Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Rozpočet, rušenie ÚŠP a protesty opozície
Zdielať na
Archív

Týždeň v politike podľa Řádka: Rozpočet, rušenie ÚŠP a protesty opozície

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Od konsolidácie rozpočtu, cez rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry až po opozičné protesty. Udalosti posledného týždňa komentoval pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek.

Konsolidácia sa dotkne sociálneho štandardu

Konsolidácia rozpočtu je podľa Řádka zaujímavá v tom, že časť opatretní predstavených vládou, ako napríklad bankový odvod alebo vyššia dať na sladené nápoje, navrhovala už vláda Ľudovíta Ódora. "Vidíme, že vtedy opozícia a dnes súčasná vládna koalícia vtedy hovorila, že úspora verejných financií nesmie vzniknúť tým, že sa dotkne sociálneho štandardu. Ale myslím si, že tým, ako to vládna koalícia napokon predsalen robí, dokazuje, že žiadna konsolidácia verejných financií sa bez dopadu na socioekonomickú situáciu ľudí neudeje," dodal.

Rušenie špeciálnej prokuratúry

Situáciu so zrušením ÚŠP vidí politológ ako čiastočne spornú z dôvodu, že ak by zanikla špeciálna prokuratúra, tak nemôžeme hovoriť o demontáži právneho štátu. "To je skôr rétorika, ktorú si môžu dovoliť opoziční politici," podotkol. Podľa neho je dôležité sa pozrieť aj na prípady, ktoré rieši generálna a krajská prokuratúra. Tie sú rovnako závažné z pohľadu korupcie. "Zároveň nemám žiadne ilúzie o tom, že vládna koalícia sa ponáhľa so zrušením tohto úradu preto, lebo sa obáva o osud ľudí, ktorí boli v minulosti blízki práve strane Smer. Ak by to tak nebolo, tak si myslím že by Robert Fico nespravil takú politickú chybu, že by išiel urýchlene rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry prostredníctvom skráteného legislatívneho konania," doplnil. Podľa Řádka to znamená, že sa voči nemu môže postaviť Ústavný súd, ktorý buď toto rozhodnutie oddiali alebo potvrdí, že špeciálna prokuratúra môže ostať. 

To, že Fico chce rušiť ÚŠP je podľa politológa dôsledkom toho, že špeciálna prokuratúra ako inštitúcia vznikla pred 20 rokmi politickým spôsobom, kedy ju presadzoval vtedajší minister spravodlivosti, ktorým bol práve Daniel Lipšic. Z hľadiska teórie štátu a práva nie je podľa Řádka úplne štandardné, že sa v nejakom právnom štáte v štruktúrach spravodlivosti vytvorí takáto inštitúcia. "Zvyčajne sa to deje za veľmi výnimočných okolností. A špeciálna prokuratúra dopláca na to, že už od jej začiatku sa viedli diskusie v časti právnej obce, ktorá hovorila o vytváraní špecializovaných justičných orgánov ako o spornom mechanizme." dodal. 

Opozičné protesty

Podľa Řádka sú protesty klasickou opozičnou agendou, kde opozícia možno trochu skoro bije na poplach a robí paniku. "Na jednej strane chápem, že zrušenie ÚŠP nie je jednoduchou záležitosťou, ale na druhú stranu to nevidím tak, že na Slovensku skončí fungovanie právneho štátu ako takého. Myslím si, že to podstatnejšie, čo môže opozícia v tejto chvíli robiť, je striktne sa obrátiť na Ústavný súd, čo môže urobiť Ficovi veľký problém," doplnil. Zároveň si politológ nemyslí, že sa Robert Fico podobných protestov bojí, lebo za posledných niekoľko rokov si už zažil veľa protestov, či už proti vlastnej vláde alebo následne keď bol v opozícií a sám ich organizoval.

Zdielať na