Jasno
13°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Minister školstva sa stretol so študentami Právnickej fakulty UK, plánuje sa otvorená diskusia o ÚŠP
Zdielať na
Archív

Minister školstva sa stretol so študentami Právnickej fakulty UK, plánuje sa otvorená diskusia o ÚŠP

BRATISLAVA / Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa stretol so zástupcami Študentskej rady vysokých škôl. Diskutoval s nimi o situácii z minulého týždňa, kedy premiéra Roberta Fica pobúril rozhovor so študentom práva Marekom Janigom. Ten spolu s ďalšími študentami vyzýval na otvorenú diskusiu ohľadom rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry medzi dekanom fakulty Burdom a špeciálnym prokurátorom Lipšicom.

"Vzniklo viacero otázok, na ktoré by sme radi počuli odpoveď. My sme vyzývali na debatu špeciálneho prokurátora s naším pánom dekanom, keďže bol tam cítiť aj nejaký osobný spor," priblížil študent PF UK Marek Janiga. Na otvorený list študentov zareagovali aj ich kolegovia zo zahraničia, hlavne z Česka. Samotný Burda na odporúčanie akademického senátu nedáva vyjadrenia do médií. Svoje stanovisko k jeho konaniu dala fakulta. "Vyjadrenia dekana právnickej fakulty UK Eduarda Burdu, ktorý spochybnil prácu prokurátorov zo špeciálnej prokuratúry, boli jeho osobným názorom," znelo vyjadrenie právnickej fakulty.

Konanie študentov a rozhovor Mareka Janigu pre Denník N pobúril predsedu vlády Roberta Fica. "Ak má mať študent s pubertálnymi vyrážkami na nose prednosť pred dekanom právnickej fakulty a určovať, čo je pravda a čo nie, Boh ochraňuj túto krajinu," napísal premiér Fico na sociálnej sieti. Opozícia ho vyzvala, aby sa za svoje slová ospravedlnil, pričom jeho konanie označila za dehonestujúce. "Otvorili sme citlivú tému a hoci sme len slušne a študentsky volali po tom, čo po nás vyžadujú naši pedagógovia, samotného premiéra Slovenskej republiky to nenechalo chladného a neváhal moju osobou použiť na svoj politický boj," reagoval na premiérove slová študent Janiga.

Situáciu preto chcel riešiť minister školstva Tomáš Drucker, ktorý si študentov pozval na ministerstvo na diskusiu. S Marekom Janigom a Zuzanou Hozlárovou chcel upokojiť situáciu, keďže po premiérových slovách na študentovu adresu začali Janigovi chodiť výhražné správy. Horúcu atmosféru musel krotiť aj sám dekan Eduard Burda, ktorý vyzval ľudí, aby mu "dali pokoj". Minister sa so študentami rozprával aj o pripravovanej otvorenej diskusii ohľadom rušenia ÚŠP, ktorá je zatiaľ naplánovaná na január.

Zdielať na