Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Týždeň v politike s Miroslavom Řádkom: Prelomenie veta prezidentky, či rezolúcia európskeho parlamentu
Zdielať na
Archív

Týždeň v politike s Miroslavom Řádkom: Prelomenie veta prezidentky, či rezolúcia európskeho parlamentu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Dôležité politické udalosti posledného týždňa hodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek. Dotkol sa prelomenia veta prezidentky a vytvorenia ministerstva športu, rezolúcie európskeho parlamentu voči Slovensku, ako aj vystúpenia Zuzany Čaputovej v parlamente k novele trestného zákona.

Prelomené prezidentkine veto

Poslancom sa podarilo prelomiť veto prezidentky pri kompetenčnom zákone. Vznikne tak teda nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Týmto zákonom sa zároveň presúvajú viaceré kompetencie do rúk vlády, a to aj na úkor hlavy štátu. Opozícia protestuje a hovorí o ceste späť. Podľa nej niektoré pasáže zákona narážajú na ústavu a preto je možné, že posledné slovo bude mať Ústavný súd.

Prelomenie veta sa podľa politológa dalo očakávať, keďže je to jedna z menej vážnejších dohôd v rámci vládnej koalície. Dodal, že SNS si týmto presadilo svoju politickú prioritu. Řádek tiež upozorňuje, že týmto zákonom sa zjednodušil predaj zbraní od slovenských výrobcov do zahraničia, keďže doteraz na to firmy potrebovali potvrdenie od ministerstva zahraničia, čo býval zdĺhavý proces. Túto zmenu označil za agendu Smeru, osobitne ministra vnútra Kaliňáka, ktorý je angažovaný v zbrojnom priemysle. Vládna koalícia si podľa politológa porcuje medveďa po voľbách.

Rezolúcia európskeho parlamentu voči Slovensku

Európsky parlament schválil veľkou väčšinou rezolúciu, podľa ktorej Slovensko nebude schopné bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy Európskej únie, pokiaľ bude návrh novely trestného zákona schválený. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry môže podľa rezolúcie ohroziť fungovanie právneho štátu na Slovensku. 

Podľa politológa dostala vláda Roberta Fica schválením tejto rezolúcie jasný signál, že pokiaľ bude trestný zákon meniť tak, ako to robí teraz, tak v najbližších rokoch Slovensko nebude mať taký prístup k európskym fondom, aký malo doteraz. Ocitneme sa preto v klube s krajinami ako sú Maďarsko, alebo ešte donedávna aj Poľsko. Řádek to označil za vážny zahraničnopolitický signál o tom, že zahrávanie si Roberta Fica s trestným poriadkom môže mať jasné následky na čerpanie eurofondov. "Možno treba pripomenúť verejnosti, že eurofondy nie sú "naše peniaze", resp. peniaze daňových poplatníkov, ale sú to peniaze európskych daňových poplatníkov, čiže aj iných členských krajín Únie, pretože Slovensko je ešte stále čistým poberateľom eurofondov," doplnil s tým, že Brusel si prostredníctvom trestných zákonov v jednotlivých krajinách striehne na to, aby neboli európske peniaze rozkradnuté. 

Řádek dal tiež do pozornosti fakt, že síce Robert Fico blahoželal opozičným europoslancom za to, ako "nakladajú" vlastnej krajine, no úplne zabudol na úlohu europoslancov zastupujúcich vládnu koalíciu. Tí podľa neho zlyhali pri vysvetľovaní agendy a politického diania na Slovensku. "Robert Fico považuje výsledok hlasovania za angažovanie sa a intrigy opozičných europoslancov, ale potom sa pýtam - čo tam robili tí vládni?" opýtal sa na záver.

Vystúpenie prezidentky v parlamente

K trestnému zákonu sa prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila v parlamente, čím sa hlava štátu vôbec prvý krát v histórii Slovenskej republiky vyjadrovala ku konkrétnemu zákonu. Prezidentka v prejave apelovala na poslancov koalície, aby prehodnotili zrýchlené prijatie novely trestného zákona. Reakcie na jej vystúpenie boli rôzne, pričom opozícia ju chválila, zatiaľ čo koalícia ju podrobila kritike. 

Prezidentka podľa Řádka v prejave zhodnotila nie politicky, ale vecne celý rad právnych výhrad k zmene trestného zákona, pričom uviedla na príkladoch, čo to bude znamenať pre Slovensko. "Možno niekto čakal viac politický prejav od pani prezidentky, no ten prejav mi prišiel ako prednáška z trestného práva na nejakej právnickej fakulte," doplnil. 

Zdielať na