Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odkaz z Prahy: Ať si jdou
Zdielať na

Odkaz z Prahy: Ať si jdou

Zdroj: TASR

Rozhodnutie českej vlády ochladiť vzťahy so Slovenskom, okrem toho, že je akceptovaním reality, je vlastne aj ústretovým krokom voči Robertovi Ficovi. Môže sa stať katalyzátorom vyhnitia Slovenska z Európskej únie a NATO, a ako také je iba voľným pokračovaním rozpadu Československa, ktoré ani v 90. rokoch Praha neiniciovala, iba akceptovala.

Bez Československa by dnes žiadne Slovensko neexistovalo, bolo by tu o čosi väčšie Maďarsko, ktoré by bolo svojich "tótov" dávno asimilovalo. Suverénna zahraničná politika Roberta Fica dnes vedie svoj národ späť do pôvodného kráľovstva a Česi to postupne berú na vedomie, ako svojho času vzali na vedomie ambíciu Slovákov opustiť federáciu: "Ať si jdou." Poznajú svojich susedov lepšie ako zvyšok ich bývalých spojencov v EÚ, v plnej miere im rozumejú.

Rozhodnutie Petra Fialu zrušiť spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády, je veľmi silný politický signál do medzinárodného spoločenstva. Keď hádžu Slovákov cez palubu Česi, ostatní vôbec nemajú nad čím uvažovať.

Robert Fico sa už rozhodol, Slovenská republika bude spojencom Ruskej federácie, presadzuje jej záujmy, celkom otvorene hovorí jazykom Kremľa. Rozhodujúca väčšina občanov však ešte ani zďaleka nie je psychologicky pripravená na exit z EÚ, aj keď NATO by už možno bez väčšieho odporu oželela. Rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu ochladiť vzťahy mu príde vhod. Teraz môže Robert Fico naplno rozvinúť príbeh (po slovensky naratív), že "vidíte, Západ nás beztak vždy zradí, ešte aj tí Česi sa na nás vykašlali, nikto nás pred Rusmi neochráni, musíme sa s nimi dohodnúť po dobrom, inak skončíme ako Ukrajinci v Buči". A bude mu to fungovať.

Z pohľadu prozápadne orientovaného občana Slovenskej republiky teda môže nová česká pozícia vyzerať ako chybný krok. Robert Fico a jeho koalícia sú však produktom slobodných a férových volieb. Aj keď si na odchod z EÚ a NATO mandát priamo nevypýtali, v ich rétorike bol implicitne obsiahnutý a rozhodne ho majú oveľa silnejší i legitímnejší, než bol mandát Vladimíra Mečiara na odchod z československej federácie. Európska únia, a Česko ako jej pevná súčasť, nemôžu zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska, a zároveň musia hľadieť na svoje vlastné bezpečnostné záujmy. Prehovárať nepriateľovho spojenca, aby ešte chvíľu pozhovel priamo v ich tábore, by bolo samovražedne stupídne.

Po prezidentských voľbách, nech už dopadnú akokoľvek, bude situácia zrejme rýchle eskalovať. Odchod Slovenska z EÚ a NATO je dnes nepredstaviteľný úplne rovnako, ako bolo v roku 1990 nepredstaviteľné rozdelenie Československa. Ak chcete žiť v Európskej únii, začnite rozmýšľať, kam sa chcete sťahovať.