Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Otázky Na hrane s Beňovou a Valáškom: Petície, prieskumy a otázka vojny v Kyjeve
Zdielať na
Archív

Otázky Na hrane s Beňovou a Valáškom: Petície, prieskumy a otázka vojny v Kyjeve

BRATISLAVA / Hosťami relácie Na hrane boli europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) a poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS), ktorí tradične odpovedali aj na divácke otázky. Rozohnená diskusia sa viedla k prieskumom verejnej mienky, petícii proti ministerke kultúry a spomenulo sa aj vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna.

Vnímanie atmosféry v spoločnosti

V exkluzívnom prieskume agentúry AKO pre reláciu Na hrane sa 70% opýtaných vyjadrilo, že atmosféra v spoločnosti sa zhoršuje. Rozdiely sú aj podľa straníckej príslušnosti, pričom voliči opozičných strán vnímajú situáciu dramatickejšie. Podľa Beňovej je samotná otázka prieskumu zvláštna, keďže viacerým ľuďom sa môžu páčiť a nepáčiť rôzne veci. "Ťažko posúdiť, čo vnímajú ako zhoršenie," doplnila. Na otázku, či politici neprispievajú k polarizácii spoločnosti povedala, že polarizácia sa nachádza nielen na Slovensku, pričom dala za príklad protesty v Rakúsku, Holandsku a Nemecku. 

"Polarizácia je možno všade, no nie všade majú premiéra, ktorý menovite urážal mladého študenta, lebo sa odvážil postaviť mocným. Nie všade majú premiéra, ktorý nadáva novinárom do špinavých protislovenských prostitútok. Nie všade majú premiéra, ktorý nadáva prezidentke do americkej agentky a jeho ľudia okolo neho ešte horšie," kontroval Valášek a doplnil, že vláda vnáša do spoločnosti hnev a zlosť. 

V následnom vyostrenom argumente označil Beňovú za peknú tvár Smeru, čo v zápätí zobral naspäť, keďže europoslankyňa za Smer sa ohradila s tým, že ona takéto výrazy voči jeho kolegyniam nepoužíva.

Je vojna v Kyjeve?

"Nie, nemyslím si že na Ukrajine je normálny život. Na Ukrajine je vojna," začala Beňovej odpoveď na divácku otázku. Ficove vyjadrenie si vysvetlila tak, že predseda vlády prirovnal situáciu v ukrajinskom hlavnom meste so situáciou na východe krajiny, kde sa aktívne bojuje. 

Odstúpenie ministerky kultúry

Na otázku, či by mala ministerka kultúry Martina Šimkovičová odstúpiť zo svojho postu, keď petícia za jej odvolanie presiahla 150 000 podpisov, odpovedala europoslankyňa za Smer, že sa poučili z bývalej vládnej koalície, aby sa neviedla mediálna vojna medzi koaličnými partnermi. "Ja mám svoj názor na to, poviem ho mojim kolegom, ale nebudem ho prezentovať mediálne v reláciách," dodala. 

Boj proti hoaxom a dezinformáciám

Podľa Valáška je recept na hoaxy vo vzdelávaní, aby populácia vedela kritickejšie posudzovať prvoplánové klamstvá. "Pokiaľ nevediete ku kritickému posudzovaniu informácií, ktoré príjmajú, potom sme veľmi ľahko zmanipulovateľní tými hoaxami," podotkol. Monika Beňová doplnila, že s problémom dezinformácií sa bojuje dlhodobo aj na pôde európskeho parlamentu, no efektívny nástroj sa zatiaľ nepodarilo nájsť.

Zdielať na