Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Volebná komisia potvrdila výsledky 1. kola: Z viac ako 4 miliónov voličov odovzdalo hlas 51 %
Zdielať na

Volebná komisia potvrdila výsledky 1. kola: Z viac ako 4 miliónov voličov odovzdalo hlas 51 %

BRATISLAVA / Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Vysoká účasť

V prvom kole volilo viac ako 51,91 % oprávnených voličov z viac ako 4 milióny. Počet platných hlasov bol 2 254 206. Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 61,37 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 44,14 percenta. 

Voliči odovzdali hlasy aj kandidátom, ktorí z volieb odstúpili a to konkrétne -  Andrejovi Dankovi 1905 hlasov, Švecovi 1876 hlasov. Komisia zároveň potvrdila, že ani jeden z kandidátov zatiaľ prezidentské voľby nevyhral, lebo nedosiahol dostatočný pošet hlasov. Do druhého kola však postupujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. 

Celý proces sčítavania trval o hodinu kratšie, ako tomu bolo v minulosti. Výsledky prvého kola boli známe za takmer štyri hodiny. "Celkový čas sumarizácie bol 3:59 hodiny," uviedol predseda štatistického úradu Martin Nemky, nominat aktuálnej koalície. Rýchle spracovanie vyzdvihla aj Eva Chmelová, ktorá uviedla, že to oceńujú nielen voliči, ale aj okrskové komisie.

Trestné oznámeie žiadne, ale niekoľko priestupkov

Policajný prezident Ľubomír Solák zhodnotil, že prvé kolo volieb bolo bezproblémové a poďakoval sa všetkým policajtom a policajtkám. "Neprijali sme žiadne trestné oznámenie," pokračoval Solák a dodal, že zanamenali niekoľko priestupkov a to vrátane umiestňovania letákov do schránok občanov v Liptovskom Mikuláši počas moratória. "Priebeh prvého kola bol bezproblémový, neprišlo k narušeniu verejného poriadku v súvislosti s voľbami," podotkol. Prijaté opatrenia a ich realizácia boli podľa jeho slov dostatočné.