Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Kauza Gorila Mikuláša Dzurindu v politike diskvalifikuje, tvrdí komentátor Arpád Soltész
Zdielať na

Kauza Gorila Mikuláša Dzurindu v politike diskvalifikuje, tvrdí komentátor Arpád Soltész

BRATISLAVA / O návrate bývalého lídra SDKÚ Mikuláša Dzurindu do politiky sa hovorí už mesiace, práve v tomto období sa množia informácie o tom, že bývalý premiér diskutuje s rôznymi osobnosťami z politiky o tom, či by mali záujem k nemu vstúpiť. Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Šoltésza je za verejným nadšením spomienkový optimizmus.

Podľa bývalej saskárky Lucie Ďuriš Nicholsonovej je spomínaná Gorila kauzou Roberta Fica. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ pripustila, že spomienkovým optimizmom ohľadom expremiéra Mikuláša Dzurindu, trpí aj ona sama. Je to prekvapivé, pretože práve ona je bývalou manželkou bývalého novinára Toma Nicholsona, ktorý túto kauzu priniesol. 

"Kauza Gorila je kauzou Roberta Fica. To po prvé," zareagovala na otázku o tom, či by nová strana expremiéra Dzurindu dokázala prežiť ďalšiu verejnú kritiku za túto kauzu. "Nepopieram participáciu niektorých ľudí druhej Dzurindovej vlády," poznamenala s tým, že vlády SDKÚ nemali len kauzu Gorila a je ťažké predpokladať, či by to nová strana ustála. Napriek tomu trvá na tom, že Mikuláš Dzurinda by bol prínosom v politike, ale lídrom by mal byť Ivan Korčok.

​Kauza Gorila je slovenská politická kauza, ktorá sa prevalila uniknutím tajného dokumentu s krycím názvom Gorila zo Slovenskej informačnej služby na verejnosť v decembri 2011. V spise zverejnenom na internete sa nachádzajú informácie o odpočúvaní Jaroslava Haščáka, exšéfa investičnej skupiny Penta počas rokov 2005 a 2006. Spis obsahuje prepisy údajných Haščákových rozhovorov s politickou a ekonomickou špičkou o províziách a úplatkoch v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. 

Komentátori to vnímajú inak

Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza v tom období Robert Fico nemal v čase kauzy žiadne rozhodovacie právo. Naopak Mikuláša Dzurindu "umlátili Gorilou po hlave" a táto kauza pochovala pravicovú politickú scénu na viac ako 10 rokov. "Umlátia ho tou Gorilou znovu, keď vstúpi do verejného života a úplne po zásluhe. Gorila je ikonickou kauzou Dzurindovej vlády," uviedol Soltész ešte začiatkom júla v 24podcaste TV JOJ. 

Podľa komentátora politik Dzurindovho formátu, by si mal uvedomovať, že po takejto kauze by sa nemal vracať. Podľa komentátora denníka Sme Petra Tkačenka od kauzy ubehlo už 20 rokov a tak sa na tú kauzu treba aj pozerať, hoci išlo o veľkú kauzu. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články