Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na trestné oznámenie reaguje aj špeciálny prokurátor. Odvoláva sa na zákon, ktorý schválil Smer
Zdielať na

Na trestné oznámenie reaguje aj špeciálny prokurátor. Odvoláva sa na zákon, ktorý schválil Smer

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nevidí na trestné stíhanie dôvod, uvádza, že prokurátori detailne odôvodnili, prečo štatút udelili a urobili tak v niekoľkých desiatkach prípadov od roku 2020. Odvolal sa na znenie zákona, ktoré schválila bývalá vláda Roberta Fica v roku 2019.

V úvode špeciálny prokurátor uviedol, že hoci každý občan má právo podať trestné oznámenie, k tejto téme sa musí vyjadriť. "Môžeme s nejakým zákonom súhlasiť, alebo nesúhlasiť, ale jeho znenie musíme rešpektovať," povedal s tým, že sa odvolal na zákon prijatý v roku 2019, ktorý prokurátorovi ukladá povinnosť poskytnúť štatút oznamovateľa v prípade, že ide o kvalifikované podanie. 

Ďalej špecifikoval, že prokurátori svoje rozhodnutie rozsiahle odôvodnili. "Tie odôvodnenia mojich kolegov sú mimoriadne rozsiahle," dodal s tým, že v odôvodneniach išli ďaleko nad rámec zákona. Poznamenal, že policajtovi je možné udeliť štatút oznamovateľa príslušníkovi polície. Špecifikoval, že ide aj o protizákonné zasahovanie do vyšetrovania policajných káuz. 

Spomenul aj to, že "protistrana" využíva i to, že Špeciálna prokuratúra nemôže konkrétnejšie reagovať. "Určite nie je dobré, keď sú sudcovia, alebo prokurátori, keď zo strany politikov existujú nejaké kroky, alebo vyhrážky, ktoré sú absolútne neprimerané. Znovu hovorím, že prokurátori aj o iných veciach rozhodli o štatúte ochrany," povedal s tým, že sa tak deje od roku 2020 a tých prípadov boli desiatky.