Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová mimoparlamentá koalícia? O spájaní Dobrej voľby, KDH a Spolu vraj nemôže byť ani reči
Zdielať na

Nová mimoparlamentá koalícia? O spájaní Dobrej voľby, KDH a Spolu vraj nemôže byť ani reči

BRATISLAVA / Bývalá Sieť zamierila do KDH a obe strany už podpísali memorandum. Medzitým sa však začalo pošuškávať, že spájanie mimoparlamentných strán by mohlo pokračovať. Konkrétne sa povráva o Druckerovej Dobrej voľbe, Spolu, ale aj Progresívnom Slovensku. Rodí sa nová koalícia?

Konzervatívci svoju spoluprácu označili za zjednocovanie síl. Podľa vyhlásenia KDH je na ceste do Kresťanskodemokratického hnutia celý rad členov Slovenskej konzervatívnej strany (SKS), teda bývalej strany Sieť. Informáciu na tlačovom brífingu potvrdili lídri oboch strán Milan Majerský (KDH) a Ivan Zuzula (SKS).

Trieštenia už bolo dosť, jediná cesta pre našu krajinu v čase neistoty a napätia je hľadať prieniky a jednotu. V KDH sme o tom hlboko presvedčení, a preto začíname dôležitú cestu spolupráce a zjednocovania s tými, ktorí to cítia rovnako. Sme radi, že na ceste do KDH je celý rad aktívnych členov Slovenskej konzervatívnej strany, medzi ktorými sú viacerí starostovia i poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev, oznámil líder KDH Milan Majerský.

KDH podľa neho s SKS spája vôľa pozdvihnúť konzervatívnu politiku a ľuďom ponúknuť alternatívu rozvahy a odbornosti. „O KDH je záujem a aj KDH má záujem urobiť všetko pre to, aby mal volič možnosť vybrať si takých zástupcov, ktorí do politiky prinášajú istotu a odborné riešenia,“ uviedol líder kresťanských demokratov. Vnútrostranícke rokovania o ďalšom zbližovaní strán sa majú udiať do konca leta.

Spája sa aj Dobrá voľba?

S KDH by sa malo spájať nielen SKS, ale aj Dobrá voľba v ktorej čele stojí bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Informáciu ako prvý priniesol portál Aktuality. Podľa informácií Novín PLUS by sa malo spájanie dotknúť aj Progresívneho Slovenska, ktoré má mať podľa všetkého konflikt paradoxne so stranou Spolu.

Z blízkych kruhov PS sa nám podarilo zistiť, že dohoda síce bola na spadnutie, ale nakoniec Progresívcov potopila samotná strana Spolu. "Pred dvoma, či troma mesiacmi bola dohoda takmer hotová, ale pred finišom si to Spolu rozmyslelo," uviedol nám zdroj blízky strane, ktorý zároveň dodal, že takýto postup sa dotkol viacerých členov nielen PS-ka, ale aj Spolu. Podľa našich zdrojov by s Progresívcami malo obrovský problém aj samotné KDH a o veľkom spájaní rôznych strán vraj nemôže byť reči ani v samotnej Dobrej voľbe.

Hľadanie prienikov

Líder Dobrej voľby uviedol, že aktuálne ide o otvorenú diskusiu. "Hľadáme skôr spoločné témy, ale aj vyhlásenia, ktoré by sme mohli komunikovať spoločne," uviedol na margo spájania so Spolu Tomáš Drucker, ktorý sa vyjadril, že dôležité je aby voliči videli alternatívu, ktorá spája. "Dnes sa mi zdá, že obrovským problémom je polarita Slovenska," uviedol Drucker a zdôraznil, že jeho cieľom je hľadať preniky v komunikácii. 

Spájanie nie je na stole ani podľa člena Spolu a nezaradeného poslanca v parlamente Miroslava Kollára, ktorý pre Noviny PLUS potvrdil, že s Druckerom sa od svojho príchodu do Spolu stretol iba raz. "V tejto chvíli otázka koordinovaných postupov, a spájaní, za mňa nie je na stole," uzavrel Kollár. S Dobrou voľbou sa nebude spájať ani Progresívne Slovensko, čo pre Noviny PLUS potvrdil Radovan Choleva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie