Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Eurokandidátky získavajú finálne kontúry. Svoj hlas budete môcť dať týmto menám
Zdielať na

Eurokandidátky získavajú finálne kontúry. Svoj hlas budete môcť dať týmto menám

Archívna reportáž z predchádzajúcich eurovolieb

BRATISLAVA / Strany postupne odhaľujú s akými menami sa chcú uchádzať o priazeň voličov v letných eurovoľbách.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. "Voliči na Slovensku budú v roku 2024 voliť 15 poslancov EP, o jedného viac ako vo voľbách v roku 2019," informuje Európsky parlament na webovej stránke určenej pre júnové eurovoľby. Celkovo sa bude voliť 720 poslancov Európskeho parlamentu, čo je o 15 viac ako v predchádzajúcich voľbách.

PS stavia na známe tváre aj odborníkov

O niekoľko prekvapení sa postaralo hnutie PS na čele s Michalom Šimečkom. Ešte pred pár týždňami oznámilo, že ich kandidátku do eurovolieb povedie bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor, ktorý predtým pôsobil v NBS. Podobne verejnosť zareagovala aj na to, že súčasťou kandidátky bude bývalá redaktorka a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, ale aj Ľubica Karvašová. 

Šimečka deklaroval, že do EP nebude kandidovať nikto zo súčasných poslancov Národnej rady SR za PS. Na popredných miestach kandidátky majú byť aj doterajší europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik. Kompletnú kandidátku má PS predstaviť na jar. 

Na kandidátke sa objavil Martin Poliačik, ktorý v aktuálnych voľbách nekandidoval. Uchádzať o priazeň sa opäť budú aj Michal Wiezik a Martin Hojsík. 

Celú kandidátku nájdete v príspevku:

SaS ponúka všetko, čo má

Kandidátku povedie predseda stran Richard Sulík, ktorý svoju ambíciu byť v europarlamente deklaroval už po voľbách do národnej rady. Na druhom mieste je súčasný europoslanec Eugen Jurzyca a trojkou na kandidátke SaS je poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. Sulík sa vyjadril, že svoju kandidatúru strane potvrdila len včera.

Kandidovať do europarlamentu bude aj ďalšia poslankyňa Jana Bittó Cigániková a poslanec Juraj Krúpa. Na kandidátke je Karol Galek, ale aj Miroslav Žiak, ktorý doteraz v NR SR pôsobil ako náhradník. V tomto volbenom období sa mu mandát zatiaľ neušiel. Miesto sa ušlo aj Slavomíre Henčoekovej, ktorá je aktuálne poslaneckou asistentkou. 

Smer-SD povedie Beňová, Blaha bude dvojka

Kandidátnu listinu Smeru-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu povedie europoslankyňa Monika Beňová, dvojkou bude podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. "Každý má iný štýl práce, ale ja sa na to teším. Už budúci týždeň pripravujeme prvé kroky, pokiaľ ide o kampaň," povedal Robert Fico v rozhovore pre agentúru TASR. 

Hlas-SD pod vedením Petra Pellegriniho zatiaľ svoje nominácie do europarlamentu nepredstavil. 

Kompletný zoznam kandidátov Smer-SD. Video si môžete pozrieť tu:

Andrej Danko a jeho ministri

Eurovoľby sú už takpovediac "za rohom". Na kandidátnej listine Slovenskej národnej strany pod vedením podpredsedu parlamentu Andreja Danka budú figurovať poslanci aj ministri za túto stranu v tom istom poradí, v akom sa prebojovali do parlamentu. Danko to odhalil počas rozhovoru pre TASR TV.

"Dnes sme schválili kandidátnu listinu do Bruselu. Okrem Zdena Čambala sú to všetci tí, ktorí sa prekrúžkovali do parlamentu. Sú tam všetci, ktorí sú poslancami, a v poradí, v akom sa prekrúžkovali," vyjadril sa šéf národniarov. 

