Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Lengvarský: Zaočkovaným chceme umožniť čo najnormálnejší život
Zdielať na

Minister Lengvarský: Zaočkovaným chceme umožniť čo najnormálnejší život

BRATISLAVA / Od pondelka 16. augusta sa opäť mení Covid automat, bude fungovať najmä na základe počtu zaočkovaných. Jeden zo zámerov tvorby nového Covid automatu bolo aj nabádanie ľudí na očkovanie.

Ministerstvo zdravotníctva nový Covid automat obhajuje dostupným očkovaním. "Nový Covid automat má za úlohu reflektovať množstvo zaočkovaných. Pristúpili sme ku regionálnemu zobrazeniu, čím by sme udržať prevádzky otvorené," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Nový Covid automat by mal uľahčiť situáciu najmä očkovaným 

Rezort pristúpil k redukcii farieb na automate, čo by malo zjednodušiť chápanie jednotlivých opatrení. "Práve toto by nám mohlo uľahčiť reagovanie na zhoršujúcu sa situáciu," uviedol Lengvarský. 

Covid automat hodnotí najmä množstvo zaočkovaných. "Berieme do úvahy aj množstvo nových pozitívnych prípadov. Pre nás je smerodajné najmä očkovanie osôb nad päťdesiat rokov," povedal. 

"Výhody budú mať najmä zaočkovaní, pre ktorých sa nič nezmení. Chceme im umožniť normálny život, čo najdlhšie," uviedol Lengvarský. Rezort ministerstva predpokladá najmä to, že očkovanosť sa bude zvyšovať. 

Jeden zo zámerov tvorby nového Covid automatu bolo aj nabádanie ľudí na očkovanie. "Zaočkovaní majú vyššiu flexibilitu a opatrenia sa ich až tak netýkajú," povedal. 

Rozdielne opatrenia sú aj v reštauračných zariadeniach a fitnescentrách. "Covid automat sa tvoril za prísnej kontroly hygienikov a epidemiológov. Tí vyhodnotili šport ako vysoko rizikovú aktivitu. Ľudia cvičia bez rúška a preto je tam vyššie riziko šírenia nákazy," skonštatoval Lengvarský. 

Väčšina majiteľov prevádzok si zvolila protokol OTP (do svojich zariadení pustia len očkovaných, testovaných a tých, čo ochorenie prekonali). "Každý z návštevníkov by sa mal preukázať nejakým potvrdením, mali by sme byť všetci zodpovední a nebrať to na ľahkú váhu," uviedol. 

Potreba tretej dávky záleží od výrobcov jednotlivých vakcín 

Ministerstvo neupravuje nariadenia v súkromných firmách, tie si nastavuje sám zamestnávateľ. "V tomto prípade by mal zamestnávateľ tieto veci riešiť s RUVZ," povedal. Samotným rizikom je aj návšteva pápeža. "Toto podujatie bude v exteriéry a pre očkovaných tam neplatia žiadne obmedzenia. Ja dúfam, že situácia bude do tej doby stabilizovaná a nebudú sa musieť prijímať žiadne nové opatrenia," uviedol Lengvarský. 

Ministerstvo pripúšťa aj možnú nutnosť tretej dávky vakcíny. "Záleží to od štúdie jednotlivých výrobcov vakcín. Nutnosť ďalšej dávky sa môže líšiť. Pokiaľ vyššie autority budú odporúčať tretiu dávku tak to budeme akceptovať," povedal. 

"Je to je jedno akým spôsobom docielime to, aby sme ľudí motivovali k očkovaniu. Používame rôzne prostriedky na to, aby sme mali čo najviac zaočkovaných," komentoval očkovaciu lotériu. Ministerstvo zaregistrovalo aj prípad lekára, ktorý falošne očkoval. "Musíme to právne preveriť, ale podľa môjho názoru sa dopúšťajú trestného činu," dodal Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie