Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Otázky Na hrane so Sakovou a Trubanom o šetrení a konsolidácii
Zdielať na
Archív

Otázky Na hrane so Sakovou a Trubanom o šetrení a konsolidácii

BRATISLAVA / Na divácke otázky v relácii Na hrane odpovedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a Michal Truban (Progresívne Slovensko). Dotkli sa konsolidácie štátneho rozpočtu, opatretní na pomoc rôznym skupinám obyvateľstva, ako aj pomoci podnikateľskému prostrediu.

O podnikateľskom prostredí

Na otázku, či nejaké skupiny obyvateľstva alebo podnikateľského prostredia doplatia na konsolidáciu, odpovedala ministerka že si to nemyslí. "Mojou hlavnou ambíciou je, aby sme na Slovensko prilákali čo najviac investorov. Preto im chceme vytvoriť také prostredie, ktoré by pre nich bolo efektívne a aby ministerstvo hospodárstva vedelo nastaviť procesy tak, aby podnikatelia dávali spätnú väzbu o Slovensku, že podnikateľské prostredie je priateľské," doplnila. Podľa nej nejde len o stabilné legislatívne prostredie, ale aj o to daňovo-odvodové. Zároveň spomenula aj odbúranie administratívneho zaťaženia, ktoré je na Slovensku stále veľké. Za príklad zefektívnenia administratívy dala klientské pracoviská, kde sa sústredí niekoľko úradov. 

Podľa Michala Trubana nie je v konsolidačných opatreniach ani jedno jediné, ktoré by podporilo podnikateľské prostredie alebo ekonomický rast. Doplnil, že ministerka Saková dobre zhrnula problémy, ktorým čelíme, avšak vláda vo svojich krokoch robí presný opak. Podpredseda PS si myslí, že pomoc musí byť adresnejšia či už pri energiách, alebo pri iných sociálnych opatreniach. Podľa Trubana by bolo treba pri rozpočte trochu šetriť, ale tak, aby boli ľudia kľudní a vedeli, že sa nedostanú do žiadnej krízy. 

Ministerka Saková kontrovala, že vo vláde sú krátko a prebrali krajinu s najvyšším deficitom spomedzi členských štátov EÚ. "Vy, čo všetko krásne hovoríte, je keď svieti slnko a všetko je ideálne. My sme prebrali štát v absolútnej chudobe, s rozvráteným podnikateľským prostredím a ešte aj musíme konsolidovať, aby sme mohli ľuďom pomôcť s energiami. A to všetko máme spraviť za necelé dva mesiace," dodala. 

Na divácku otázku ohľadom zvyšovania platov v čase konsolidácie financií podotkla, že väčšou produktivitou práce rastie životná úroveň obyvateľstva. "My robíme všetko preto, aby sme v krátkom období dali dokopy naše financie a štátny rozpočet. Keď budeme mať tie konsolidačné opatrenia budúci rok a budeme vedieť normálne pracovať a nerobiť v krízovom režime, tak budeme robiť lepšie podnikateľské prostredie," doplnila.

Zrušenie nedeľného predaja

K otázke zrušenia nedeľného predaja sa ministerka hospodárstva vyjadrila, že je v tom veľmi opatrná, nakoľko sú určité skupiny obyvateľstva, ktorým práca v nedeľu dopomáha, a za príklad dala študentov. Taktiež upozornila na analýzy, podľa ktorých by toto zrušenie spôsobilo stratu stoviek pracovných miest. "V tomto sa zhodneme s pani ministerkou," dodal Truban.

Zdielať na