Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VOĽBY PREZIDENTA 2024: Ďakujem úprimne a z celého srdca, hovorí víťaz
Zdielať na

VOĽBY PREZIDENTA 2024: Ďakujem úprimne a z celého srdca, hovorí víťaz

BRATISLAVA / Aj druhé kolo môžete stráviť so spravodajskou televíziou JOJ24. Počas celej volebnej noci prinášame aktuálne informácie.

Priebežné výsledky druhého kola prezidentských volieb môžete sledovať tu. 

Ďakujem úprimne a z celého srdca, hovorí víťaz

Peter Pellegrini vyzdvihol slovenský národ a menšiny, ktoré sa rozhodli koho chcú mať za prezidenta. "Dnes pred vás predstupujem s obrovskou pokorou a vďakou. Je to pre mňa obrovská česť a zodpovednosť," pokračoval Pellegrini s tým, že to vníma aj ako zadosťučinenie. "Nenechal som sa žiadnou intrigou zlomiť," poznamenal ďalej a akcentoval, že sa občanom prihováral srdcom. "Nebola postavená na žiadnom odpore," doplnil k svojej kandidatúre. 

"Aj v prípade môjho zvolenia bude vládna koalícia stabilná," zdôraznil opäť a poďakoval sa občanom a občiankam a príslušnikom "národnostných menšín". Víťaz prezidentských volieb neskrýval emócie a akcentoval, že zaújmy Slovenskej republiky sú preńho na prvom mieste. 

"Takto sa to robí do psej matere," povedal Petrovi Pellegrinimu Robert Fico, predseda Smeru-SD. Odkázal na svoj starší výrok, kedy Pellegrinimu odkázal presný opak. Občania si podľa neho uvedomujú, čo by im hrozilo od progresívcov a liberálnych médií. "Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident, nech žije Slovenská republika," uzavrel Fico. 

Snažil som sa hovoriť priamo, som sklamamný a rozčarovaný, reagoval Korčok

Voľby označil za sviatok demokracie a zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Akcentoval, že želá Petrovi Pellegrinimu, aby konal nezávisle a bez príkazov. Poďakoval sa všetkým zúčastneným, ale aj všetkým tým, ktorí ho volili. "Ďakujem za podporu aj všetkým politickým stranám, ktoré ma podporili," uviedol s tým, že hoci bol občianskym kandidátom, ocenil, že ho podporili politici, s ktorými sa hodnotovo zhodol. 

Korčok v úvode priznal, že sa v celej kampani snažil hovoriť pravdu o Slovensku. "Na Slovensku sa dá stať prezidentom aj, keď vediete netransparentnú kampaň," poznamenal a na margo toho, že ho označili za politika vojny. "To vám nezabudnem. Rozhodol strach," pokračoval s tým, že strach šírili tí, ktorí sa boja vyjsť na ulicu a skrývajú sa pred voličmi. 

V centrále Petra Pellegriniho sa oslavuje, spieva sa hymna

Na Petržalskej strane Dunaja sa už oslavuje. Poslanci, ale aj ministri za Hlas-SD spievajú štátnu hymnu. Počas živého vstupu sa exposlanec Gyimesi vyjadril, že je "rád, že Peter Pellegrini vyhral a Ivan Korčok prehral". "To, že sa prekreslí politická mapa na Slovensku je fakt," poznamenal s tým, že očakáva založenie strany Ivanom Korčokom a to by podľa neho rozhádzalo aj opozičné sily.

Maďarom Pellegrini v Kráľovskom Chlmci sľúbil, že budú mať do paláca otvorené dvere. "Ja si myslím, že Peter Pellegrini je autonómny človek," dodal s tým, že pokoj medzi palácom a vládou bude podľa neho väčší. 

Rozhodla vysoká účasť, skonštatoval šéf AKO

Rozhodujúca je aj vysoká volebná účasť, ktorá je takmer 60 %. Rozhodnuté je aj podľa Václava Hřícha, hoci Bratislava je sčítaná málo, zrejme to Petra Pellegirniho nedotiahne. "Ivanovi Korčokovi by už pomohol len zázrak," skonštatoval Hřích. 

U Korčoka nálada klesla

Nikto však neodchádza. Režisér Peter Bebjak poznamenal, že verí v zázrak, ale začína byť skeptický. "Tá druhá strana urobila veľmi veľa v antikampani," dodal slovenský režisér.

"Je to napínavé, ale zdá sa, že Peter Pellegrini vyhraje. To by nebola dobrá správa," odpovedal v živom vstupe generál Macko. Akcentoval, že dobrá správa by to nebola práve preto, aká bola kampaň.

