Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na hrane s Tomášom a Gröhlingom: 4-dňový pracovný týždeň, pomoc ohrozeným a valorizácia invalidných dôchodkov
Zdielať na
Archív

Na hrane s Tomášom a Gröhlingom: 4-dňový pracovný týždeň, pomoc ohrozeným a valorizácia invalidných dôchodkov

BRATISLAVA / Hosťami relácie Na hrane boli minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) a poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS). V diváckych otázkach odpovedali na témy štvordňového pracovného týždňa ako experimentu, pomoc ohrozeným skupinám obyvateľstva, ako aj na tému valorizácie invalidných dôchodkov v čase stúpajúcich cien.

Štvordňový pracovný týždeň

Podľa Tomáša nie je štvordňový pracovný týždeň novou témou u nás a ani v zahraničí, pričom tam je to vo forme pilotných projektov. Podľa neho treba zvážiť, že či za cenu skrátenia pracovného týždňa bude skrátený aj pracovný čas, aby sa nestalo že sa práca z piatka iba rozloží na zvyšné štyri dni, čo by vychádzalo zhruba na 10 pracovných hodín denne. "Už dnes zákonník práce pozná skrátenie na štyri dni, ale je to na základe rozhodnutia zamestnávateľa," dodal. Podľa ministra by takéto zavedenie išlo najprv formou pilotných individuálnych projektov v zmysle poisťovní, konzultačných firiem a podobných, ale zároveň dodal, že si to nevie predstaviť vo výrobnej sfére, ktorá funguje na viacerých zmenách. Zároveň akcentoval, že o tejto téme chce diskutovať, keďže sa stáva čoraz populárnejšou. 

Gröhling pripomenul priestor pre slobodné rozhodnutie, pričom pokiaľ sa dohodne zamestnávateľ s odborovými zväzmi a zamestnancami a určia si nejaké podmienky, tak s tým nie je problém. "Neviem si predstaviť, že by vláda rozhodla niečo také na všetky profesie, pretože to nevie ani zadefinovať. Tie profesie sú tak rozdielne a musia aj kontinuálne fungovať, že si neviem predstaviť ako by to bolo nastavené," doplnil. 

Minister práce ešte dodal, že začal s prípravami na automat na minimálnu mzdu, aby bola opäť 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú inak. Pokiaľ by to bolo schválené, tak by podľa Tomáša mohla byť minimálna mzda na konci volebného obdobia vo výške 1000 eur. 

Pomoc s hypotékami

Za január sa podľa Erika Tomáša prihlásilo približne 10 000 ľudí so žiadosťou o pomoc s hypotékou. "Tie očakávania boli vyššie, aj od bankovej asociácie, ale možno je to spôsobené aj tým, že je to na začiatku všetko," dodal s tým, že je to pomerne komplikované. "Ale vy ste to vymysleli" kontroval Gröhling. Minister práce pripúšťa ďalšie diskusie s ministerstvom financií ohľadom tejto témy, keďže kritériá pomoci sa nastavujú tam. 

Pomoc ZŤP, dôchodcom s exekúciami a rodinám s chorými deťmi

"Pozriem sa na to, s tými exekúciami je to vždy veľký problém," odpovedal Tomáš. Podnety mu dôchodcovia môžu posielať priamo na ministerstvo. Pomoc ZŤP podľa neho riešila už aj predošlá vláda, ktorá schválila zákon, ktorý prehodnocuje invaliditu a premiestňovanie v rámci jej kategórií, pričom za pomoc označil aj trinásty dôchodok, ktorý dostanú aj invalidní dôchodcovia. Rodiny s chorými deťmi sú podľa neho prioritou aj pre Petra Pellegriniho, no najväčší problém je posudková činnosť, ktorá trvá príliš dlho. Sľúbil, že sa na to aj pri momentálnej vyťaženosti pozrie čo najskôr.

Zdielať na