Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Týždeň v politike: Neúspešné odvolávanie Šutaja Eštoka, zmeny štátnych tajomníkov ako aj dozvuky EXPO Dubaj
Zdielať na
Archív

Týždeň v politike: Neúspešné odvolávanie Šutaja Eštoka, zmeny štátnych tajomníkov ako aj dozvuky EXPO Dubaj

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň priniesol niekoľko zaujímavých udalostí, z ktorých niektoré boli očakávané a iné nie. Od neúspešného odvolávania ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, cez zmeny štátnych tajomníkov na ministerstvách pod SNS, až po obnovenú diskusiu ohľadom financovania slovenského pavilónu na EXPO Dubaj.

Odvolávanie ministra vnútra

V utorok sa ukončila niekoľkodňová debata o odvolaní ministra vnútra z Hlasu-SD. Matúš Šutaj Eštok ustál hlasovanie o jeho nedôvere v parlamente, kedy sa zo 136 prítomných poslancov vyslovilo za odvolanie len 61. Proti bolo 75 a nezdržal sa nikto. Návrh na jeho odvolanie podala opozícia, podľa ktorej minister porušil zákon, keď postavil mimo službu skupinu vyšetrovateľov známych ako čurillovci. Vyčítali mu tiež akciu proti migrantom na južnej hranici a jeho konanie označili ako ohrozenie bezpečnosti Slovenskej republiky.

Podľa predsedu opozičnej strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku výsledok hlasovania nemení to, že dôvody na odvolanie Šutaja Eštoka zostávajú. Podľa neho nedala koalícia žiadne pádne argumenty na ministrovu obhajobu a jej konanie označil za aroganciu moci. Predseda parlamentu Peter Pellegrini označil schôdzu parlamentu za absurdnú a dodal, že zbytočne blokovala ministrov pri ich práci.

K neúspešnému odvolávaniu ministra vnútra sa v Štúdiu 24 vyjadril aj politológ Jozef Lenč:

Zmeny štátnych tajomníkov na ministerstvách

Na popud ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) sa vymenili štátni tajomníci na ministerstve kultúry a životného prostredia. Štefan Kuffa sa z ministerstva kultúry, kde nebol ani mesiac, presunul na životné prostredie, kde vystriedal Mária Marušku. Ten bol presunutý na Kuffovo miesto na ministerstve kultúry. Štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva sa stal Jozef Smatana.

Podľa Tarabu bola cieľom týchto zmien stranícka jednoliatosť na ministerstvách. Tvrdí, že na výmenu štátnych tajomníkov nebol žiadny iný dôvod. "Keby bol problém, tak ho nedávame na iné ministerstvo. Jediný dôvod je ten, že chceme mať plne vyťažených štátnych tajomníkov," doplnil.

EXPO Dubaj znova na pretras

Národný kontrolný úrad (NKÚ) vo svojej správe konštatoval nehospodárne nakladanie s verejnými financiami ohľadom slovenského pavilónu na výstave EXPO Dubaj. Podľa podredsedníčky NKÚ Henriety Crkoňovej bolo viac než 600-tisíc eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne. 

Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa však bránil a tvrdí, že nemal možnosti dať úradu komplexnejšie informácie. Argumentoval časovou tiesňou a spomenul tiež vyššie náklady na dopravu, než boli očakávané. "Nikde v správe ani v tom protokole nie je napísané, že pochybil štatutár, teda ja, minister," povedal s tým, že ak by urobil chybu, tak by to tam bolo. 

V Štúdiu 24 sa tejto téme venoval aj predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrássy, ktorý trvá na tom, že vynaloženie prostriedkov bolo nehospodárne:

Zdielať na