

Zdielať na