Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajný prezident nevidí dôvod na vyvodenie zodpovednosti ministra vnútra
Zdielať na

Policajný prezident nevidí dôvod na vyvodenie zodpovednosti ministra vnútra

BRATISLAVA / Policajný prezident nevidí dôvod na vyvodenie zodpovednosti ministra vnútra. Povedal to v relácii Analýzy na Hrane televízie JOJ. Strana Smer-SD zároveň v podateľni národnej rady odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce ministra vnútra odvolať. Zdá sa, že Roman Mikulec má kritikov aj v radoch koalície.

​Čím skôr, tým lepšie. Tvrdí Robert Fico a volá po odchode ministra vnútra. A nie je sám. "Prosím ľudia zobuďme sa, toto už musí skončiť, ak sa niekto domnieva, že toto je tá alternatíva, ktorá mala prísť v nejakom okamihu, tak pánboh ochraňuj pred touto alternatívou. To je alternatíva, ktorá rozvracia štát od samotných ústavných základov," hovorí Fico. 

Kamery televízie JOJ nedávno zachytili ministra vnútra v sprievode policajného prezidenta, ako pár hodín po zadržaní šéfa policajnej inšpekcie prichádzajú za Igorom Matovičom. "Potvrdenie tohto podozrenia, že nad tým všetkým je politik Igor Matovič," hovorí Peter Pellegrini. 

Policajný prezident aj v relácii Analýzy na hrane televízie JOJ poprel, že by boli šéfovi OĽANO hlásiť, čo sa v kriminálnom prostredí deje. Ministra vnútra plne podporuje. "Sa ani raz nestalo, že by minister akýmkoľvek spôsobom chcel vstupovať do trestných konaní, alebo, že by si pýtal informácie o dôkaznej situácii v nejakom konkrétnom spise, alebo že by chcel mať informáciu o tom, že kto bude ďalší na rade," hovorí Peter Kovařík

Zatiaľ posledným na rade bol šéf policajnej inšpekcie

Teda ten, kto má dohliadať na vyšetrovanie podozrivých vyšetrovateľov. Ten síce vo väzbe nie je, ale dôveru ministra už zjavne nemá. "Minister vnútra Roman Mikulec predloží na zajtrajšie rokovanie vlády materiál, ktorého obsahom je návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa," stanovisko MV SR. 

Minister vnútra pri odvolávaní nebude mať istotu všetkých koaličných hlasov. Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina to povedal dopredu. Bude hlasovať za odvolanie. "Podľa môjho názoru dlhodobo rezort nezvláda a z môjho pohľadu patrí medzi najslabších ministrov," hovorí Pčolinský 

Zatiaľ poslanec nepovedal, či sa niekto z hnutia Sme rodina k nemu pridá. Hlasovanie za odvolanie ministra z OĽANO môže mať vnútro-koaličnú dohru. 
"Hlasovať za odvolanie člena vlády na návrh opozície je za čiarou. Ak sa také niečo stane v prípade Romana Mikulca, nemali by sme to prejsť mlčaním," uviedol Gábor Grendel. 

Brat väzobne stíhaného exšéfa tajnej služby napriek tomu postoj nezmení

Tvrdí, že nejde len o jeho brata ale o celú sériu pochybení. "Policajný prezident verejne zavádzal, keď tvrdil, že nikdy sa nevznášajú obvinenia len na základe výpovede jedného kajúcnika." hovorí Pčolinský. "Ja som bol uistený vyšetrovateľmi, že sa nikdy neopierajú len o jedného kajúcnika alebo, že by boli na vode niekde. Všade je to podporené viacerými dôkazmi," hovorí Kovařík

Peter Pčolinský argumentuje rozhodnutím súdu, ktorý odmietol prijať návrh na väzbu policajta

"Explicitne doslova povedal, že neexistuje, aby len na základe výpovede kajúcnika išiel niekto do väzby. To bolo v prípade pána Kalavského," hovorí Pčolinský. 

SaS aj Za ľudí ministra vnútra podporujú

A ak sa k nim pridá aj zvyšok hnutia Sme rodina, tak odvolávanie minister vnútra ustojí.

Súvisiace články

Najčítanejšie