Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ak bude Pellegrini kandidovať na prezidenta, Smer ho podporí. SNS by žiadalo prerozdelenie postov
Zdielať na
Archív

Ak bude Pellegrini kandidovať na prezidenta, Smer ho podporí. SNS by žiadalo prerozdelenie postov

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Pokiaľ by sa Peter Pellegrini rozhodol kandidovať za prezidenta, strana Smer-SD ho plne podporí. Slovenská národná strana by v prípade jeho úspechu žiadala prerozdelenie postov či už na ministerstvách, alebo v parlamente. No Pellegrini trvá na tom, aby by post šéfa parlamentu zostal strane Hlas-SD.

Strana Smer plne podporí Petra Pellegriniho na prezidenta, pokiaľ sa rozhodne kandidovať. Predseda Robert Fico potvrdil, že jeho strana nepostaví do volieb vlastného kandidáta a čaká na Pellegriniho rozhodnutie. Podľa Fica je podpora Pellegrinimu logickým vyústením spolupráce Smeru a Hlasu, ktoré považuje za hodnotovo najbližšie strany. "Tak ako sme hovorili, že práve spolupráca týchto dvoch strán je najlepším základom vlády, tak hovorím, že budeme všetkým voličom Smeru odporúčať voľbu Petra Pellegriniho. Samozrejme, to finálne rozhodnutie musí každý volič urobiť sám," doplnil Fico v rozhovore pre TASR. 

Ak by sa stal Peter Pellegrini prezidentom, Slovenská národná strana bude žiadať prerozdelenie postov. Šéf SNS Andrej Danko pripustil, že sa o post prezidenta môže uchádzať aj on. "Pellegrini sa ešte nevyjadril, SNS nečaká. My skúšame aj náhodne, ako ľudia reagujú na podporu jednotlivých kandidátov. Dali sme si robiť prieskumy, ako by kto volil," doplnil. V prípade Pellegriniho úspechu by Danko otvoril diskusiu o ministerských postoch ako aj o hlave parlamentu, keďže odmieta, aby Hlas-SD zastával aj funkciu prezidenta aj šéfa Národnej rady. On sám nemá záujem byť predsedom parlamentu. O zmenách na ministerstvách by podľa neho mohlo na hospodárstve, na ktoré by išiel Tomáš Taraba. Jeho miesto na rezorte životného prostredia by mohol podľa Danka prebrať Rudolf Huliak. 

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini však odmieta zmeny pri prerozdelení rezortov, ak by bol v prezidentských voľbách úspešný. Podľa neho koaličná dohoda vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta. "Prezidentské voľby sú úplne iné voľby, nevolia sa už politické strany, volia sa osoby a ľudia rozhodnú o tom, kto je prezident, a preto spájať tieto dve veci, koaličnú zmluvu a post prezidenta, je pre mňa absolútne irelevantné a tadiaľ cesta nevedie, pretože to mi nedáva žiadnu politickú logiku, pretože to nemá nič s koalíciou," podotkol v rozhovore pre TASR. Zároveň doplnil, že je otvorený podpore SNS. "Povedal som Andrejovi Dankovi, že v prípade, že sa rozhodnem kandidovať a SNS mi vyjadrí podporu tak, ako mi ju vyjadrila strana Smer-SD cestou predsedu Roberta Fica, budem si to veľmi vážiť. Túto podporu prijmem a budem za ňu vďačný," dodal.

Zdielať na