Zaujímavé podľa neho bude práve to, ako sa v prípade víťazstva Peter Pellegrini v úrade zachová. Macko má podozrenie, že veľa ľudí sa bude cítiť nevypočutých. 

Rozhodovať budú maďarský voliči, ale aj tí od Štefana Harabina

Zrátaných je viac, než 80 % zápisníc sčítaných. V malých sídlach ľudia prišli voliť. To zdôraznil Václav Hřích a dodal, že sčítaných je aj veľa maďarských okresov. Peter Pellegrini vedie zatiaľ v Dunajskej strede, ale aj v Komárne. "Už nie je veľa potenciálu, aby sa to menilo," dodal s tým, že sledovať už budeme len veľké mestá. 

"Najväčšia otázka je, koho volili voliči Štefana Harabina," poznamenal s tým, že väčšia časť z nich zrejme Petra Pellegriniho voliť išla. 

V druhom kole je podstatné kto vyhrá, hovorí Raši

Druhé miesto sa v druhom kole prezidentských volieb neráta. To povedal počas živého vstupu Richard Raši, ktorý vedie vo vláde MIRRI. Pripustil, že odchod Petra Pellegriniho bude pre stranu strata, ale Hlas to vníma, ako výzvu.

"Najdôležitejšia je stabilita vládnej koalície," zdôraznil s tým, že Hlas-SD bude stabilným prvkom. "Nebudeme bojovať, ale sadneme si a nájdeme riešenie a toho, kto bude stranu ťahať ďalej," dodal Raši a pripustil, že kampaň nebola úplne férová, ani čistá.

Dno podľa neho prerazil igor Matovič. "Pre mňa je to jedno zlo a hanba slovenskej politiky," skritizoval expremiéra. Kľučové podľa neho bude, aby prezident inicoval okrúhly stôl so zástupcami politických strán. 

Ja mám víťazného ducha, akcentuje Majerský

Líder KDH je presvedčený, že Ivan Korčok vyhrá a preklopí sa to práve v mestách. "Som presvedčený, že pán Korčok bude nielen hovoriť o pokoji, ale tak aj konať," poznamenal ďalej a odvolával sa aj na výsledky prvého kola, ktoré malo veľmi podobný priebeh. 

Bude to tesný súboj, akcentoval Drucker

Minister školstva za Hlas-SD uviedol, že tesný súbor predpokladá. Zároveň sa vyjadril aj ku kampani a skritizoval vojnovú tému. "Je jasné, kto je agresor a to je Ruská federácia," povedal s tým, že chápe politikov, ktorí majú iný názor, ale preňho je kľúčové, čo má vláda v programovom vyhlásení. 

​Pohľady odborníkov

Politológ Jozef Lenč poznemanal, že ho mrzí, že počas moratória sa členovia vlády "neštítili ďalej šíriť strach z vojny". "Osobne si myslím, že by sme na to nemali zabudnúť, ale v posledný deň sa obe strany snažili vymedziť voči jednej menšine," poznamenal Lenč s tým, že išlo o LGBTI menšinu. To označil za veľmi nešťastné. 

Vyhráme, tvrdí Dzurinda z Korčokovej centrály

Expremiér Mikuláš Dzurinda zdôraznil, že má na tieto veci čuch. Peter Pellegrini podľa neho počas uplynulých dvoch týždňov a Ivan Korčok podľa neho postupoval presne tak, ako mal. "Je to na porazenie," poznamenal na margo pocitov, ktoré zažívajú obaja kandidáti. Vo víťazstvo verí aj ďalši expremiér Eduard Heger. "Páči sa mi aktivita ľuí, ktorí prišli voliť zo zahraničia," povedal v živom vstupe.Korčok podľa neho dal do kampane maximum.

Bývalý prezident Andrej Kiska zase poznamenal, že v úvode sú vžd dominantné obce. "Po mesiacoch kampane je to, ako vystúpiť z kolotoča," povedal Kiska na konto pocitov, ktorým čelia obaja kandidáti. 

Očami odborníkov

Politológ Jozef Lenč uviedol, že kampaň bola veľmi vyhrotená a zároveň vypočítal, že Ivan Korčok by mal mať 51 % a Ivan Korčok 48 %. "Ja upokojujem, nestraším, ale.." uviedla Aneta Világi, ktorá citovala Petra Pellegriniho, ktorý popieral staršenie, ale podĹa odborníčky presne to urobil aj v príklade so Švédskom, ktoré sa pripravuje na vojnu. 

