Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Dolinková čelí kritike za fotku s novorodencom. Podľa Soltésza je to ďalší kamienok do mozaiky bizarností tejto vlády
Zdielať na
Archív

Dolinková čelí kritike za fotku s novorodencom. Podľa Soltésza je to ďalší kamienok do mozaiky bizarností tejto vlády

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková čelí kritike za fotku s novorodencom z inkubátora, pri ktorej na sebe nemala žiadne ochranné pomôcky na zabránenie šírenia infekcií. Podľa komentátorov Arpáda Soltésza a Petra Tkačenka to síce nie je dôvod na ministerkinu hlavu, ale prispieva to do mozaiky bizarností tejto vlády.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková čelí kritike za fotku s predčasne narodeným dieťaťom z inkubátora, ktorú si spravila na návšteve popradskej nemocnice. Kritici jej vyčítajú, že neminimalizovala riziko infekcie, keď na sebe nemala oblečený plášť a predčasne narodené dieťa držala so šperkami a hodinkami. Fotku pridala na sociálne siete, no neskôr ju bez stanoviska stiahla. "Počas návštevy nemocnice sa ministerka zdravotníctva riadila a plne rešpektovala odporúčania zdravotníckeho personálu tak, ako sa to deje pri každej takejto návšteve. Ministerka by nikdy nekonala tak, aby došlo k ohrozeniu zdravia pacienta, Mrzí nás, že napriek dodržaniu pokynov vznikla v súvislosti s návštevou nemocnice takáto reakcia," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva SR. V stanovisku popradskej nemocnice sa píše, že ministerka prešla hygienickým filtrom a nejavila známky choroby, takže situácia nebola vyhodnotená ako riziková. Prístup ministerky však pobúril mnohé matky predčasne narodených detí, ktorým nebolo umožnené sa so svojimi deťmi vidieť, ale ministerke to umožnené bolo.

Podľa komentátorov Arpáda Soltésza a Petra Tkačenka je kritika ministerky na mieste. Podľa nich by Dolinková ako ministerka zdravotníctva mala vedieť, čo môže ohrozovať pacientov, napriek tomu že nemusí byť vyštudovaná lekárka. Pre Soltésza je silne za hranou, pokiaľ si ministerka chce spraviť PR fotku pre sociálne siete týmto spôsobom, keď môže ohroziť zdravie a imunitu novorodenca. Tkačenko zase akcentoval rolu zdravotníckeho personálu v nemocnici, ktorý musel vedieť, čo toto konanie všetko obnáša a aj tak to dovolil. "Ona ich zrejme nie pod hrozbou násilia prinútila, aby jej ho odovzdali," doplnil. "V súčasnej situácii by som rozumel, že ľudia sa členov vlády aj boja," doplnil Soltész. Podľa neho to síce na osdtúpenie nie je, no nejaké vyvodenie zodpovednosti by asi malo byť. Dodal, že táto situácia je ďalšim kamienkom do mozaiky bizarností tejto vlády.

Zdielať na