Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak v neho veríte, môžete sa k Matovičovi aj modliť
Zdielať na

Ak v neho veríte, môžete sa k Matovičovi aj modliť

Zdroj: noviny.sk/fotosita

Keď sa Slovensko v niečom stane svetovým lídrom, určite je namieste, aby k tomu zaujala postoj aj hlava štátu. Keďže sme aktuálnym lídrom v zomieraní na covid, Zuzana Čaputová vyhlásila, že reflektovať aktuálnu situáciu je absolútna nevyhnutnosť a otázku o vyvodzovaní politickej zodpovednosti považuje za legitímnu. Zároveň však, rovnako diplomatickým jazykom, pripomenula aj realitu: odpoveď na vyššie uvedenú otázku nám musí dať vládna koalícia. Ak nechcete byť medzi tými, ktorí nás dostávajú na špičku svetového rebríčka, na túto odpoveď radšej nečakajte.

Keby bol Igor Matovič politik, okamžite by svojho ministra pohrebníctva odvolal. V tomto okamihu má na to 6 063 legitímnych dôvodov, a každý deň ich pribudne vyše stovky. Mohol by sa Marekovi Krajčímu poďakovať za jeho enormné úsilie pri kristianizácii zdravotníctva, ktoré sa vďaka nemu blíži svojou efektivitou k horlivej modlitbe v humne, a vybrať si iného lojálneho oportunistu, ktorého hypertrofované ambície sú nepriamo úmerné schopnostiam. Pokojne aj náhodným výberom, mal ich predsa plnú kandidátku.

Sú tu však dve zásadné prekážky.

Prvou je, že prezidentka vyzvala vládu k reflexii. Tým pádom je akákoľvek reflexia úplne mimo diskusie. Igor Matovič totiž nepovažuje Zuzanu Čaputovú za svojho nepriateľa o nič menej, ako trebárs Robert Fico. Akurát mu na to stačia aj jednoduchšie dôvody. Hlava štátu nemusí ohrozovať základy jeho politickej existencie, stačí, že nesúhlasí s akýmkoľvek jeho krokom alebo názorom.

Ešte závažnejšou prekážkou je, že v rétorike súčasnej koalície existuje iba jeden zločin, ktorý je horší, ako prijímanie úplatku, a tým je prijímanie zodpovednosti. Premiér nezodpovedá za ministrov, lídri vládnych strán nezodpovedajú za koaličné rozhodnutia, poslanci nezodpovedajú za vládu, ktorej vyslovili dôveru, ministri nezodpovedajú za škandály vo svojich rezortoch. Hoci by to bolo lákavé a jednoduché, tento postoj nemožno vybaviť len jedovatou poznámkou o veľkých egách neschopných priznať si zlyhanie. Kľúčové je množstvo a veľkosť zlyhaní, ktoré stihli dotyčné egá za necelý rok vo funkciách nazbierať. Mnohé z nich sú na okamžitú demisiu. Sebareflexia by bola smrťou Matovičovej vlády.

Hoci to vyznieva kontraintuitívne, Matovič vládne s tým najlepším, čo má k dispozícii. Aj keby hneď dnes odvolal Krajčího, kde by vzal niekoho, kto by bol iba natoľko neschopný, ako jeho predchodca?

Matovičova vláda je divadlo jedného herca, či skôr cirkus jedného klauna, preto je úplne jedno, kto bude v komparze. Premiér možno nepôsobí ako etalón duševnej vyrovnanosti, no rozhodne nie je hlupák. Veľmi dobre vie, že keby sa obklopil schopnými, či nebodaj zodpovednými ľuďmi, nedovolili by mu vládnuť. Presnejšie, nedovolili by mu robiť to, čo on považuje za vládnutie. V jeho vláde sú takmer výhradne ministri, ktorí spĺňajú jeho nároky a Krajčí väčšinu z nich vysoko prevyšuje, nielen v praktickej servilite, ale aj v ochote servilne vyzerať.

Minister pohrebníctva je pôvodným povolaním lekár a nemusí mať Nobelovu cenu za medicínu, aby dokázal čítať príbalové letáky. Nepochybne vie, že antigénové testy sú určené na testovanie pacientov s príznakmi covidu a mimo tejto skupiny sú vysoko nespoľahlivé. Určite už videl v nemocnici infekčné oddelenie a chápe, že najlepšou ochranou pred nákazlivými chorobami je izolácia. Napokon aj sám pripustil, že testovanie iba zvýšilo mobilitu ľudí a pomohlo k šíreniu nákazy. Lenže pár tisíc mŕtvych naviac je prijateľnou cenou za spoplatnenie interrupcií pre ženy nad štyridsať rokov. Však tých mŕtvych voľajako dorodíme, no.

Omyl Zuzany Čaputovej spočíva v tom, že sa vysoko profesionálnym a etickým spôsobom, jazykom diplomacie, prihovára dospelým ľuďom a zodpovedným politikom. To má rovnakú účinnosť, ako dať si na hlavu sito a pomodliť sa k Lietajúcemu Špagetovému Netvorovi, bohu pastafariánskej cirkvi. Taká modlitba nemá adresáta. Špagetový netvor je absurdný vtip. Má asi takú oporu v realite, ako zodpovedná slovenská vláda.

Ak v neho veríte, pokojne sa môžete modliť aj k Igorovi Matovičovi a všetkým jeho ministrom. No keď chcete prežiť, noste rúška, dodržujte odstupy, umývajte si ruky, pokiaľ nemusíte, nevychádzajte z domu, ani s negatívnym antigénovým testom. A až to bude možné, dajte sa zaočkovať. Zdravý rozum vám, na rozdiel od Matoviča a Krajčiho, pomôže nezomrieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie