Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Analýzy Na hrane s Michelkom a Holečkovou: Bude sa po voľbách prepisovať politická mapa?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Michelkom a Holečkovou: Bude sa po voľbách prepisovať politická mapa?

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Čo sa bude diať po zvolení Petra Pellegriniho alebo Ivana Korčoka za prezidenta? Prekreslí sa politická mapa? Čo nastane v Hlase alebo naopak, mal by následne Ivan Korčok svoje hlasy zúročiť? Čo bude kľúčové pre SNS a čo pre KDH, keď parlament opäť začne pracovať? Aj o tom v štúdiu s moderátorkou Janou Krescanko Dibákovou diskutovala šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková a poslanec za SNS Roman Michelko.

Kto má navrh?

Holečková v úvode relácie zdôraznila, že na základe reakcií ľudí vníma podporu pre Ivana Korčoka. "Aj po týždni nešťastných udalostí v štábe Petra Pellegriniho si myslím, že Ivan Korčok má navrh," uviedla. Holečková pripomenula, že Petrovi Pellegrinimu sa podarilo rozhádať nielen Harabinovcov, ale aj Maďarskú alianciu. "Neviem o akom pokoji to teda hovorí," doplnila. 

"Bude to tesný súboj," poznamenal Michelko, ktorý sa opieral o vyjadrenia voličov Štefana Harabina na sociálnych sieťach. "Samozrejme, že to nepodceňujem, samozrejme, že ide o mobilizáciu," uviedol s predpokladom, že rezervoár voličských hlasov má Peter Pellegrini väčší. Neprekvapila by ho ani vyššia účasť v druhom kole. 

Michelko Korčokovi vyčíta, že sa obklopuje "diskreditovanými figúrkami". Menoval exministra Naďa, ale aj expremiéra Dzurindu. "Povedzme si, či chceme neutíchajúce spory, alebo spoluprácu," doplnil Michelko na margo hesla kampane - nemôžu mať všetko. 

Systém bŕzd a protiváh a čo bude s politickou scénou?

Voči jeho tvrdeniam sa ohradila Martina Holečková a uviedla príklady z nedávnej minulosti, keď bolo treba, aby sa prezident postavil vládnej väčšine. "Nemal by ísť prezident do paláca, aby slúžil ľuďom?" opýtala sa Michelka. Michelko povedal, že prezidenta neinštaluje koalícia, ale voliči. Poznamenal, že 30 poslancov stačí na to, aby sa obrátili na ústavný súd. Argumentoval Holečkovej príkladom - novelou trestných kódexov. 

"Ja veľmi pozorne sledujem vyhlásenia pána Harabina," uviedla Holečková s tým, že pripustila, že Peter Pellegrini musí kvôli Harabinovým voličom popierať svoj mentálny svet. Poznamenala aj to, že Pellegrini by bol v paláci len bábkou Roberta Fica. 

Michelko prišiel aj s tým, že pred 20 rokmi sme vstúpili do NATO, ale pred 25 rokmi došlo k bombardovaniu Juhoslávie. Obvinil z toho Mikuláša Dzurindu. "Keby bol ministrom obrany Jaroslav Naď, a podobní jastraby, mal by oveľa menší problém," dodal Michelko na margo Ivana Korčoka v paláci. "Nebojte sa, pán Pellegrini by zmenil plášť veľmi rýchlo," kontrovala mu Holečková. 

Podľa Michelka nie je možné prekresliť politickú mapu. Poprel aj informácie o predčasných voľbách nie túto, ale ďalšiu jeseň. "Odchodom Petra Pellegriniho do paláca sa nič zásadné nestane," akcentoval Michelko. Dramatický vývoj po prezidentských voľbách nepredpokladá ani Martina Holečková. Vyzdvihla aj to, že 79 poslancov vládnej koalície vydrží a majú aj dosť na prelomenie prezidentského veta. 

Aké zákony čakajú parlament?

Priznal to v relácii Roman Michelko. "Riešime veci, ktoré sú pre nás dôležité," uviedol s tým, že RTVS už nazval STAR. Holečková poznamenala, že niektoré návrhy v sociálnej oblasti otvorili aj s ministrom. "Nebola vôľa a tak sme ich podali sami," poznamenala s tým, že ide aj o návrh o pomoci rodinám so zdravotne ťažko postihnutými členmi. Michelko uviedol, že v koalícii nemajú problém podporiť "rozumné návrhy"

Čo bude s DPH, keď konsolidovať sa bude musieť? Michelko sa oprel o tvrdenie Kamenického, že s DPH sa hýbať nebude. "Ja to nevylučujem," dodal s tým, že stanovisko SNS neprezradil. "Ak je už nevyhnutné konsolidovať, tak sa má zobrať tým, čo majú veľa a pridať tým, čo majú málo," povedal a vyzdvihol, že nemôže dať bianco šek na návrh, ktorý nie je na stole. "Príde minister financií, dá to na koaličnú radu a my si povieme, čo akceptujeme a čo neakceptujeme," zdôraznil s tým, že si vie predstaviť vyššie zdanenie luxusu a to napríklad v prípade, že by niekto chodil "štyrikrát do roka na luxusnú dovolenku a nevyužíva domáci turizmus"

"My od začiatku hovoríme o tom, že treba konsolidovať verejné financie," reagovala Holečková a pripomenula zvýšenie poplatkov od 1. apríla. "Bežnú štvorčlennú rodinu to bude stáť až tisíc eur," vyrátavala Holečková, ktorá argumentovala, že tieto navýšenia prišli bez diskusie a "zrazu boli na stole""Neviem odkiaľ máte tisíc eur," oponoval Michelko, ktorý argumentoval tým, že poplatky štátu sa podľa neho "20 rokov nezdvíhali"

Čo bude s medveďom?

Holečková priznala, že situáciu treba riešiť, ale nevidí dôvod na to, aby sa presadzovalo riešenie do ústavy. Michelko argumentoval informáciami o incidentoch z médií. Do ústavy chcú dostať riešenie kvôli "premotivovaným ochranárom". "Ľudia sa boja vyjsť na ulicu a majú dlhodobé traumy," tvrdil Michelko s tým, že Holečkovú poslal na Poľanu, alebo Oravu a čeliť svojim voličom. 

Michelko sa zastal Tomáša Tarabu v prípade útoku na Zuzanu Fialovú. "Je to umelá kauza. To už človek v politike nemôže povedať svoj názor?" rozčuľoval sa Michelko s tým, že Zuzanu Fialovú označil za "aktivistickú herečku". "Takto chcete šíriť pokoj? Nemali by ste rozdeľovať spoločnosť a vystavovať ženu verejnému lynču," reagovala Holečková.