Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Simona Salátová upozorňuje na domáce násilie cez sviatky: V tomto svete je čosi strašne v neporiadku
Zdielať na

Simona Salátová upozorňuje na domáce násilie cez sviatky: V tomto svete je čosi strašne v neporiadku

Zdroj: Instagram

BRATISLAVA / Komička, ktorá má s domácim násilím osobnú skúsenosť apeluje na verejnosť, aby pomohla a nebola voči utrpeniu slepá.

"Takto som sa včera snažila napísať príhovor na verejné vypískanie násilia na ženách. Vianoce sú citlivé obdobie. Pre väčšinu ľudí to najkrajšie, ale pre rodiny, kam sa vkradla bitka a krik, to najhoršie. Zatvorení doma sa mnohokrát pozerajú spoza okien ako beží vianočný život," uverejnila najpopulárnejšia stand-up komička Simona Salátová. 

Zdôraznila, že aj ona, ako  malá závidela vystresované mamy, ktoré dávajú deťom ochutnávať večeru počas varenia. "Závidela som otcov, ktorí so stromčekom prídu domov triezvi," povedala k tejto téme. 

"Moje Vianoce boli väčšinou hrôzostrašné a dnes si ich už nedám zobrať. Dnes ich milujem celými priehrštiami a nehanbím sa za to. Tento rok budem robiť medovníčky s Damkom a on netuší, že ten kolobeh stále beží…že tam vonku sú ďalšie deti, ktoré túžia byť na jeho mieste," priznala v príspevku na sociálnej sieti. 

"Kvôli týmto deťom aj teba, ktorý toto čítaš, vyzývam k aktivite, k rozširovaniu správy o tom, že stále je v tomto svete čosi strašne v neporiadku. Keď nás bude dosť, tých detí bude menej a možno aj ministerstvo práce vymyslí pomoc, aby to nemuseli ťahať granty z iných krajín a mimovládky. Ak by ste predsa len chceli niekoho z tejto sféry adventne podporiť, ja osobne by som vyzdvihla," dodala na záver. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Len Simona (@simonacomedy)

To, že domáce násilie sa týka len tých "chudobných" je mýtus

Jedným z kontaktov je Národná linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212. "Možno že jeden predsudok, ktorý treba demaskovať je, že ako keby násilie sa týka možno nižšej vzdelanostnej úrovne ľudí, ktorí žijú na okraji spoločnosti, ktorí majú problém s alkoholom. Nie je to pravda," vyjadrila sa pred časom prezidentka Zuzana Čaputová vo vysielaní TV JOJ. 

Akcentovala, že domáce násilie z hľadiska útočníka, sa týka aj ľudí, ktorí sú vysoko vzdelaní, ktorí sú finančne zabezpečení, ktorí žijú vo veľkomestách, ktorých profil v bežnom kontakte je vysoko pozitívny.

"Nikto z kolegov by nepovedal, že tento človek je domácim násilníkom, takže je to samozrejme komplexnejšie, ale netreba mať predsudok, keď niekto vyzerá na prvý pohľad slušne, alebo napríklad ako susedia počujeme zvuky, ktoré nie sú primerané, ktoré naznačujú, že dochádza k domácemu násiliu, je veľmi dôležité, aby sme boli na to všímaví, a aby sme konali. Je dôležité ešte povedať, samozrejme úplne špecifickou skupinou obetí domáceho násilia sú deti, ale veľakrát ak dochádza k násiliu, napríklad voči matke, vždy je obeťou aj to dieťa," uviedla k téme hlava štátu. 

​Ženám, ktoré zažívajú domáce násilie sa venujú neziskové organizácie Fenestra, Žena v tiesni, Bez modrín, Náruč - pomoc deťom v kríze. Aj tie môžete podporiť 2 % z daní, alebo jednorázovým príspevkom.