Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Otázky Na hrane so Šutajom Eštokom a Spišiakom: Reakcia na protesty, zlepšenie podmienok policajtov ale aj boj proti hoaxom
Zdielať na
Archív

Otázky Na hrane so Šutajom Eštokom a Spišiakom: Reakcia na protesty, zlepšenie podmienok policajtov ale aj boj proti hoaxom

BRATISLAVA / Hosťami relácie Na hrane boli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a poslanec NR SR za Progresívne Slovensko Jaroslav Spišiak. V diváckych otázkach odpovedali aj na témy protestov a reakcie na nich, zlepšenia mzdových a pracovných podmienok policajtov, ako aj boj proti hoaxom a dezinformáciám.

Vplyv protestov

Na otázku ohľadom reakcie vlády na pokračujúce protesty a na to, či si strana Hlas vypočuje hlas ľudu, odpovedal minister vnútra, že proti protestujúcim neboli použité žiadne vodné delá, ani neboli zatýkaní opoziční predstavitelia tesne pred protestom. "Ja som na tých uliciach počul viete čo? Dosť bolo Fica, tri mesiace po voľbách kedy Fico tie voľby vyhral. A ešte som počul Fico do basy, to je asi tá nová trestná politika, ktorú tie námestia chcú" dodal. K nazvaniu Pellegriniho podržtaškou Šutaj Eštok doplnil, že to bolo neférové. "Keď tu je niekto podržtaška, tak to je človek ktorý robil najprv hovorcu pánovi Mečiarovi, potom robil štátneho tajomníka pánovi Dzurindovi, potom robil štátneho tajomníka pánovi Ficovi, aby bol nakoniec súčasťou hrôzovlády Igora Matoviča," podotkol. 

Jaroslav Spišiak potvrdil, že budú svojim voličom odporúčať voľbu Ivana Korčoka. "To, že sa skanduje alebo sa spomína s tými demonštráciami pán Pellegrini, tak je súčasť koalície , tak musí strpieť, že keď proti koalícii sa niečo demoštruje, tak je jej súčasťou," dodal. Ohľadom zásahov proti demoštrantom doplnil, že sú pokojné a neprebiehajú s nejakými provokáciami, ako napríklad skákaním po bránach. K tomu podotkol minister vnútra, že po demonštráciách Slušného Slovenska bolo treba opraviť bránu na Úrade vlády za 50 tisíc eur. 

Zlepšenie podmienok policajtov

Minister vnútra si dal záväzok zrekonštruovať policajné stanice, keďže podľa jeho slov niektoré nie sú hodné 21. storočia. Tento problém označil za dlhodobý. Taktiež spomenul benefit nájomných bytov pre policajtov, ako aj komunitných centier. Platy sú podľa neho veľký problém pri rozvrátených financiách, ktoré dostali od predošlej vlády. "Dohodli sme sa, že počas roka zvýšime rizikový príplatok aj príplatok za bývanie. Rovnako budem bojovať za valorizáciu platov policajtov," dodal s tým, že celý systém idú prekopať.

Boj proti hoaxom a dezinformáciám

Podľa Šutaja Eštoka je najlepšou formou boja proti hoaxom upozorňovanie na nich. "Bavíme sa aj spolu s Bezpečnostným úradom aj s ďalšími úradmi, aby sme tu nastavili tak, aby sme vedeli proaktívne upozorniť že toto je hoax, aby sa potom vedelo na neho reagovať. A celý systém nastaviť tak, aby bol efektívny," podotkol. Jaroslav Spišiak k tomu dplnil, že vždy záleží podľa rozpočtu a podľa politickej sily, akú minister má na presadenie svojich cieľov. 

Zdielať na