Prvá pätica kandidátov, ktorí sa v septembri 2023 dostali do NR SR za SNS, postúpila po zohľadnení prednostných hlasov v poradí: Andrej Danko, Tomáš Taraba, Rudolf Huliak, Martina Šimkovičová a Roman Michelko.

Niektorí ministri už podľa neho avizovali, že si v prípade úspechu mandát v EP neuplatnia, chcú však podporiť značku strany. "Nie je dôležité, aká osoba tam pôjde, ale že tam bude mať zastúpenie SNS. Aby hlas Slovenska v podobe SNS bol v tej frakcii, ktorá bude zastavovať liberálov," doplnil. Júnové eurovoľby podľa neho prinášajú možno poslednú šancu zmeniť Európsku úniu.

Úspech v nich označil za stranícku prioritu. Na margo vyhlásenia predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, že PS chce vyhrať eurovoľby aj preto, aby najsilnejším hlasom Slovenska v EP nebol Ľuboš Blaha (Smer-SD) alebo Andrej Danko (SNS), odpovedal, že Šimečka vie, prečo to hovorí. "Dnes Šimečka udáva našu vládu, má tam kamarátov. A bojí sa, lebo národné sily v každom štáte rastú. SNS musí byť hlas Slovenska v týchto reformných frakciách," konštatoval Danko.

Danko v relácii Na hrane vo štvrtok prezradil, že SNS sa chce stať súčasťou platformy "národne orientovaných strán".  

Viac vo videu z relácie:

​Maďarská aliancia

Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie József Berényi. Informoval o tom predseda strany Krisztián Forró na sobotňajšej tlačovej besede. Kandidátku podľa Forróa aliancia zostavovala zo skúsených politikov, odborníkov a mladých ľudí.

Tretinu kandidátky tvoria ženy. Jej zloženie podľa neho odzrkadľuje pripravenosť strany. Politické strany alebo koalície môžu podávať kandidátne listiny do volieb do Európskeho parlamentu najneskôr do 10. marca do polnoci. Eurovoľby sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna.

KDH povedie žena

Kandidáti KDH do Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann a Viliam Karas nevyužili možnosť získať medializáciu tým, že by kandidovali aj vo voľbách prezidenta. Za čestnejšiu cestu považovali rozhodnutie sústrediť sa priamo na eurovoľby.

Postup politika má byť podľa neho jasný a zrozumiteľný aj v tom, kam smeruje a ako chce reprezentovať svojich voličov. "V tomto prípade sme išli čestnejšou cestou. Aj pán Karas, aj Miriam si povedali, že idú zabojovať o post europoslancov a nie prezidentský post," konštatoval Majerský.

​V čele Demokratov Naď

Strana Demokrati, ktorú vedie Jaroslav Naď sa eurovolieb zúčastní a povedie ich práve ich predseda a bývalý minister obrany. Jaroslav Naď bol hosťom aj vo štvrtkovej relácii Na hrane TV JOJ kde sľuboval, že ich kandidátka do eurovolieb ponúkne známe mená a niekoľko prekvapení. Hoci nič nechcel konkretizovať, uviedol, že strana chce v europarlamentnom súboji ponúknuť odborníkov. 

Nový hráč na trhu

Novovzniknutú stranu Volt Slovensko povedie do volieb do Európskeho parlamentu (EP) Lucia Kleštincová. Strana ponúka na kandidátke desať osobností. TASR o tom informovala Andrea Danihelová z PR oddelenia strany.

"Ministerstvo vnútra SR v stredu potvrdilo oficiálnu registráciu politickej strany Volt Slovensko ako slovenskej pobočky celoeurópskej platformy Volt Europa," uviedla strana. Na kandidátnej listine sú okrem spolupredsedníčky strany Kleštincovej a jej spolupredsedu Ricka Zedníka aj ďalší zvolení zástupcovia.

Hnutie Republika predstavila svoju kandidátku v piatok 8. marca:

Súvisiace články

Najčítanejšie