Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Strana Smer predstavila dôvody, kvôli ktorým chce zrušiť špeciálnu prokuratúru. Hovorí o zaujatosti a neprofesionalite
Zdielať na
Archív

Strana Smer predstavila dôvody, kvôli ktorým chce zrušiť špeciálnu prokuratúru. Hovorí o zaujatosti a neprofesionalite

BRATISLAVA / Stíhanie Tibora Gašpara je ďalším dôvodom na zrušenie špeciálnej prokuratúry. Na tlačovej konferencii to oznámili predstavitelia strany Smer, ktorí zároveň predniesli dôkazy o ich zaujatosti a neprofesionalite, s ktorou obvinenia vznášali.

Podľa predsedu vlády Roberta Fica tri roky predkladania dôkazov spôsobilo, že väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že tu existuje skupina vyšetrovateľov NAKA a ÚŠP, ktorí zneužívali trestné právo voči predstaviteľom Smeru, keď boli opozícii a zneužívajú ho aj po voľbách. Predseda Smeru tvrdí, že na Slovensku niet nikoho relevantného, kto by tvrdil, že zmeny v trestnom zákone by boli v rozpore s Ústavou SR a spor je v tom, že či má vláda dostatok zákonných dôvodov, aby konala v skrátenom legislatívnom konaní.

Rokovací poriadok NR SR umožňuje skrátené legislatívne konanie a to vtedy, keď sú ohrozené ľudské a občianske práva. Podľa predstaviteľov strany Smer sa to deje, a argumentujú úmrtiami vo väzbe v predchádzajúcich rokoch, ku ktorým sa vyšetrovatelia stavali ľahostajne. "My sme pred 48 hodinami boli presvedčení, že dôvod na skrátené legislatívne konanie existuje a teraz sme presvedčení na 200%," doplnil Fico. 

Zároveň sa Robert Fico čuduje nad načasovaním. "Dozvedáme sa z médií, že bolo vznesené obvinenie voči Tiborovi Gašparovi za nejaké skutky, ku ktorým malo dôjsť pred desiatimi rokmi a o ktorých porozprával veselé príbehy Makó na začiatku roku 2020. Rozprával o nejakých stretnutiach, o nejakom odpočúvaní. Prečo keď to v roku 2020 rozprával, tak sa nič nedialo v tejto veci? A teraz tu máme toho istého vyšetrovateľa Konečného a špeciálneho prokurátora Šúreka, ktorí znova vzniesli obvinenie, a to na základe tvrdení z roku 2020. To im trklo teraz?"

Predseda Smeru tiež nechápe, prečo sa Tibor Gašpar o svojom stíhaní musel dozvedieť až z médií. "Chcem sa spýtať Šimečku, chcete pokračovať v útoku proti nám? Prezidentka, Lipšic, uvedomujete si čo sa udialo?" dodal. Ak na špeciálnej prokuratúre necháme týchto ľudí, tak podľa Fica budeme svedkami toho, že sa bude ďalej zneužívať trestné právo. "Táto inštitúcia nemôže mať miesto v našom systéme. Poďme vytvoriť demokratické a právne podmienky na to, aby systém fungoval." 

Podľa Tibora Gašpara je 27 rozhodnutí Ústavného súdu, ktoré konštatovali porušenie základných ľudských a občianskych práv. Zároveň tvrdí, že hrozí ďalšie zmarenie ľudských životov okrem porušovania ich práv. "Opäť tu hrozia ujmy aj iným osobám a veselo sa v tom pokračuje."

Marek Para vníma špeciálnu prokuratúru ako úrad, ktorý obchoduje so spravodlivosťou, spoliehajú sa na nátlak väzbou, nadkvalifikovanie situácie a obvinení, hrozbu drakonických trestov a potom absurdné úľavy ako podmienky. Tiež podľa neho zatajovali rôzne dôkazy v mnohých kauzách, pričom spomenul napríklad kauzu Dobytkár. "Takéto praktiky si bežná prokuratúra dovoliť nemôže." doplnil. "Jediné čo robili, že redistribuovali obivených po Slovensku a znemožnovali im komunikáciu k rodinou a ostatnými. Toto sú neodborné praktiky."

Celý záznam tlačovej besedy:

Zdielať na