Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Video z chaty, kde chcela polícia nachytať pytliakov videl už každý. Okrem toho, kto chcel nahrávať
Zdielať na

Video z chaty, kde chcela polícia nachytať pytliakov videl už každý. Okrem toho, kto chcel nahrávať

SLOVENSKO / Nahrávky z poľovníckej chaty v Čifároch, ktoré videlo celé Slovensko, nevidel možno len jeden muž. Paradoxne práve ten, kto ich mal vidieť ako prvý. Dozorujúci prokurátor z nitrianskej prokuratúry. Muž, ktorý dohliada na vyšetrovanie prípadu údajného pytliactva, ich dodnes oficiálne nedostal.

Zábery ktoré obleteli Slovensko a svet. Expremiér Fico, exminister Kaliňák, advokát Para, syn policajného exprezidenta Gašpara, či im spriaznený podnikateľ Miroslav Bödör. Na uniknutých videozáznamoch, ktoré sa po dávkach dostali na verejnosť, hovoria o aktuálnych témach, vrátane stratégie ako zabrániť potrestaniu im vplyvných ľudí.

Povolenie na tajné nakrúcanie na poľovníckej chate vydal nitriansky súd. Dôvodom malo byť pytliactvo, ktoré sa tam podľa policajných podozrení malo diať. Nič také sa tam však neodohrávalo. Chatové debaty sa však v krátkom čase stali súčasťou vyšetrovacieho spisu Očistec, vedeného na Úrade špeciálnej prokuratúry. A to len pár dní pred tým, ako niektorých obvinených v tejto kauze prepustili na slobodu.  

"Nebudem sa vyjadrovať k ničomu," povedal Gašpar. Kontroverzné záznamy okamžite spustili nával reakcií a diskusií o tom, či boli, alebo neboli tieto nahrávky legálne. "Myslím si, že toto bude korunný dôkaz toho, že naozaj títo ľudia mafiánmi sú," uviedol ešte v októbri Igor Matovič. 

"Nezákonné nahrávky súkromných rozhovorov, kde nebola spáchaná žiadna trestná činnosť," povedal Róbert Fico. A zatiaľ kým sa na verejnosti rieši kauza úniku ako aj obsahu nahrávok, prokurátor ktorý mal na starosti vyšetrovanie pytliactva, je v tomto zdá sa na poslednej koľaji. Oficiálne totiž nahrávky doteraz nedostal. 

Televízia JOJ adresovala nitrianskej krajskej prokuratúre otázky, v ktorých sa pýtame na podrobnosti vyšetrovania kauzy pytliactva. Odpovede boli prinajmenšom prekvapujúce.

Má alebo mal dozorujúci prokurátor k dispozícii nahrávky, ktoré sa objavili v médiách?

Dozorovému prokurátorovi doposiaľ nahrávky doručené neboli, a to aj napriek tomu, že ich doručenie žiadal a urgoval. Za zarážajúce je potrebné pokladať to, že doručen é boli bez vedomia a súhlasu dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a výslovne protizákonne viacerým médiám na Slovensku, napriek tomu, že doposiaľ podliehajú utajeniu.

Kto bol podozrivý z pytliactva? 

Podľa vyšetrovateľa mali by ť podozrivými z prečinu pytliactva dve fyzické osoby, ktorých mená nemôžme zverejniť.

Preskúmavate rozhodnutie nasadiť ITP? Bolo nasadenie zákonné?

Samozrejme, že dozorový prokurátor preskúmava aj tieto okolnosti, čo však bez predloženia všetkých podkladov (nahrávky, prepisy a ich analýzy) nie je možné zatiaľ uzavrieť s jednoznačným stanoviskom.

Ako dlho bola chata monitorovaná?

Na túto otázku zatiaľ nie je možné odpovedať, všetky okolnosti monitorovania doposiaľ podliehajú režimu utajenia, ktorý nebol zrušený.

Zverejnené informácie hovoria o tom, že policajti  informácie z ITP neposkytli dozorovému prokurátorovi, ale  prokurátorovi UŠP, budete sa zaoberať prípadnou trestnoprávnou zodpovednosťou daného policajta?

Otázky Vami nastolené sú predmetom intenzívneho prieskumu zo strany Krajskej prokuratúry Nitra.

"Dozorovému prokurátorovi doposiaľ nahrávky doručené neboli. A to aj napriek tomu, že ich doručenie žiadal a urgoval. Za zarážajúce je potrebné pokladať to, že doručené boli bez vedomia a súhlasu dozorového prokurátora, Úradu špeciálnej prokuratúry a výslovne protizákonne viacerým médiám na Slovensku, napriek tomu, že doposiaľ podliehajú utajeniu," podali vyjadrenie KP v Nitre. 

Prokuratúra tiež hovorí o tom, že momentálne skúma ako je možné, že sa z polície dostali nahrávky na Úrad špeciálnej prokuratúry. Zatiaľ však neuviedli ako dlho sa chata monitorovala a tiež kto mal byť tým pytliakom, po ktorom pátrali. Televízia JOJ tiež oslovila Generálnu ako aj špeciálnu prokuratúru, ako sa k tejto možnej nezákonnosti postaví. Na odpovede na naše otázky čakáme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie