Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Týždeň v politike: Reedukačné centrá, novela Trestného zákona a návšteva Fica na Ukrajine
Zdielať na
Archív

Týždeň v politike: Reedukačné centrá, novela Trestného zákona a návšteva Fica na Ukrajine

Zdroj: Úrad vlády SR

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň priniesol niekoľko zaujímavých udalostí, ktoré rezonovali politickým aj verejným spektrom. Situácia v reedukačných centrách pobúrila verejnosť aj politikov, novela Trestného zákona zamestnávala parlament a bez povšimnutia nezostala ani návšteva Roberta Fica na Ukrajine.

Situácia v reedukačných centrách

Správa Generálnej prokuratúry, v ktorej opísala žalostný stav reedukačných centier pre mladistvých, vyvolala veľké ohlasy v politickom spektre. Chýbajúci nábytok, nedostatok jedla a podmienky ako vo väzení šokovali všetkých. "Naše zistenia sú alarmujúce, pretože ani jedno reedukačné centrum podľa nás nespĺňalo zákonné podmienky na riadny výkon tej činnosti," informoval Jozef Sedlák, námestník generálneho prokurátora SR. Minister školstva v utorok poslancom prisľúbil, že do konca apríla predloží detailnú správu o krátkodobých aj dlhodobých opatreniach, ktoré na parlamentnom výbore zatiaľ iba načrtol.

​V Štúdiu 24 sa k situácii vyjadrila aj bývalá verejná ochrankyňa práv a ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová. Tá ako VOP už pred desiatimi rokmi predložila vláde správu o zlom stave v týchto zariadeniach, no vtedy tomu nebola venovaná dostatočná pozornosť. Podľa nej nie je problém ani tak na strane konkrétnych centier, ktoré väčšinou robia, čo môžu, ale v prístupe vlády. Tá sa totiž o situáciu v reedukačných centrách zaujímala skorej z finančného hľadiska, ako z toho praktického a ľudského. "Pokiaľ išlo o systémové zlyhanie štátu, tak tam sa nestalo nič," dodala.

Novela Trestného zákona

Parlament si v stredu schválil nočné rokovanie k novele Trestného zákona, pričom rozprava sa ukončila vo štvrtok nadránom, keď si poslanci odhlasovali skrátené konanie. V protiklade s tým, čo hovoril predseda parlamentu v januári, si odhlasovali aj to, že diskusia k novele trestného zákona, bude mať v prvom čítaní 20 hodín. Robert Fico pripustil, že v druhom čítaní prídu na rad aj pozmeňovacie návrhy, jedným dychom však dodal, že podstata novely zostane nedotknutá.

Politológ Samuel Abrahám nevidí pri takomto dôležitom zákone žiadny dôvod na zrýchlené legislatívne konanie. V Štúdiu 24 sa vyjadril, že tento zákon ovplyvní spoločnosť a životy mnohých ľudí na najbližšie roky až desaťročia. "Môže prísť k tomu, že skrátené legislatívne konanie prejde a odhlasuje sa zákon, ktorý nebol zosúladený či už s našou alebo európskou legislatívou," dodal. Podľa neho sú obštrukcie bežnou súčasťou politického života nie len u nás, a dávajú možnosť získať čas na prípadné zmeny alebo vytvorenie tlaku či už na poslancov, alebo formou demonštrácií. "Je to boj o čas, ktorý už je daný tým, že je tu to zrýchlené legislatívne konanie," doplnil.

Návšteva Fica na Ukrajine

V stredu sa predseda vlády Robert Fico stretol so svojím ukrajinským náprotivkom v Užhorode. Ešte pred cestou vzbudil premiér pozornosť svojimi výrokmi, ktoré pobúrili mnohých Ukrajincov. Robert Fico Šmyhala uistil, že Slovensko podporí členstvo Ukrajiny v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc Únie pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur, ani komerčné dodávky zbraní zo Slovenska. Podľa odborníkov náš východný sused potrebuje vzťahy s nami udržať, aj keď je zjavné, že tie súčasné majú od srdečných ďaleko.

K návšteve nášho premiéra sa v Štúdiu 24 vyjadril aj bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podľa neho sú Ficove vyjadrenia o tom, že v Kyjeve nie je vojna a ďalšie, bezprecedentné a pre európskych štátnikov aj hanebné. Taktiež upozornil na to, že pokiaľ Slovensko nerešpektuje suverenitu Ukrajiny, tak si sami viažeme slučku, keďže sa nás to bezprostredne týka. Káčer tiež nesúhlasí s Ficovou kritikou korupcie na Ukrajine. "Z jeho vlády bolo toľko ľudí odsúdených za korupciu, ako zo žiadnej inej. Nepamätám si žiadnu inú krajinu v Európe a v civilizovanom svete, kde by boli zavretí traja prezidenti policajného zboru a niekoľkí špeciálni prokurátori," podotkol. Zamietanie perspektívy Ukrajiny v EÚ a NATO považuje za cynické. "Slovenský záujem je, aby Ukrajina zostala suverénna a samostatná a aby sa mohla slobodne rozvíjať, aby sme na východ od nás mali stabilného suseda," doplnil.

Zdielať na