Naživo z centrály Petra Pellegriniho

Peter Pellegrini má vo svojej centrále viac ako 170 novinárov - nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Medzi hosťami je Eduard Chmelár, ale aj syn Milana Lučanského a predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kotian. Peter Pellegrini zdôraznil, že nabiehajúce výsledky vníma s veľkou pokorou. S médiami komunikuje a pohybuje sa medzi hosťami. 

"My nevidíme z tých čísel či sú to väčšie mestá, alebo obce," uviedol Pellegrini, ktorý dodal, že "môže ísť o zaujímavú zápletku do poslednej minúty". "Som v primeranom strese," dodal s tým, že urobil všetko preto, aby voličov presvedčil. "Ak si vyberú iného, budem to rešpektovať," dodal s tým, že tak sa to v demokracii patrí. Pellegrini ocenil koaličné stretnutie v stredu a zdôraznil stabilitu koalície. Vyzdvihol, že koaličných partnerov uistil, že ak by bol zvolený, Hlas-SD zostáva jednotný. 

Naživo z centrály Ivana Korčoka

Ivan Korčok pozval do svojej centrály aj všetkých bývalých prezidentov, ale medzi jeho hosťami nechýbajú zástupcovia opozície, či kultúry. Zároveň sa dostavilo aj niekoľko osobností, ktoré v politike pôsobilo v minulosti. Ivan Korčok sa poďakoval všetkým, ktorí boli voliť. 

Herečka Vica Kerekes zdôraznila, že verí v jeho víťazstvo. Herec Juraj Kemka zase doplnil, že podpora od osobností z kultúry je pochopiteľná, pretože aj ony "žijú v tejto krajine a platia tu dane". Ivan Korčok po príchode do centrály vyjadril sústrasť rodinám obetí tragédie na Spiši. 

Koniec moratória

Oficiálny koniec moratória oznámil predseda Eduard Burda. "Druhé kolo prezidentských volieb je úspešne za nami," poznamenal a dodal, že najzásadnejšie bola práve kauza v Kollárove, kde jedna z členiek volebnej komisie odvolila aj za svoju dcéru. Volebná komisia, ale aj zástupca policajného zboru zdôraznili, že voľby prebehli pokojne a bez narušenia verejného poriadku. 

Začať sa teda môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb. Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla. Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. V prvom kole sa o priazeň voličov uchádzalo deväť kandidátov. Do druhého postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatnej SR.

Hostia v štúdiu

Spolu s moderátormi sa do štúdia usadili aj odborníci. Agentúru Ako reprezentoval Václav Hřích, ktorý pre JOJ 24 pripravil exkluzívny prieskum. Druhé kolo analyzoval aj politológ Jozef Lenč a politologička Aneta Világy. Krátko po desiatej už bolo takmer 6-tisíc volebných miestností zatvorených. Otvorené zostali len dve - Nové mesto nad Váhom a Bystrany, ktoré sa otvorili neskôr pre "nezvestné kľúče". Moratórium končí o 22:05.  

Príchody kandidátov na hlavu štátu

Do volebnej centrály dorazil krátko pred 22:00 Ivan Korčok, ktorý do druhého kola vstúpil ako líder, nakoľko vyhral prvé kolo.Na centrále má 700 hostí, z toho je 150 novinárov. Volebná centrála je v Starej tržnici v Bratislave, ktorá je v priamom centre mesta. 

​Na breh Dunaja do svojej volebnej centrály prišiel aj Peter Pellegrini. Tak, ako počas prvého kola sídli centrála Petra Pellegriniho v reštaurácii Aušpic na Petržalskej strane Bratislavy. 

Volebný deň poznačilo zopár incidentov

Slovensko by sa malo v priebehu niekoľkých hodín dozvedieť, kto bude v čele krajiny najbližších päť rokov. O tom, že zrejme pôjde o mimoriadne tesný súboj sa hovorí už od finále prvého kola volieb. Moratorium sa skončilo o 22:05 a o incident sa postarala členka volebnej komisie v Kokárove, ktorá odvolila za inú osobu - za svoju dcéru. Hlas sa napokon zaráta medzi platné, nakoľko ho nie je možné určiť a vybrať z urnay. Ani volebný zákon s takouto situáciou nerátal. Predseda volebnej komisie Burda však celkový priebeh volieb označil za pokojný. 

Viac z volebného dňa si môžete pozrieť v našom večernom spravodajstve: